Zamana meydan okuyan 2400 yıllık surlara ziyaretçi akını var

Türkiye’nin en görkemli kaleleri arasında gösterilen, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ndeki Amasya Harşena Kalesi adeta tarih fışkırıyor.

Zamana meydan okuyan 2400 yıllık surlara ziyaretçi akını var
Zamana meydan okuyan 2400 yıllık surlara ziyaretçi akını var
GİRİŞ 09.10.2021 15:48 GÜNCELLEME 09.10.2021 15:48 KAYNAK İHA
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin en görkemli kaleleri arasında gösterilen, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ndeki Amasya Harşena Kalesi adeta tarih fışkırıyor. Evliya Çelebi’nin Seyehatnamesi’nde adı geçen 6 asırlık Yıldırım Han Camisi’nin kalıntılarının ortaya çıkarıldığı kalede 2400 yıllık surlar da restore ediliyor. Heybetli kaleyi gezen ziyaretçiler tek kelimeyle ‘muhteşem’ diyor.

TÜRKİYE'NİN EN GÖRKEMLİ ÜÇÜNCÜ KALESİ

Denizden 700 metre, Yeşilırmak’tan ise 300 metre yüksekte bulunup Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin görkemli 3’ncü kalesi olarak gösterilen Amasya Kalesi Persler, Romalılar, Pontus ve Bizanslıların egemenlikleri döneminde birçok saldırıya uğramasına rağmen her seferinde yeniden inşa edildi. Kale 1075’te Türklerin şehri fethetmesinden sonra önemli bir onarım gördü. 18’nci yüzyıla kadar kullanılmasından sonra askeri önemini kaybetti. Günümüzde kalenin güney yamaçlarında beş adet anıtsal Helenistik dönem Pontus krallarına ait kaya mezarı bulunuyor. Heybetli duruşu ve eşsiz manzarasıyla etkileyen kale şehre gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin en önemli uğrak yerlerinin başında yer alıyor.

SEYAHATNAME'DE İFAEDE EDİLEN YILDIRIM HAN CAMİİ'NİN KALINTILARINA ULAŞILDI

Osmanlı şehzadelerinin valilik yaptıkları şehrin Yıldırım Bayezid tarafından Osmanlı topraklarına katılması sonrası kalede fethin sembolü olarak inşa edilen caminin kalıntıları da İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emine Dönmez’in başkanlığında yapılan kazılarda ortaya çıkarıldı. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde bu cami için ‘tavanları göğe yükselen cami’ olarak söz ediyor.

Vali Masatlı: “Amasya Kalesi’nde kazı yapıldıkça, araştırıldıkça çok farklı tarihi eserler çıkıyor”

8500 yıllık geçmişe sahip kentte 14 medeniyetin hüküm sürerken Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin yoğun şekilde bulunduğunu belirten Amasya Valisi Mustafa Masatlı, “Amasya Kalesi’nde Evliya Çelebi’nin Seyahatname’de ifade ettiği Yıldırım Han Camisi’nin kalıntılarına rastlamış durumdayız. Burası tarihi bakımdan çok zengin bir bölge olması nedeniyle kazı yapıldıkça, araştırıldıkça çok farklı tarihi eserlerin çıktığını görüyoruz” dedi.

Büyük önem verdikleri kazıların süreceğine değinen Vali Masatlı, “Bizim en önemli görevimiz tarihi mirasımıza sahip çıkarak gelecek kuşaklara aktarmak olacak” diye konuştu.

NİHAHİ HEDEF UNESCO

2015 yılında UNESCO Geçici Dünya Mirası Listesi'ne alınan Amasya Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları'nın yer aldığı alandaki M.Ö 4. yüzyıldan başlayıp Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait en eskisi 2400 yıllık sur duvarları Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın projelendirdiği hummalı çalışmalarla onarılıyor.
UNESCO Dünya Kültür Mirası Asıl Listesi’ni nihai hedef olarak belirleyen kentte Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın rehberliğinde Amasya Belediyesi ile birlikte yapılan çalışmaların önemli bir parçası olan Harşena Kalesi surlarının birinci kısmındaki restorasyonun tamamlandığına değinen Mustafa Masatlı, “2022 yılında da Kızlar Sarayı tarafındaki surların bakım ve restorasyon işlemi devam edecek” şeklinde konuştu.

AMASYA MUHTEŞEM BİR ŞEHİR

Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turistin uğrak yeri şehri ailesiyle birlikte Trabzon’dan gelerek dolaşan Tevfik Furkan Pekşen ise, “Amasya bence sürpriz, muhteşem bir şehir. Dağların, kayalıkların eteklerine serilmiş bir şehirle karşılaşıyorsun” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR 9
  • Murat 2 yıl önce Şikayet Et
    Tutkum hasretim özlemim Amasyam. Yaşamayan bilmez iki dağın arası der oysa o dağlar tarihe nezaret eder.
    Cevapla
  • ÖMER 2 yıl önce Şikayet Et
    Harika bir şehir amasya tarihiyle kirazıyla elmasıyla müthiş lütfen şehrinize sahip çıkın
    Cevapla
  • FATİH YEŞİLKAĞIT 2 yıl önce Şikayet Et
    Harikasın Amasya
    Cevapla
  • aykul 2 yıl önce Şikayet Et
    gerçekten harika 7 yıl emeğim var
    Cevapla
  • Ali Tatik 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel bir haber Amasya'mız için faydalı bir haber. Emeği geçenlere tşkler.
    Cevapla
  • Hayrettin 2 yıl önce Şikayet Et
    Heryerinden tarih fışkırıyor memleketin kıymetini bilelim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle