Nakledilecek kulak bedeninde oluşturuldu

Kanser hastası olduğu için kulağını kaybeden hastaya, dünyada ilk defa kendi vücudunda oluşturulan organ nakledildi.

Nakledilecek kulak bedeninde oluşturuldu
Nakledilecek kulak bedeninde oluşturuldu
GİRİŞ 18.06.2015 15:41 GÜNCELLEME 18.06.2015 15:41

Dünyada ilk defa bir hastanın kolunda kulak oluşturuldu. Belçika’nın Anderlecht şehrindeki Sainte-Anne Saint-Rémy hastanesinde cilt kanseri nedeniyle kulağını kaybeden 19 yaşındaki kadına, Belçikalı doktorlar kolunda geliştirdikleri yeni bir doğal kulak nakletti. Doğal ciltten oluşturulan kulak, altı ay deri altında muhafaza edildikten sonra başarıyla nakledildi. Organ nakli operasyonu geçiren hastanın, daha önce cilt kanseri nedeniyle kulaklarından birinin alınmak zorunda olduğu açıklandı.

Operasyon şefi doktor Afshin Yousefpour, bu gibi durumlarda kaybolan kulağın yerine implant ya da silikondan yapılma bir kulak kullanıldığını fakat hastasının bu durumu reddettiğini söyledi. Doktor, hastasının sürekli takıp çıkaracağı silikon bir kulak istemediğini, implant kullanması halinde de kulağının çevresinde küçük enfeksiyonların meydana geldiğini ifade etti.

Protez bir kulak kullanmaktan kaçınan hastanın, doktorundan yeni kulağının kendi organlarından yapılmasını talep ettiğinde ise doktor “Bu imkansız, olamaz” şeklinde tepki vermiş.

6 ay kolunda kulakla yaşadı

Aklına dahice bir fikir gelen rekonstrüktif cerrahi uzmanı doktor, esnek olduğu için hastanın kolunu hazırlayarak buraya damarlara bağlanan delikli polietilenden yapılma bir protez yerleştirmiş. Kulağın altı ay süresince deriyle kaplanması ve olgunlaşması beklendikten sonra da, duyma işlevini gerçekleştirmesi için delinerek nakledilmiş. Ameliyatı gerçekleştiren Yousefpour, operasyonun gayet iyi geçtiğini belirtirken, yine de katedilecek çok mesafe olduğunu, zira hastanın yeni kulağının ötekinden hafifçe büyük olduğunu söyledi. Doktor, enfeksiyon riskini azaltmak için de gerçek kıkırdakların kullandığı çalışmalara ağırlık vereceğini açıkladı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Onlar işaret edildi! Erdoğan-Biden zirvesini engellemeye çalışıyorlar
Türkiye'nin kanser haritasını TÜİK açıkladı