PKK'nın ''Kürdistan'' hedefi yeninden canlandı

Radikal Yazarı Oral Çalışlar, bugünkü yazısında yapıtığı alıntılar ile PKK'nın bağımsız Kürdistan hedefinin yeniden canlandığını aktardı.

PKK'nın ''Kürdistan'' hedefi yeninden canlandı
PKK'nın ''Kürdistan'' hedefi yeninden canlandı
GİRİŞ 08.08.2015 16:25 GÜNCELLEME 08.08.2015 16:26
Bu Habere 46 Yorum Yapılmış

Bugünkü yazısına  ''Son haftalarda yaşananlar; bir "eskiye dönüş" mü, yoksa yeni ve daha karmaşık bir denklemin içinde miyiz?''  diyerek başlayan ve gelinen noktada sorulabilecek çok fazla soru olduğunu söyleyen Radikal Yazarı Oral Çalışlar, bazı çevrelerin  savaşı PKK'nin değil, Tayyip Erdoğan'ın çıkarttığı yönündeki görüşüne karşı, yaptığı alıntılarla PKK'nın nasıl hedef saptırdığına dikkat çekip, asıl hedefin ise bağımsız Kürdistan özlemi olduğuna işaret etti...

Oral Çalışlar'ın Savaş ve "bağımsız Kürdistan" hedefi...başlıklı yazısı şöyle;

İMC TV'de, Ayşegül Doğan'ın "Gündem Müzakere" başlıklı programında; "Neden çözüm süreci başarısızlığa uğradı?" sorusuna cevap ararken, şunları söylemiştim: "PKK, bölgede ağırlıklı olarak 'çözüm süreci' döneminde siyasi ve askeri bir hegemonya kurdu. Şimdi bu gücünü, bölgeyi tek başına yönetmek için seferber etti. Sorun, özü itibarıyle bölgeyi kimin, nasıl yöneteceği sorunu. Derinde yatan gerçek bu."

Diyarbakır HDP milletvekili Altan Tan; programda, bu değerlendirmeye, yaklaşık şöyle bir karşılık verdi: "Bu konu günümüzün meselesi değil. Bunları konuşmak gereksiz. Şimdi daha acil çözülmesi gereken sorunlar var. Örneğin hasta tutukluların bırakılması, demokratikleşme hamlesinin hızlandırılması gibi..."

7 Haziran seçimlerinden önceki iyimserlik, yerini karmaşık ve çözümlenmesi zor bir tabloya bırakmış durumda. PKK, yeniden, geniş ve yaygın bir çatışma ortamında. Bazı çevreler de; savaşı PKK'nin değil, Tayyip Erdoğan'ın çıkarttığı görüşünde.

Halil Berktay, üst üste iki yazı yazdı. “Asıl hedefin Kürdistani bir yapılanma olduğu” yönünde bir değerlendirmede bulundu:

"7 Haziran seçimlerinden bu yana ise hedef, daha da Kürdistanî bir şekle bürünmüş gibi. Irak ve Suriye’de merkezî devlet otoritesinin çöküp dağılması ortamında PKK, bir, kuzey Suriye’de, Rojava’da bir devletleşme çekirdeği ve teritoryalitesi yaratmaya girişti. İki, bunu IŞİD’e karşı da savundu ve dolayısıyla, ABD ve Batı nezdinde belirli bir müttefik konumu, en azından prestiji kazandı. Üç, “AKP = IŞİD” iddiasının baş imalâtçılarından oldu; bu dezenformasyonu sürdürürken, hükümeti sadece içeride değil, özellikle dışarıda, Batı’dan izole etmeye çalıştı. Dört, seçimlerde HDP 80 milletvekili çıkarırken, PKK-HDP de doğu-güneydoğu bölgesinde eskisinden çok daha koyu bir hegemonya kurdu.

Bu temelde, devletleşme vizyonu bu sefer Türkiye’yi aşan boyutlarla tekrar canlandı. Onlara göre, kuzey ve güney Kürdistan’ı, ya da Türkiye Kürdistanı ile Suriye ve belki Irak Kürdistanlarını birleştirme olasılığı belirdi. Dış koşullar olgun, ABD bizi destekler diye de düşündüler. Şimdiki yeni “devrimci halk savaşı” bu projeyi gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Bu da potansiyel olarak son derece yıkıcı bir durumdur, çünkü Türkiye’nin karşılayamayacağı ve Türkiye içinde karşılanamayacak -- kimin, nasıl karşılayacağı da zerrece belli olmayan -- uluslararası, sınır ötesi talepleri içeriyor."

Halil Berktay, ayrıntılı analizinde; (PKK'nın yaygın bir şekilde yürüttüğü) son çatışmaların, böyle bir hedef doğrultusunda, sahneye konduğu konusunda; ısrarlı.

Duran Kalkan

Bu ve benzer değerlendirmeler yapılırken; 7 Haziran seçimlerinin hemen ardından Özgür Gündem gazetesine yazan KCK Yürütme Kurulu Üyesi Duran Kalkan'ın cümleleri de, “eğilimi ortaya koyan bir veri” olarak değerlendirilebilir.

Duran Kalkan,“Demokratik siyaset ne yapmalı?” başlıklı  yazısında; 7 Haziran seçim sonuçlarını değerlendirirken, şu saptamada bulunuyor:

 “7 Haziran genel seçim sonuçları, Türkiye sınırları içinde daha büyük bir Kürdistan’ın haritasını ortaya çıkarmış bulunuyor. Birçok çevre, bunun Kürt halkı tarafından demokratik özerkliğe evet denmesi olduğunu belirtiyor.”

Yeni durum ve değişen siyaset

Gürbüz Özaltınlı da, Serbestiyet.com'daki yazısında, Halil Berktay'a benzer saptamalarda bulunuyor:

"Öcalan’ın barış siyasetinden belirgin bir sapma gerçekleşti. İsyanı yöneten ve yıllar içinde etnik aidiyet üzerinden güçlü toplumsal bağlar kurmuş olan siyaset kadrosunun, devlet olma perspektifini terk etmediği anlaşıldı. Suriye ve Irak’ın çözülme süreci; sınırların hükmünü yitirmesi ve yeni bir haritaya doğru yol alınırken küresel güçlerin güvenilir zemin arayışı, bu kadronun bölgesel iktidar iştahını arttırıyor. Siyasetin bütün olanaklarını toplumu bu yönde manipüle etmek için kullanmasına yol açıyor."

Özaltınlı, değerlendirmesini şöyle sonlandırıyor:

"Savaşı Erdoğan’ın iktidar hırsına bağlayanlar; Haziran seçimleriyle ilişkilendirenler, kendi söylediklerine inanıyorlar mı bilmiyorum.  PKK’nın önceliğinin Türkiye’nin demokratikleşmesi değil, bölgesel iktidar için silah kullanmak olduğu müddetçe, bu ülkede herkes acı çekmeye devam edecektir."

Neden ve özet

Şu açık: Bölgede ortaya çıkan son durum, “hedeflerin genişlemesi”ne neden oldu. Hedeflerden biri, “bölgesel(territoryal) egemenlik”... “Bağımsızlık talebi”ni, bu perspektifin bir boyutu olarak değerlendirenlerin iddiaları da,yabana atılamaz.

YORUMLAR 46
  • Kozanlıyık 8 yıl önce Şikayet Et
    PKK nın ve bir takım Rum-Ermeni ve Kürtlerin kürtistan hayalleri hiç bir zaman azalmadı ki, içimizdeki satılmış ve korkakların cesaretlendirmesi, Avrupalı ağababalarının teşvik ve inayetleriyle her gün biraz daha kuvvetlenerek büyümekte ve melanetlerine kaldığı yerden devam etmektedirler. Bunları kendini Türk hisseden herkes görüyor ve biliyor. Ancak görmeyenler, ve görmek istemediği için kafasını kuma sokan Mandevekuşları ve Mankurtlardır.
    Cevapla
  • aaaa 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu amactan asla vazgecmediler, vazgecmeyecekler. Barış hayal. Olsaydı bunca taviz verildi, her seferinde fazlasını isteyecekler. Bi kere iki halkın arasına kan girdi.
    Cevapla
  • Hasan Atak 8 yıl önce Şikayet Et
    pkk nın bağımsız hürdistan projesi 35 yıl öncedende vardı bunun için silahlandılar. Çözüm süreci ise bağımsız kürdistan taleplerini dahada pekiştirdi. Dvelet yalnızca bir kesimle masaya oturarak, başka bir etnik grup yokmuş gibi onların kimliklerini ön plana çıkarmak için Anayasamızı yeniden düzenlemeye kalması da pkk ve onun uzantısı hdp nin bu konudaki beklentilerini artırdı.Türkiyenin hiç bir sorunu yokmuş gibi 2 yıldır gerek medyada gerek akil adamlar denen zatlarla sabah akşam insanların kulaklarına üflediler gelinen nokta kürt sorununu hükümetimiz kabul etti ve karşılığında ne olduğu bilinmeyen çözüm süreci başladı.Anayasamız teröristlerin taleplerine göre değiştirilemez
    Cevapla
  • sami 8 yıl önce Şikayet Et
    vakti zamanında bunlar ayrılsaydı türkiyenin milli geliri 25.000 dolardan az olmazdı
    Cevapla
  • sorumluluk 8 yıl önce Şikayet Et
    üç yıldır uyuyanlara günaydın. yine kandırıldık ayagına mı yatacaksınız. sabah gazetesinde şehirlere 80 bin silah yığdılar deniyor. pkk bunu yaparken devlet yetkilileri ne yapıyordu. sorumluk ve yetki sahibi olan ve devleti idare eden siyasi irade, güvenlik güçlerine üç yıldır operasyon yasağı koymanın sorumluğunu hala üzerine almayacak mı?
    Cevapla
  • xls 8 yıl önce Şikayet Et
    cevap vermeye layık değilsin. Ancak bu yorumları okuyup doğru söylemiş diye ikna olma ihtimali olan insanlar için cevap yazıyorum. çok bilmişlikle üç yıldır uyuyorsunuz hakarettir. kimse uyumuyor, herkes böyle bir sonucun doğacağını da ihtimal dahilinde görüyordu. yüzde elli şansı değerlendirdi mevcut iktidar. fiziki olarak tutmadı, siyasi olarak tuttu. bugün içerde ve dışarıda terör bastırılmaya çalışılırken sonuçlar buna güçlü bir delildir. daha düne kadar sınır ötesi harekatlara sürekli takoz koyan dış güçler son harekatlarda gıkını çıkaramıyor. bunlar bu süreçte elde edilmiş kazanımlarıdır. hala anlamadıysan uyumaya devam. NOT: içerideki tüm hainler bu söylediklerimin dışındadır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Almanya'dan Türkiye açıklaması: Her zaman kolay olmayan bir ortak
Eray Güçlüer 'İsrail İran'a saldıracak' diyerek hedef alınacak yeri açıkladı