Sınıf geçme ve devamsızlıkta her şey değişti

Milli Eğitim Bakanlığı, 28 Nisan'da sendikalara gönderdiği Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği taslağına son şeklini verdi... Ders geçme notu 50'ye yükseldi

Sınıf geçme ve devamsızlıkta her şey değişti
Sınıf geçme ve devamsızlıkta her şey değişti
GİRİŞ 28.05.2012 08:43 GÜNCELLEME 28.05.2012 15:51
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Serdar Alakuş'un haberi

Taslağın son hali, incelenmesi ve Bakan Ömer Dinçer'e gönderilmesi için bakanlık müsteşarlığına iletildi.

Yeni düzenlemeyle ortaöğretimle ilgili 11 yönetmelik ve bir yönergede yer alan hükümler, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği adı altında birleştirilerek tüm yönetmelikler revize edildi.

Bütün yönetmeliklerin toplamında bulunan 746 maddelik mevzuat hükümleri ise önemli ölçüde sadeleştirerek 233 madde ve 2 ekmadde olarak yeniden düzenlendi.

OKULA GİTMEYEN YANDI

Taslağın son şekline göre bütün okul türlerinde sınıf kontenjanları 30, bir ders saati 40 dakika ve ders geçme notu da 50 olarak belirlendi. Bakanlık, devamsızlığı adet haline getiren öğrencilere ise kötü bir sürpriz yaptı. Özürsüz devamsızlığı kaldıran bakanlık, özre bağlı devamsızlığı 30 güne çıkarttı. Ancak hiçbir özrü bulunmadan okula gitmeyen öğrenciye ise disiplin cezası getirildi.

ÖĞRENCİ ERKEN MEZUN OLABİLECEK

Yeni eğitim sistemiyle birlikte ortaöğretimin zorunlu hale getirilmesine bağlı olarak diploma harcı kaldırıldı. Önceki yıllardan başarısızlığı bulunan öğrencilerin, başarısız oldukları derslerden yapılan sorumluluk sınavı da yeni yönetmelikte yılda iki kez yapılacak şekilde yeniden düzenlendi.

Ödev sistemine de el atan bakanlık, öğrenci başarısının değerlendirilmesinde sözlü ve ödev uygulamasını kaldırarak yerine proje ve performans görevi getirdi.

Buna göre öğrencilerin başarısını artırmayı da amaçlayan Bakanlık, başarılı öğrencileri teşvik etmeye yönelik olarak erken mezuniyet sistemini de getirecek. Öğrenci başarısına göre 12 yıllık eğitim döneminde daha erken mezun olabilme fırsatını bulacak.

NAKiLLERE ESNEKLiK

Okullar arası dikey ve yatay geçişler esnek hale getirilecek. Sınavla öğrenci alan okullar ile sınavsız öğrenci alan okulların nakil ve geçişleri ayrı ayrı ortak kriterlere bağlanarak aynı okul türünde sınırlama olmaksızın, farklı okul türlerinde ise onuncu sınıfın sonuna kadar nakil ve geçişler yapılabilecek. Ayrıca anayasal ve yasal düzenlemelere paralel olarak şehit ve gazi çocuklarının nakillerinde kolaylık sağlanacak.

OKULDAN ATILAN AÇIKÖĞRETİME

Sınıf tekrarında öğrenim hakkının kullanılmasına ve kayıt şartlarının yitirilmesine bağlı olarak; örgün öğretimde ilişiği kesilen öğrenciler açıköğretim liselerine yönlendirilecek. 12 yıllık eğitimin sonunda diploma verilecek olması nedeniyle herhangi bir nedenle okuldan atılan liseliler, diplomalarını alabilmeleri için açıköğretim lisesi ve mesleki açıköğretim liselerini tamamlamak zorunda kalacak.

BUGÜN

YORUMLAR 14
  • sedat bayer 11 yıl önce Şikayet Et
    şimdi anladım ve takdir ettim.... devamsızlıkla ilgili karara çok sevindim. ayrıca ders başarı notunun 50 olması da iyi, ayrıca belli bir başarı altında örgün eğitimden otomatik olarak çıkarılıp yaygın eğitime geçişi de yapsalar iyi olur. zoraki öğrenciyi örgün eğitimde tutmak mantıksız olacak. hele ki bütün öğrencilere öğrenim zorunlu olduğu dönemde gerekli.
    Cevapla
  • ÖZGÜR K 11 yıl önce Şikayet Et
    kesinlikle karşıyım. notu düşük olan öğrenciyi sınıfta bırakınız. öğretmenlerden de branşlarını bilmeyenleri görevlerinden alınız.
    Cevapla
  • mert merih 11 yıl önce Şikayet Et
    zorunluğa karşıyım. eğitim de standartlar belirlenmesi güzel. ama her ne şekilde olursa orta okulda da 4 yıllık zorunluğun okula devam etme sürecine yol açmasına karşıyım. bu yanlışın düzeltilmesini bakanlıktan talep ediyorum. ilk 4 yıl okulda zorunlu devam olabilir (hatta olmasa he olur) ama ikinci ve üçüncü dönem ki 4 lerde okula zorunluluk kalksın açık öğretim gelsin.
    Cevapla
  • kartal tibet 11 yıl önce Şikayet Et
    ahmet özdal efendi. yorumu yazdığımda ders süresi 50 dk yazıyordu.
    Cevapla
  • ahmet özdal 11 yıl önce Şikayet Et
    kartal tibet. beyfendi bir ders saati 50 dk değil 40 dk dır 50 olan ders geçme notudur ama dediğinzde yine haklısınız çünkü 45 le zor geçenler bku yedi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Resmen Türkiye’nin 50 milyar TL’sini çaldılar! Vergi oyununun dev faturası...
Başıboş köpek saldırıları devam ediyor! Yaşanan son Aydın'dan...