Kahvehaneler gazeteleri kurtarabilir!

Ege Üniversitesi (EÜ) İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı, gazete tirajlarındaki ''erimenin'' engellenmesi amacıyla yasal olarak belirli sayıda gazete bulundurması gereken kahvehanelerin denetlenmesini önerdi.

Kahvehaneler gazeteleri kurtarabilir!
Kahvehaneler gazeteleri kurtarabilir!
GİRİŞ 15.11.2012 12:03 GÜNCELLEME 15.11.2012 12:03

Aynı zamanda EÜ bünyesinde kurulan Ege Ajans'ın müdürü de olan Kavaklı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, internet gazetelerinin tıklanma oranı arttıkça gazete tirajlarının düştüğünü belirtti.

Gazete tirajlarının düşmesinin iletişim fakültelerinin geleceği açısından sorun oluşturmaya başladığını ifade eden Kavaklı, mevcut istihdam koşullarında Türkiye'de her yıl 200 yeni gazeteciye ihtiyaç duyulduğunu, internet gazetelerinin artmasına rağmen, istihdamda önemli rolü yazılı basının oynadığını ifade etti.

Kavaklı, gazete patronlarının tirajların düşüşü karşısında personelden tasarruf yoluna gittiğini, iletişim fakültesi öğrencilerinin geleceği ve yazılı basının tekrar yüksek tirajlara ulaşabilmesi için ''Gazete oku ve okut'' kampanyası başlattıklarını belirtti.

-''Maliyeti birkaç çay parası''-

İçişleri Bakanlığı'nın 16 Nisan 2007 tarihinde ''kahvehanelerde gazete bulundurulması zorunluluğu''na ilişkin genelge yayımladığını, buna göre kahvehanelerin ruhsat alabilmesi için gazete alma zorunluluğunun olduğunu vurgulayan Kavaklı, şöyle konuştu:

''Buna göre 1. sınıf kahvehanelerde her gün ikisi yerel veya bölgesel en az 5 farklı gazete, 2. sınıf kahvehanelerde birisi yerel veya bölgesel en az 3 farklı gazete, 3. sınıf kahvehanede de birisi yerel veya bölgesel olmak üzere en az 2 farklı gazete bulundurulmalı. Şu anda uygulanmıyor ama denetleme yapıldığı takdirde uygulanabilir bir genelge. Biz uygulansın istiyoruz.

İzmir'de 7 bin kahvehane var. Ortalama 3 gazete alınsa 21 bin gazete satışı demek. Türkiye'de 481 bin kahvehane var. İki tane alsalar 1 milyon tiraj demektir. İçişleri Bakanlığı'nın 2007 yılındaki genelgesine uyulması, tirajları asgari 1 milyon artıracağı gibi gazete okurluğu sayısının artmasıyla Türkiye'nin gelişmişliğini de artıracaktır. Kahvehaneler, gazetelere can suyu olabilir. Cezaya karşıyız ama gönül rızasıyla olmuyorsa yaptırımı olması lazım.''

Kavaklı, bu genelgenin uygulanmasının kahvehanelere maliyet yükü getirmeyeceğini, 1. sınıf kahvehane için 5 gazetenin ortalama 2,5 liraya mal olacağını ifade ederek, ''Bu birkaç çay parası. Yapıldığı takdirde ülkenin tamamında çok büyük değişiklik olacak. Okuyan, düşünen, düşündüğünü ifade eden, tartışabilen, gündemi takip edebilen bir toplum oluşacak'' dedi.

-''İşletmeler ruhsata uymalı''-

Türkiye Kahveciler Kıraathaneciler Büfeciler Federasyonu Genel Başkan Vekili İsmail Hakkı Kırdı ise her kahvehanede gazete bulunduğunu ancak bu konuda denetleme olmadığını belirtti.

Aynı zamanda İzmir Kahveciler Odası Başkanı da olan Kırdı, yerel gazetelerin desteklenmesi için zaman zaman kampanya yaptıklarını ifade ederek, şöyle dedi:

''Her kahvehanede gazete var ama belki standartlardaki kadar olmayabilir. Müşteri, çay, kahve içerken gazetesini okumak istiyor. Gazetelerin okunması, insanların bilgi sahibi olması, okuma alışkanlığının kazandırılması çok önemli.

Gazete bulundurma zorunluluğu belediye iş yeri açma, çalıştırma ruhsatı yönetmeliğinde de var. Bu çok iyi bir çalışma. İşletmeler ruhsata uymalı. Uyulmuyorsa belediyeler tarafından tedbirler alınabilir.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Adalet Bakanı Tunç'tan son dakika parti kapatma açıklaması
Smart büyüdü! Yeni modeli sosyal medyayı salladı! Tasarımcısı Türk çıktı