Afyonkarahisar'da en acı uğurlama

Afyon'da acı veda... Almanya'nın Stuttgart kentinde çıkan yangında yaşamını yitiren Nazlı Özcan Soykan (40) ve 7 çocuğunun cenazeleri, Afyonkarahisar'da toprağa verildi. Cenaze törenine Bekir Bozdağ ve Veysel Eroğlu da katıldı.

GİRİŞ 13.03.2013 11:02 GÜNCELLEME 13.03.2013 15:58
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Almanya'nın Backnang kentinde hafta sonunda meydana gelen yangında hayatını kaybeden anne ve 7 çocuğunun cenazeleri, Zafer Havalimanı'ndan karayoluyla Afyonkarahisar merkeze getirildi.

Nazlı Özcan (40) ile boşandığı eşi Süleyman Oruç'tan olan kızı Hatice Oruç (17) ve birlikte yaşadığı Sami Soykan'dan olan çocukları Yılmaz Soykan (14), Abdülkadir Soykan (8), İzzet Soykan (7), Yasin Soykan (6), Ahmet Soykan (3) ile 6 aylık Murat Soykan'ın cenazeleri, Gedik Ahmet Paşa (İmaret) Camii avlusunda yan yana sıralandı.

CENAZE NAMAZINA 2 BİN KİŞİ KATILDI

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, Afyonkarahisar milletvekilleri ve Afyonkarahisar protokolü ile 2 bin Afyonkarahisarlı cenaze namazına katıldı.

Cenaze namazı öncesi Nazlı Özcan'ın boşandığı eşinden olan Hatice Oruç'un yakınları, kızın tabutuna sarılarak uzun süre gözyaşı döktü. Anne Nazlı Özcan'ın gelinliğini Hatice'nin tabutunun üstüne koyan kızın dedesi Yılmaz Oruç, "Gelinlik giyemeden toprak oldu. Kızım seni annenin gelinliğiyle mi uğurlayacaktık?" dedi.

Yangında, birlikte yaşadığı eşi Nazlı Özcan ve 6 çocuğunu kaybeden baba Sami Soykan cenazede ayakta durmakta zorluk çekti. Cenazede, Nazlı Özcan'ın ilk eşinden olan ve olay gecesi teyzesinde kaldığı için yangından kurtulan 15 yaşındaki Halil Oruç da hazır bulundu. Afyonkarahisar Ak Parti Milletvekili Sait Açba ile yakınlarının ellerinden tuttuğu Sami Soykan'a, arkasından sarılan bir yakını da ayakta durması için destek verdi.

8 imam tarafından ayrı ayrı kıldırılan cenaze namazlarının ardından tabutlar cenaze aracına kadar Afyonkarahisarlıların omuzlarında taşındı.

Cenazeler daha sonra Afyonkarahisar Kocatepe Asri Mezarlığı'nda yan yana defnedildi.

ANNESİNİN GELİNLİĞİYLE UĞURLANDI

Yangın faciasında yaşamını yitiren 17 yaşındaki Hatice Oruç, son yolculuğuna, aynı olayda hayatını kaybeden annesi Nazlı Özcan Soykan'ın ilk evliliğinde giydiği gelinlikle uğurlandı.

Nazlı Özcan Soykan'ın eski kayınvalidesi Semiha Oruç, Soykan'ın ilk evliliğini, 2005'te Afyonkarahisar'da geçirdiği trafik kazasında ölen oğlu Süleyman Oruç ile 1990'da yaptığını söyledi.

Bu evliliğin 8 yıl sürdüğünü ve çiftin 4 çocuk sahibi olduğunu belirten Oruç, Nazlı Özcan Soykan'ın, Afyonkarahisar'daki düğününde giydiği gelinliği yaklaşık 23 yıl sakladıklarını belirtti.

ÇOK İYİ BİR İNSANDI

Almanya'nın Backnang kentindeki yangın faciasında 7 çocuğuyla yaşamını yitiren Nazlı Özcan'ın halasının oğlu Kadir Ulupınar, onun çok iyi bir insan olduğunu ve içinde kötülük bulunmadığını söyledi.

Ulupınar, yaptığı açıklamada, kendisinin de bir dönem Almanya'da yaşadığını ve 1990 yılında Türkiye'ye kesin dönüş yaparak, Afyonkarahisar'a yerleştiğini bildirdi.

Özcan ile yüz yüze en son 13-14 yıl önce görüştüğünü, daha sonra telefonla iletişim kurduğunu dile getiren Ulupınar, şöyle devam etti:

''Nazlı ablam çok iyi bir insandı, içinde kötülük yoktu. Kimseye karşı kin duymaz, kendi halinde bir insandı. Çok güler yüzlüydü. Şaka yapmayı severdi. Ev sahibine defalarca sigortaların attığını, elektrik tesisatının değiştirilmesi gerektiğini söylemişler. Değiştirmediyse ha eve sabotaj yapmışsın ha bu şekilde yangına neden olmuşsun, bir fark yok. İkisi de aynı şey.

Afyonkarahisar'ın büyüklerine, idare amirlerine çok teşekkür ederiz. Bizi hiçbir konuda yalnız bırakmadılar. Her şeyi bizimle paylaştılar. Eksiklerimizi giderdiler. Devlet büyüklerimize de çok teşekkür ederiz. Bizi hiç yalnız bırakmadılar.''

BAKAN BOZDAĞ: İKİNCİ OTOPSİ İÇ HUKUK GEREĞİ

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yangında hayatını kaybeden 8 kişiye Almanya'dan sonra Türkiye'de de otopsi yapılmasının iç hukuk kuralları çerçevesinde gerçekleştiğini belirtti. Bozdağ, otopsiyle, spekülasyonların da önüne geçilmesinin amaçlandığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Almanya'da çıkan yangında hayatını kaybeden 8 Türk'ün cenaze törenine katılmak üzere, Afyonkarahisar'a geldi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile birlikte önce Afyonkarahisar Valiliği'ni ziyaret eden Bozdağ, Valilik binasından cenaze namazının kılınacağı İmaret Camii'ne yürüyerek gitti. Cami girişinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bozdağ, cenazelere neden ikinci kez otopsi yapıldığına ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

"Onun bizim kendi iç hukukumuzla ilgili bir yönü var. Türkiye'nin kendi mevzuatı çerçevesinde böylesi hadiselerde ölüm vuku bulduğu zaman otopsi yapılır. Dışarıda otopsi yapılmış olması bu otopsinin yapılmasına engel değildir. Birinci nedeni bu, rutin bir işlem. İkinci nedeni ise Türkiye'de yaşanan bazı olaylar nedeniyle büyük acıları, tecrübeleri oldu geçmişte. Buna dair insanların kafalarında sorular da oluştu. O soruları ortadan kaldırmak, spekülasyonların önüne geçmek ve kamuoyunu tatmin etmek açısından da burada ayrıca yasal bir zorunluluk olmasa bile böylesi bir faydası var. Bu bir güvensizliğin sonucu yapılmış otopsi değil. Bir zaruretin sonucu yapılmış bir otopsi."

KESİN DELİLLER YOK

Otopsi sonucunda henüz kesin delillere ulaşılmadığını belirten Bozdağ, bu konuda Almanya ile Türkiye'nin birlikte çalışabilecekleri mesajını verdi. Bozdağ, şöyle devam etti:

"Elimizde somut veriler yok. Bütün değerlendirmeler kişilerin akıl yürütmeleri sonucu ortaya koydukları görüşlerden hareketle yapılıyor. Henüz deliller tam anlamıyla değerlendirilmiş değil. Delillerin tamamı incelendikten sonra, bu incelemeleri teknik uzmanlar, uzmanlıklarının gereklerine riayet ederek yaptıktan sonra somut olarak ortaya çıkacaktır. Bizim Türkiye olarak söylediğimiz şey, bu delil incelemelerinin bütün ihtimalleri dikkate alarak yapılması, doğru ve sağlıklı yapılmasıdır. Biz bu noktada Türkiye olarak da bu süreçte Alman makamlarıyla beraber çalışmaya hazır olduğumuzu da dün ifade ettim. Böyle bir şey olursa biz bu noktada birlikte de çalışabiliriz. Allah böyle bir hadiseyi hiçbir insana yaşatmasın. Dileğimiz, temennimiz odur."

TÜRKİYE'DE HÜZÜN VAR

Almanya'da çıkan yangının tüm Türkiye'yi yasa boğduğunu hatırlatan Bozdağ, "Almanya'da çıkan yangında hayatını kaybeden kardeşlerimizi defnetmek üzere Afyon'dayız. Almanya'daki yangın hepimizin yüreğinin sızısını artırdı. Yüreklerde de başka bir yangına neden oldu. Bütün Türkiye'de büyük bir hüzün var. Hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun. Ailelerine, Afyonlulara, milletimize başsağlığı diliyorum" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 2
  • oguzhan 11 yıl önce Şikayet Et
    bende almanlardan nefret eder oldum. almanyada doğduğum halde onlardan nefret eder hale geldim,neden diyeceksiniz simdi .cünkü almanlarin türklere karsi olan düsüncelerini bakis acilarini cok iyi biliyorum.bugün yine herkese acik sekilde gözler önüne serildi, bild gazetesindeki bir haber üzerinde yapilan yorumlardan .söz konusu bir türk generalin türkiyede görev yapan bir alman bayan askerine karsi siddet kullanildigi iddia edildi .haber üzerine yorum yapanlarin bazilari irkci yaklasim sergiliyordu
    Cevapla
  • ismail genc 11 yıl önce Şikayet Et
    almanlar türkleri kovmak istiyor. almanya basbakani merkel demisti bunlarin gideceklerini sannettik ama artik gitmeyecekler onun icin artik korkutmayla sindirmeyle bu isi yapmak istiyorlar tipki dönerci cinayetlerinde oldugu gibi almanlarin korkusu birkac sene icinde müslüman nüfusun 10miliyonu gecmesi.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Meral Akşener AVM gezisinde görüntülendi
Şoke eden görüntüler: Gazetecileri tekme tokat dövdüler