Kabe'nin kadim tarihi Mekke Müzesi'nde

Mekke Müzesi'nde birbirinden değerli eserler bulunuyor. Osmanlı İmparatorluğu'ndan kalan eserlerin bulunduğu ve kutsal emanetlerin yer aldığı müzede Kabe kapısı, altın oluk gibi eserler göze çarpıyor.

Kabe'nin kadim tarihi Mekke Müzesi'nde
Kabe'nin kadim tarihi Mekke Müzesi'nde
GİRİŞ 07.10.2021 12:39 GÜNCELLEME 07.10.2021 12:39 KAYNAK HABER7

Mekke Müzesi onlarca, yüzlerce kutsal esere ev sahipliği yapıyor. Herkesi duygulandıran eserler mutlaka görülmesi gereken parçalardan oluşuyor. Osmanlı İmparatorluğu'nun bu topraklarda hüküm sürdüğü dönemlerden de kalan eserlerin yanı sıra aynı zamanda çok eski zamanlardan kalan emanetler de burada bulunuyor. Müzenin ilk girişinden itibaren ecdadımızın izlerini görmeye başlıyoruz. Eski Kabe kapıları hiç dokunamayan ve bir kez olsun dokunmak isteyen kişiler için burada bulunuyor. Kutsal eserlerin dışında Arapça yazılı taş yazıtlar da bu müzede dikkat çekiyor. Dikkat çeken diğer detayları ise izleyebilirsiniz. 

 

 

MEKKE MÜZESİ'NDE HANGİ ESERLER YER ALIYOR?

Mekke’ye geldiğinizde keyifle gezebileceğiniz müzelerden biri de Mekke Müzesi. İçerisini gördüğünüzde hayran kalmamak elde değil. Kabe’nin ve Mescid-i Haram’ın tarihinin sergilediği müze gezmeye değer. Müze önünde hemen Osmanlı sütunları göze çarpıyor. Herkesin fotoğraflarını çekindiği müze önünde bu sütunlar bulunuyor.

 

 

Müze içerisinde bulunan Osmanlı eserlerinden ilki 1240 yılından kalan Kabe’nin içerisine giriş sağlayan merdivenler oluyor. Ahşaptan yapılan merdivenlerin tekerlekleri de keçe ile bezenmiş. Sebebi ise Kabe’nin çevresinde namaz kılan kişileri rahatsız etmemek. Bu yüzden ince düşünülerek bu merdivenin tekerlekleri keçe ile çevrelenmiş.

Hz. İbrahim peygamberin makamı eskimiş olanı yine bu müzede görebilirsiniz. Kabe’de yenisi bulunuyor. Sürekli değişiyor ve burada sergileniyor.

Osmanlı zamanından kalan alemler burada sergilenen diğer eserler oluyor. Kabe’nin kapılarından biri de yine müzede bulunuyor. Herkesin dokunmak için can attığı kapı burada istenildiği gibi elleniyor.

Hz. Hacer annemiz ile oğlu İsmail’in kabir taşları da müzede bulunuyor.

Müze dünyada en iyi 3 müzesi arasında bulunuyor. Yedi yılda bitirilen müzede binlerce yıllık eser var. Yılda altı milyona yakın ziyaretçi alıyor müze. Sadece hac zamanı 1,5 milyon kişi müzeyi ziyaret ediyor.

Osmanlı’nın koyduğu altın oluk da burada bulunuyor. Yakından inceleme fırsatı bulabilirsiniz. Sadece bunlar değil Osmanlı’nın bırakmış olduğu eserlerden biri de Abdülmecit Han zamanında yaptırılan önemli şeylerin saklandığı sanduka da müzede sergileniyor. Bu eserler yüzyıllardır duruyor ve günümüzde bu müzede değerleri gözler önüne seriliyor.

Kabe’nin örtülerinin dokunduğu tezgahlardan birini de müzede görebilirsiniz. Eskiden tezgahlarda dokunan örtüleri burada müzede gösteriyorlar.

Abdülhamit Han zamanında kullanılan Kâbe kilidi ve anahtarı da müzede sergileniyor.

Kabe’nin içerisindeki üç sütundan birinin temelini de müzede görebilirsiniz. Müze tam bir kutsal emanetler denizi. Medine’den de eserler bulunuyor. Bunlardan biri de 3. Murat zamanında kullanılan kapı. Peygamber Efendimiz’in minberinin kapısını da müzede görebilirsiniz.

Çok eski zamanlarda kullanılan zemzem kuyusunu da burada görebilirsiniz. İplerle salınan kovalarla zemzem suyu çekiliyordu. Zemzem suyu kuyusu 30 metre derinliğinde 15 metreye kadar daralarak gidiyor ve 15 metreden sonrası granitle kaplı bir kuyu.

Mekke’nin ve Medine’nin en kutsal emanetleri aynı zamanda da ecdadımızdan kalan eserlerin çoğu bu müzede bulunuyor.

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları 

Youtube: esirgenc

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor

Facebook: dunyayigeziyorum

Mescid-i Haram'daki Osmanlı eserleri hala ayakta

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL