Cu Chi Tünelleri Vietnam savaşının dönüm noktası

Bir mühendislik harikası olan Cu Chi Tünelleri Vietnam'da gezilecek en güzel yerlerden biri. Kilometrelerce uzayıp giden tünelde Vietnam askerlerinin nasıl ulaşım sağladıklarını anlamak zor.

Cu Chi Tünelleri Vietnam savaşının dönüm noktası
Cu Chi Tünelleri Vietnam savaşının dönüm noktası
GİRİŞ 09.10.2021 15:23 GÜNCELLEME 09.10.2021 15:23 KAYNAK HABER7

Cu Chi Tünelleri Vietnam'da dünyaya ün salmış bir zekâ örneği ve mühendislik harikası olarak biliniyor. Herkesin parmak ısırdığı tünellerin bir kısmı turistlere bugün açık. Ancak dar ve karanlık olan bu tünellerde ilerlemek çok zor. Zamanında Vietnam askerlerinin vücut yapısına göre yapılan bu yerler daha da daraltılmış ki Amerika ve Fransız askerlerinin buraya girememesi için. Zaten tünelin giriş ve çıkış noktalarını bulmak neredeyse imkânsız. Amerika ile Vietnam arasında çıkan kanlı savaşta bu tüneller çok büyük rol üstlenmiş.

 

 

Cu Chi Tünelleri

Her gece askerlere saldırı olması Amerikalıların bu tünelleri keşfetmesini geç de olsa sonuçlandırmış. Ancak tünellerin keşfi bir şeyi değiştirmemiş diyebiliriz. Amerika askerleri bu tünellere girememiş. Tünellere sığamayan Amerikan askerleri farklı yollar denemiş tabi ki. Köpekleri kullanarak, köpeklerin koku aldıkları yerlerde tahribat yapmışlar. Ancak Vietnam askerleri bunun da çaresini bulmuş. Ölen Amerikan askerlerinin kıyafetlerini havalandırma deliklerine koymuşlar ve köpekler de etkisiz hale gelmiş böylece. Tünele girmeyi başaran askerler için ise daha kötü durumlar ortaya çıkmış.

 

 

Amerikalılar ya bu tünellerde sıkışmış ya da yolunu bulamadığı için bu tünellerde çıldırmışlar. Giren çıkamamış bazısı ise hiç girememiş. Karanlık ve dar olan tünellerde o dönem savaş koşullarında ilerlemek çok zor olmuş. Bu yüzden bu tüneller sayesinde savaşın kazananı Vietnam oluyor tarihte. Mühendislik harikası tüneller Vietnam'a başarı getirmiş. Yurtlarını bu sayede korumayı başarmışlar.  

CU CHİ TÜNELLERİ VİETNAM'IN YER ALTI KARARGAHI 

Vietnam’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri Cu Chi Tünelleri. Burada büyük bir azim ve kararlılık örneğini görüyor turistler. Yoğun bir trafik geçerek turistler ormanların altına gizlenmiş tünellere ulaşıyor. Savaş sırasında burada hayatlar bitmiş ve tarih değişmiş. İlk önce turistler bilgi evinde savaşa dair bilgileri alıyor. Savaşın anlatıldığı bu yerde harita ile tünellere dair maketlerle detaylar açıklanıyor. 1945 yılında başlayan en kanlı savaşlardan biri Vietnam savaşı bombalar yüzünden çevreye ağır tahribat verilmiş. Sayısız bomba atılmış ve denge bozulmuş. Hala etkilerini görmek mümkün.  

1945 ile 1975 yılları arasında 30 yılda kazılan tüneller 300 kilometre kadar uzanıyor. Yer altı şehri inşası yapılmış burada. Amerikan askerlerinin sığmaması için de dar yapılmış ve işe yaramış. Bu sayede bu savaş Vietnam askerlerinin lehine sonuçlanmış. Tünellerin giriş ve çıkışları belli değil. Bütün ormanın altı tünel geçitlerine sahip. Yılda bir milyondan fazla turist bu tünelleri görmeye geliyor. En fazla ise Amerikalılar ziyarete geliyormuş. 3 milyondan fazla bombanın yağdığı bu topraklar büyük azim ve kararlılıkla savunulmuş.  

Karanlık ve dar olan tüneller turistlerin ziyaretine de açık. Karanlık alanda panik atak yaşamayacak olan kişiler bu tünelleri gezebilirler. Katman katman yer altına doğru iniyor tüneller. 3 katmandan oluşan tünellerden 1. kat 3 metre, 2. kat 6 metre, 3. kat ise 8 ile 10 metre derinlikte yer alıyor. Amerikalı askerleri de çıldırtan bu olmuş. Labirent gibi olan tünellerde yolunuzu bulmak savaş psikolojisinde mümkün değildir.  

Turistlerin kısa mesafede o deneyimi yaşaması farklı tepkilere neden oluyor. Herkese farklı duygular yaşatan bu tüneller muazzam korkutucu görünüyor. Ancak Vietnam askeri yıllarca bu tünellerde kalmış ve savunmalarını buradan yapmış. Çıkışlar ormanın içinde her yerde var. Karınca yuvalarının altında ise havalandırmalar yer alıyor. Yukarıda belirttiğimiz gibi buralara Amerika askerlerinin kıyafetleri konularak şaşırtma yapılmış. Köpeklerin de bu tünellerdeki Vietnam askerini tespit etmesi imkânsız hale gelmiş.  

 

Bu üç katmandaki tünellerin hepsi birbirine bağlantılı. Birinci katmanda mutfak, cephanelik hastane gibi odalar var. İkinci katman ise askerlerin kaçış yerini oluşturuyor ve Saigon Nehri’ne çıkıyor. Aynı zamanda da lojistik faaliyetler de buradan yürütülüyor. Üçüncü katman ise bir ve iki çökmesi durumunda kullanılıyor.  

Amerikan askerleri bu tünellerin yapısını çözememiş ve girenler hayatını bu tünellerin içerisinde kaybetmiş. Hayatını kaybetmeyenler ise bubi tuzaklarına yakalanıyor. 1945 yılında Fransızların saldırısı ile kullanılmaya başlanan bu tüneller. 1954 yılında Fransızlara karşı kazanıyorlar ve daha sonra Amerika da geliyor. Kuzey ve güney olarak ikiye ayrılan Vİetnam savunmayı bırakmıyor. Ho Şi Min önderliğinde 1975 yılına kadar devam eden savaş kuzey ve güneyi birleştiriyor. Ho Şi Min bu birleşmeyi göremiyor.  

Cu Chi ormanlarında turistlerin silahlarla atış yapabilecekleri yerler de var. O dönmede kullanılan silahlarla atış yapmak mümkün. Orman çok büyük ve tarihin en kanlı savaşlarından birine ev sahipliği yapmış.  Savaşta yaklaşık olarak 4 milyondan fazla Vietnamlı hayatını kaybetmiş. Teknolojiden mahrum olarak Vietnam askerleri aklını kullanıp bu kanlı savaşı kazanmayı başarmışlar. Ormanda ayak basılan her yerin altında dev tüneller bulunuyor.  

Orman içerisinde müze büyük bir alana yayılmış. Bir de Amerika tankını burada görebilirsiniz. Açık hava müzesinde Amerikan tankını geçmişten günümüze sergiliyorlar ve tarihi doğanın içerisinde okumak mümkün. Savaşı anlatan asker maketler de ayrı bir detay olarak açık hava müzesinde bulunuyor. O dönemde kadınların ve erkeklerin savaş için nasıl uğraş gösterdiklerini böyle maketlerle anlatmışlar. Ormanların içerisinde görülecek yerler bitmiyor. Ayrıca bubi tuzakları da burada görevliler tarafından sergileniyor. Birbirinden farklı tuzaklar çok zekice  ayarlanmış ve bu düzenekler görmeye değer.  

Dünyanın bir ucunda bu tünelleri Dünyayı Geziyorum ekibi görüntüledi. 

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor 

Facebook: dunyayigeziyorum 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL