Zootekni bölümü mezunları kapışılıyor

Samsun Zootekni Derneği Başkanı Prof. Dr. Ergin Öztürk, zootekni bölümü mezunlarının kapışıldığını, bunun meslektaşları adına memnuniyet verici bir durum olduğunu söyledi.

Zootekni bölümü mezunları kapışılıyor
Zootekni bölümü mezunları kapışılıyor
GİRİŞ 02.04.2013 11:00 GÜNCELLEME 02.04.2013 11:00

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi ve Samsun Zootekni Derneği Başkanı Prof. Dr. Ergin Öztürk yaptığı açıklamada, "Son yıllarda kırsal alandan kentlere göçün sürekli artması köylerimizdeki hayvansal üretimin bir hayli azalmasına neden olmuştur. Buna karşın hayvancılık yaşam alanlarına daha yakın yerlerde ve daha büyük ve kapasiteli işletmelerde yaygınlaşmakta ve daha çok hayvanın barındırıldığı işletmelerin sayısı gittikçe artmaktadır.

Çok sayıda hayvanın barındırıldığı işletmelerde sürü yönetimi, bakım-besleme ve işletme yönteminin profesyonel şekilde yapılması kaçınılmaz olmaktadır. Bu nedenle bu tip işletmeler işini çok iyi bilen, uzman teknik elemanları istihdam etmek zorunda kalmaktadırlar. Bu amaçla büyük masraf yapılarak kurulan süt sığırcılığı ve besi işletmeleri başta olmak üzere söz konusu sektör üreticileri iyi bir işletme yönetimi sağlayacak, bakım-besleme, yem-yemleme, süt hijyeni ve hastalıklar vb. konularda tecrübeli, üretim ve pazarlama sürecini sevk ve idare edecek zooteknistler aramaktadırlar" dedi.

Süt sığırcılığı ve besicilik işletmelerinin yanı sıra yem fabrikası, et ve yumurta üretim ve damızlıkçı işletmelerinin de zooteknistlerin yoğun olarak istihdam edildiği sektörler olduğunu belirten Prof. Dr. Ergin Öztürk, "Son yıllarda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın çeşitli birimlerinde çalıştırılmak üzere yoğun ziraat mühendisi alımı nedeniyle artık piyasada kolaylıkla zooteknist bulunamamaktadır. Bu nedenle bu meslek grubu artık işin şartlarını müzakere etmekte, teklif edilen her işte çalışmamaktadırlar.

Bu durum meslektaşlarımızın istihdamı adına oldukça memnuniyet verici bir gelişmedir. Bu durumun sürdürülebilirliği için öncelikle yeni zootekni bölümlerinin açılmaması, mevcut zootekni bölümlerine alınan öğrenci sayılarının sınırlı tutularak daha kaliteli eğitime yönelinmesi gerektiğini düşünüyoruz. Önümüzdeki yıllarda üniversite sınavına girecek öğrencilerin mesleğimizin geldiği konumun farkına varmalarıyla ciddi puan artışları olacağını ve bölümümüzün tercih edilebilirliğinin üst düzeylere çıkacağını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ergin Ataman'dan Siyonist tehdide cevap: Türk vatandaşıyım bana hiçbir şey yapamazsınız!
Meteoroloji'den 35 ile son dakika uyarısı: Dikkatli ve tedbirli olun!