Manşet bulamayan Cumhuriyet 3'lük denedi

Cumhuriyet Gazetesi bugün 7. Sayfasında birbirinden ilginç haberlere imza attı. Haberlerde öncelik yine muhafazakar kesimin hassasiyetleriydi. Tarikat, hurafe ve din devleti paranoyaları manşetlere taşındı. Manşete yeterli malzeme bulamayan gazete bu kez 3'lük denedi.

Manşet bulamayan Cumhuriyet 3'lük denedi
Manşet bulamayan Cumhuriyet 3'lük denedi
GİRİŞ 09.03.2013 16:20 GÜNCELLEME 09.03.2013 17:07
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Hakan Göksel'in haber analizi

Cumhuriyet Gazetesi bugün 7. Sayfasında birbirinden ilginç haberlere imza attı. Haberlerde öncelik yine muhafazakar kesimin hassasiyetleriydi. Tarikat, hurafe ve din devleti paranoyaları manşetlere taşındı.

Bu kez manşet daha öncekilerden biraz farklıydı. Cumhuriyet Gazetesi 3'lük denedi. Manşetlik haberi "Örümcek Adam'a namaz kıldırdılar" çok kısa kalınca, tren katarı gibi diğer haberleri de altına dizdi.

Örümcek Adam manşetinden sonra "Mikrobu besmele korurmuş", Tarikat kursları artacak" , "Atatürk' hakaret yağdırıyorlar" ve "Türban Şiddeti" başlıklı haberlerin birinci sayfada yer alması dikkat çekti. Türban haberi hariç tüm haberler 7 sayfayı işaret etti. Haberlerin bilerek mi tesadüf mü bir araya geldiği merak konusu oldu.

Ayrıca haberlerin spot metinlerindeki ifadeler ile gövde metinlerdeki farklılıklar da gözden kaçmadı.

Muhabiri hayret ettiren sorular

"Din eğitiminin geldiği nokta: Örümcek Adama Namaz Kıldırdılar" haberinde muhabir, Ankara Çankaya'da bir ilköğretim okulundaki testi anlattı. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde öğrencilere uygulanan testte Örümcek Adam'ın namaz kılar bir biçimde seccade üzerinde testte yer alması  muhabire din eğitimini sorgulattı.

Spiderman yazısının üzerine "Namaz öğreniyorum" yazılması da muhabiri rahatsız eden ikinci konu oldu. Muhabirin ilgisini çeken diğer bir soru da "Allah insanlara niçin kutsal kitap indirmiştir?" oldu. Muhabirin aktardığına göre cevaplar arasında "a- Süs olsun diye, b-Mezarlıkta okunmak için c- çeyize koymak için d- doğru yolu göstermesi" var.

"BESMELEYLE KESİLEN ETTE MİKROP OLMAZ" haberi

Cumhuriyet'in ikinci haberi birincisinden de kısa çıktı. Haberde Milas'ta Milli Eğitim Müdürlüğünün "Eğitimde Pygmalion etkisi" seminerinde eğitim veren şahısın önce uzman olmaması sorgulandı sonrasında ise bir makaleden aktardığı ifadeler kendi görüşü ve eğitimin bir parçasıymışçasına sunuldu.

Uzman olarak nitelenen şahsın akademisyen olmamasına itiraz eden muhabir, Şam Üniversitesi'nde bir araştırmanın sonuçlarından nakleden eğitimciye "kendi görüşüymüşçesine" vurmaktan çekinmedi. Haberde hesap sormayı da ihmal etmeyen Cumhuriyet'in muhabiri "İlçe milli eğitim müdürlüğünden akademik niteliği olmayan kişilerin "uzman" diye nitelendirilerek fetva vermesine ve insanların aklıyla dalga geçmesine neden aracı olduklarının yanıtını istiyoruz" diye hesap sordu.

Manşetin spotunda kendi sözleri, gövde metinde ise bir araştırmadan aktarıldığı anlatılan

"Tarikatlar Rahat Hareket Edecek" haberi

Üçüncü haber ise CHP Milletvekili İlhan Cihaner'in açıklamaları ile alakalıydı. Türk Ceza Yasası'nın 263. Maddesinin yürürlükten kaldırılmasının  merdiven altı eğitim kurumları ve kreşleri arttıracağını iddia etti. Habere göre Cihaner'in derdi Kur'an kursları değil, merdiven altı eğitim kurumları... Ve Cihaner'in iddiasına göre bu tarz eğitim kurumlarına çocuklar emanet edildiğinde pedofili (çocuklara karşı cinsel suç işleyen kişi) olan eğitimciler olabilir... Cihaner savcılığı döneminde İsmailağa Cemaati'ne yönelik açtığı soruşturma ile Türkiye'de gündem olmuştu...

CUMHURİYET'TE YEDİNCİ SAYFADA HAKARET BEREKETİ

Cumhuriyet yedinci sayfada, Red Hack gibi yasadışı bir hacker grubunun ODTÜ'de bir konferansa bağlanarak Başbakan Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Bakan Faruk Çelik'in yakınlarına ve Fethullah Gülen'e de hakaret ve göndermede bulunmasını da haberleştirdi.

Star TV'nin Genel Yayın Yönetmeni olduğu dönemde Uğur Dündar'ın "öğrencilerin namaz görüntüleri"ni farklı biçimde yayınlamasının RTÜK tarafından cezalandırılması ile bir tesettür derneğinin sitesinde yayınlanan bilgilerin "Cumhuriyet'e ve Atatürk ilkelerine düşmanlık yaptığı" haberlerinde de gazete kendini mağdur gösterdi.

Gazetenin yaptığı haberlerde çok ciddi iddialar olmasına karşı tarafa söz hakkı tanımaması dikkat çekti. Toplama haber tekniği ile 5 haberde manşeti zor çıkaran Cumhuriyet geçmiş dönemdeki paranoyaların sürdüğünü ortaya koydu. 

"Örümcek Adam" bir dönem Cumhuriyet'in muhafazakar insanları "Örümcek Kafalı" diye nitelemesini hatırlattı. Eğitim sürecinde çocukların sevdiği karakterler üzerinden eğitim verilme yöntemi bütün dünya tarafından benimsenen bir metod olarak varlığını sürdürüyor.

hakan.goksel@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 17
  • Mehmet Mustafa Zorlu 11 yıl önce Şikayet Et
    paspas. Kendi aldığımız gazetede ayet ve hadisler olduğundan, yan dükkanın cumhuriyet gazetesini alır tuvaletin önüne paspas niyetine sererdik. anca oraya layıktı napalım.
    Cevapla
  • ali dilmen 11 yıl önce Şikayet Et
    ???????. cumhuriyet diye bir gazete varmı hala
    Cevapla
  • Mehmet ünsal 11 yıl önce Şikayet Et
    ayaklarını denk alsınlar :). Marvel kahramanları bu ülkede olsaydı gerçekten varolsalardı temizliğe önce bu zihniyetten başlardılar. Yatıp kalkıp yine ALLAH' a dua etsinler. Bu arada namaz kılan örümcek adam yerine zina yapan örümcek adam çok hoşlarına giderdi bunların, yeterki kendi tıynetinden olsun. Aklıma yeniden geldi yazmalıyım: Süpermen vs.. bu ülkede olsaydı kılını kıpırdatmazdı heralde oturp bunlara gülerdi, nasıl olsa kendilerini kendileri bitiriyor diye. Adam niye zahmet etsin hammalmı? Beyin Bedava :)))
    Cevapla
  • cihan cihangir 11 yıl önce Şikayet Et
    İt ürür KERVAN Yürür. Meyveli ağacın taşlanması gibi, iyilikte yarışan kimselerle uğraşanlar çok olur. Kıskançlık bazen insanı kudurtur. Doğru yolda olanlara çatanlar, bir yerden geçen kervana ürüyen itlere benzerler. Bu tür karşı koyma ve sataşmalar, yürüyüşü engelleyemez. Akıl ve inanç sahibi insanlar, kınayanın kınamasına rağmen hak bildikleri yolda yürürler.
    Cevapla
  • bahadır yıldız 11 yıl önce Şikayet Et
    cumhuriyet gazetesi dine, tarihe,kısaca millete ihanetin çelikleşmiş ifadesidir.. islama saldırması varlık sebebidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İnter'in şampiyonluk kutlamalarında Türk bayrağı!
Paramotor ile sürat denemesi yapan pilot 25 metreden yere çakıldı!