Başörtülü avukat: Hakkımı helal etmiyorum

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak'ın eşi Avukat Zübeyde Kamalak'ın, Ankara Adliyesi'nde görülen bir davaya başörtüsüyle girmesi nedeniyle duruşmanın ertelenmesine ilişkin, ''Bugün yaşadıklarım için ben hakkımı sorumlulara helal etmiyorum'' dedi.

Başörtülü avukat: Hakkımı helal etmiyorum
Başörtülü avukat: Hakkımı helal etmiyorum
GİRİŞ 28.03.2013 18:02 GÜNCELLEME 28.03.2013 18:02
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Zübeyde Kamalak, Ankara Adliyesi'nde görülen bir davaya başörtüsüyle girmesi üzerine, mahkemenin, ''Danıştay 8. Dairesi, avukatların 'başı açık' görev yapmalarına dair düzenlemenin yürütmesini durdurmuş olsa da avukatların meslek kuralları ve kamu hizmeti yapmaları nedeniyle yargılamalara türbanlı giremeyecekleri'' gerekçesiyle yargılamayı ertelemesine ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Başörtülü olduğu için hakimin, önceki duruşmada uyarısı, bugünkü duruşmada ise erteleme kararı ile karşı karşıya kaldığını anlatan Kamalak, bunun esef verici bir durum olduğunu söyledi.

Temel hak ve özgürlüklere aykırı, bir hakimin yapmaması gereken bir davranışın yaşandığını ifade eden Kamalak, ''Hakim olarak en başta onun vazifesiydi mahkeme kararına uymak. Ben mahkeme kararına uyduğum için, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı doğrultusunda başım kapalı olarak girdim'' dedi.

Kamalak, duruşmanın bir önceki celsesinde hakimin kendisini başörtülü olduğu için uyardığını ve hakkında tutanak tutulduğunu, ancak duruşmanın yapıldığını, bu yaklaşımından dolayı da hakime teşekkür ettiğini anlattı. Kendisinin söz konusu davada, başörtüsünü iş yerinin talebi nedeniyle çıkaran, ancak bu davranışı nedeniyle de evlilik birliği bozulan bir kadının müvekkili olduğunu aktaran Kamalak, bir mağduru savunurken kendisinin de mağdur edildiğini belirtti.

Danıştay'ın kararı doğrultusunda bugün yapılan duruşmaya girme konusunda ısrarcı olduğunu vurgulayan Kamalak, hakimin bu şekilde duruşma yapmayacağını belirterek, erteleme kararı verdiğini hatta duruşma salonunda izleyici olarak bulunmasına da izin vermediğini söyledi.

Kamalak, ayrıca Türkiye Barolar Birliği'nin 71 ilin barosuna bu konudaki düzenlemeyi içeren yazılar göndererek uygulanmasını istediğini ifade etti.

Bundan sonrası için ise yetkili birimlerin yapılması gerekeni uygulamaya koymasını beklediğini kaydeden  Kamalak, ''Hakim bir suç işledi. Peki suç işlendiği zaman Türkiye'de harekete geçecek kurumlar belli değil mi? Ben birini öldürsem, bir cinayet işlesem, birinin parasını çalsam kim harekete geçer? Birinin gidip 'çaldı' demesi mi gerekir, yoksa duyulması, bilinmesi, ihbarı yeterli midir?'' diye konuştu.

Türkiye'de 10 yıldan bu yana iktidarda olan Hükümetin bu sorunu çözmesi gerektiğini vurgulayan Kamalak, bu tür olaylarda sorumluluğunun olduğunu savundu.

Hakimin duruşmayı ertelemesinin farklı bir anlamı da bulunduğunu ifade eden Kamalak, ''Hakim aslında bana karşı düşmanlığını dile getirerek ihsası reyde de bulunmuştur. Bunun sonucunda ortaya çıkacak karar ne kadar hukuka uygun olur, takdirini size bırakıyorum'' ifadesini kullandı.

Ortada yıllardan bu yana süre gelen bir hukuksuzluk olduğunu savunan Kamalak, buna benzer durumlarla karşılaşan çok sayıda kadın olduğunu ve kendisine ulaşarak dayanışma duygularını ilettiklerini bildirdi.

''Bugün yaşadıklarımı yaşadığım için ben hakkımı sorumlulara helal etmiyorum'' diyen Kamalak, beklentilerinin temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması olduğunu söyledi.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • idris tuncay 11 yıl önce Şikayet Et
    Avukatlık;Bekir Berk. Mazlumların avukatı haksızlıklara uğramışların avukatı. hasangülten kardeşimiz avukatlığı dindar Müslümanların yapmaması gerektiğini söylüyor. Bu çok yanlış bir düşünce. Avukatlığı inançlı insanlar yaparsa gerçek adalet ortaya çıkar. Avukat demek yalan söyleyen demek değildir. Ama maalesef günümüzde neredeyse bu anlama gelecek, bunun sebebi de bu gibi düşüncelerdir. Ben sadece bayanların özellikle de inançlı bayanların avukatlık yapmasını doğru bulmuyorum.
    Cevapla
  • HalitBinVelit 11 yıl önce Şikayet Et
    bizde ellerimizi açtık ALLAH,a 28 şubatcı Türban inanç düşmanlarına dua okuduk hakkımızı helal etmedik!!..... ..şimdi bu inanç düşmanları ALLAH,ın gazabına uğradılar daha dünyada cezalarını çekmeğe başladılar .....
    Cevapla
  • hasangulten 11 yıl önce Şikayet Et
    DİNİMİZ VE AVUKATLIK. dinimizde bilindiği gibi yalan söylemek ve kul hakkı büyük günahlardan,en az başörtüsü kadar önemli... ve avukatlık mesleği çoğu zaman yalan söylemeye ve kul hakkı yemeye neden olur,bunları yapmayan bu işten kolay kolay ekmek yiyemez. adam öldürmeyle suçlanan birinin avukatlığını yapan ,bu kişiyi suçsuz göstermek.öldürülen birinin yakınları tarafından tutulan avukatda sanığı suçlu göstermek zorundadır. ve avukatın kurtardığı katil zanlısı sahiden suçlu,yada avukatın mahküm ettirdiği katil zanlısı suçsuz olabilir.buda kul hakkı yemeye girer.yani avukatlık mesleği dindar bir insan için uygun bir meslek değildir pek.nasıl dindar bir insan için şarkıcılık,film artisliği gibi meslekler uygun değilse,avukatlık da öyledir fikrimce.
    Cevapla
  • son nefes 11 yıl önce Şikayet Et
    hükümettde deniz baykal değil,laylom lom bir chpli olsa. bir tane başörtülü ne okula nede bir yere girerdi.
    Cevapla
  • mücahit karabaş 11 yıl önce Şikayet Et
    UTANIN... Hani başörütüsü sorunu çözülmüştü...13 milyon imza toplanmasına ragmen sayın başbakan bu konuda kanun çıkarmaya gerek yok diyordu...yazıklar olsun akp oy verenlere...ve tabiki akp ikdidarına..editör biliyorum bu notumu yayınlamıycaksınız ama benden vebal gitsin yazayımda..şimdi top sende..yayınlamazssan hakkımı helal etmem size..saygılarımla..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ahmet Türk'ün belediye başkanlığı düşecek mi?
Enginar soyma ekibi: Asgari ücretin 4 katını kazanıyorlar