Tarhan Erdem'den medyaya 4.Paket' tepkisi

Meclis'e sunulan 4. Yargı paketiyle ilgili medyada yer alan ' Beklenti büyük, paket küçük, 'paketten ceza çıktı', 4. Yargı Paketi boş çıktı' gibi eleştirilere karşın araştırmacı Tarhan Erdem'den paketle ilgili tam tersi açıklamalar geldi.

Tarhan Erdem'den medyaya 4.Paket' tepkisi
Tarhan Erdem'den medyaya 4.Paket' tepkisi
GİRİŞ 11.03.2013 10:35 GÜNCELLEME 11.03.2013 10:35

Tarhan Erdem, Radikal gazetesindeki köşesinde tasarının yetersizliğine karşın reform niteliği taşıdığını yazdı.  Medyanın 4. Yargı Paketi Kanun Tasarısı'nı okuyucularına yanlış aksettirdiğini savunan  Erdem, muhalefet parti liderlerinin de yazılı basını kaynak göstererek halka yanlış görüş açıkladıklarını savundu.

 

Bu tasarının yetersizliği söylenebilir ancak suçun tanımını kapsamasa da tasarı, reform niteliğindedir.

Basınımız, 4. Yargı Paketi diye anılan Kanun Tasansı'nı okuyuculanna genelde doğru yansıtmadı.

Erdem köşesinde şunları yazdı:

"Gazetelerin adını belirtmeden, İstanbul baskılannın başlıklannı sunuyorum:

"Beklenti Büyük, Paket Küçük", "Başbuğ'suz Paket Medis'te", "Boş Paket", "4. Yargı Paketi Bekleneni Vermedi", "Paketten Ceza Çıktı", "Şaka Gibi Reform Paketi", "Propaganda Suçuna Yeni Kriter", "Hükümetin 4. Yargı Paketi Boş Çıktı", "Propaganda Suçuna Şiddet Şartı", "4. Paket Nihayet Medis'te", "En Kritik Madde 17", "4. Paketten KCK'yayine Tahliye Çıkmadı."

Bu 12 örnek, iktidar veya muhalefette olsun, basınımızın 'Yargı Paketi'ni nasıl karşıladığını göstermektedir. Haberlerin içeriği de tam ve doğru değildi; çarpıtmetar, eksikler, önyargılı yorumlar, yanlış bilgiler, maddenin numarasını belirtip tamamen yanlış yorumlar boldu! Muhetefet partilerinin yönetidlerinin değerlendirmelerini buraya dünaktan sıkılıyorum. Bir örnek olarak muhâlefet önderlerinden birinin, tasan açıklandıktan iki tam gün sonraki değerlendirmesini nakledeceğim: "Her gelen, yargı reformu diye geliyor, yargı reformu demek içerdeki tutuklulann, kamu vicdanını rahatsız eden uygulamalann ortadan kâUJınlması gerek. Bireysel hak ve özgü düklerin genişletileceği söylendi ama 4. Yargı Paketi buna hizmet etmiyor!"

Erdem, 22 maddelik tasarının içeriğini 8 başlık altında toplayarak maddelerin içeriklerini şöyle özetledi:

1- Kamu düzeni açısından açık ve yakın tehlikenin ortaya çıkmadığı durumlarda, suç ve suçlunun övülmesi ceza olmaktan çıkarılıyor. (2- Yürüdükteki maddeye göre suç işlemek amacıyla kurulan örgütün propagandası suçu, tasanda şiddet veya tehdit yöntemlerini teşvik etmek amacıyla propaganda yapılmasına dönüşüyor. Yani mevcut maddeyle cezalandırılmak için 'örgütün propagandasını yapmak1 yeterli görülürken tasarıyla propagandanın şiddet ve tehdit içermesi şartı getirilmiştir. 3- Terör örgütlerinin cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru göstermeyen veya bu yöntemlere başvurmayan açıklamefannın basılması, dağıtılması suç olmaktan çıkıyor.

k- Genel olarak halkı askerlik hizmetinden soğutacak propaganda yapmak, wicdani ret suç olmaktan çıkıyor, yerine askerlik hizmetini yapmakta olanları firara veya askerlik hizmetine başlayacak olanları katılmamaya teşvik suç oluyor.

5-  İşkence yapanlar için zamanaşımı işlememesi hükmü getiriliyor.

6-  Kamulaştırma davalarının uzaması halinde, takdir edilen değere kanuni faiz işletileceği hükmü getiriliyor.

7- Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararlarının, Yüksek Askeri İdari Mahkemesi'ne tekrar gitmesinin ve baştan yargılanmasının yolu açılıyor.

8-  Ceza Muhakemeleri Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Usulü kanunlarının 9 farklı maddesine iyileştirmeler getiriliyor.

Bu tasan, yetersiz bulunabilir. Örneğin, yukarda 1 no'da bahsedilen hükmün, suçu övme dışında, söz ve yayınla ilgili suçlan da kapsaması gerektiğini benim gibi yıllardan beri savunanlar çoktur; bu haliyle ifade özgürlüğü topdl kalacaktır tamam; suç tanımına da açık ve yakın tehlike kriteri uygulanmdhdır doğru; tasan eksiktir ama bu kadan da reform niteliğindedir ve çok önemlidir!

Erdem yazısının sonunda 'pakette birşey yok' diye gazetelerin nasıl yazdığına aklının ermediğini gazete habercileri ve yöneticilerini haberi bu şekilde nasıl verildiğini sorgulamaya çağırdı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Reuters: Batı, Türkiye aracılığıyla İran'a mesaj gönderdi
Son dakika: İstanbul dahil 45 il için sarı kodlu uyarı! Şiddetli olacak