İlk lazer güdümlü Türk füzesi TSK'ya teslim edildi

Türkiye'nin ilk lazer güdümlü füzesi Cirit, TSK'ya teslim edildi. Envantere giren 100 füze şu an için kullanıma hazır.

İlk lazer güdümlü Türk füzesi TSK'ya teslim edildi
İlk lazer güdümlü Türk füzesi TSK'ya teslim edildi
GİRİŞ 12.07.2012 07:06 GÜNCELLEME 12.07.2012 11:30
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Havadan karaya atılan ve 8 km menzile sahip olan Cirit, Türk-İtalyan ortak yapımı taarruz helikopteri T-129'da kullanılacak.

Roketsan tarafından yürütülen proje kapsamında, toplam 2 bin füze Silahlı Kuvvetler'in kullanımına sunulacak. 70 mm çapındaki yarı aktif lazer güdümlü füze 'Cirit'in özellikle hafif zırhlı hedeflerde istenilen tahribatı sağladığı belirtiliyor.



Cirit'in şimdiye kadarki atışlarında hava platformu olarak AH-1W helikopteri kullanıldı. Daha önce, MSB ve Roketsan arasında Cirit füzesinin geliştirilmesi için 28 milyon dolarlık bir anlaşma imzalanmıştı. Füzenin milli imkânlarla geliştirilmesi, Türk savunma sanayii açısından büyük önem taşıyor.

Zaman'a konuşan üst düzey bir yetkili, "Bu proje önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmalar için bir atlama taşı olacak. Füze üretiminde çok geç kaldığımız da bir gerçek. Uzun menzilli hava savunma füzeleri için toplam 4 milyar dolar ödeyeceğiz ve bu para maalesef dışarı gidecek." diyor. İlk lazer güdümlü Türk füzesi Cirit'in Amerika'dan satın alınan Kobra ve Süper Kobra helikopterlerinde de kullanılması hedefleniyor.

ZAMAN

YORUMLAR 18
  • bgungor 11 yıl önce Şikayet Et
    sus duymasınlar. siyonist ve ülkemizdeki yalakaları bu füzeyi yapan mühendisleri ya aynı uçağa bindirip öldürür yada intihar süsü ile yok ederdi.
    Cevapla
  • veysel kaya 11 yıl önce Şikayet Et
    ka rış tır mı yo ruz. cirit'i kıtalar arası füze ile elbetdeki karıştırmıyoruz. insan olarak bir koltuga iki karpuzu sıgdıramayabiliriz ama ülke olarak özellikle füze konusun da çeşitli güç ve kapasiteler de kendimizi geliştirmeli, agırlıgımızı ortaya koymalıyız. ırak savaşın da nato'dan geçici olarak gelmedimi patriot füze savunma sistemleri. hava savunmamız sıfır malesef. düşüncemiz hafife almak degil. acil, önemli bir ihtiyacımızı gözler önüne sermek sadece....
    Cevapla
  • ahmet yılmaz 11 yıl önce Şikayet Et
    ciritttttt. bence türk milleti ve ordumuz açısından süper bir gelişme, merdivenler bir bir çıkılır bu şimdilik ilki veysel bey kıtalar arası değil inşallah uzay a da göndereceğiz bunları ama öncelikle bu işe inanmak ve gönül vermek lazım kösteklemek değil.............
    Cevapla
  • Ali Geçkalan 11 yıl önce Şikayet Et
    elma ile armutu karıştırmayalım. üzülerek bazı yorumcuların kıtalar arası füzeler ile ciriti karşılaştırdıklarını görüyorum. cirit kıtalararası bir füze olarak tasarlanmadı. kısa menzilli, uçak ve helikopterlere monte edilebilecek şekilde tasarlandı. kendi kategorisindeki füzelerle karşılaştırılması daha doğru olacaktır.
    Cevapla
  • Mustafa Arıkcan 11 yıl önce Şikayet Et
    veysel kara bey yorum yapmadan önce araştırın!. haberde bahsedilen füze karadan atılan değil havadan atılan füze havadan atılan füzeler arasında menzili çok çok iyi çünkü bu tip füzeler ortalama 5 km menzile sahiptir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!