Başbakan'dan Suriye'yle ilgili çarpıcı açıklamalar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin Suriye'de uçuşa yasak bölge uygulaması konusunda adım atması halinde Türkiye olarak buna "evet" diyebileceklerini söyledi.

GİRİŞ 09.05.2013 23:00 GÜNCELLEME 10.05.2013 01:04
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Erdoğan, gelecek hafta Washington'da düzenleyeceği ziyaret öncesinde Amerikan NBC televizyonuna demeç verdi.

NBC'nin haberine göre Erdoğan, mülakatta, Suriye hükümetini kendi halkına karşı kimyasal silah kullanmakla suçlarken, ABD'yi daha kuvvetli adımlar atmaya çağırdı.

"Rejimin kimyasal silahlar ve füzeler kullandığı açık" diyen Erdoğan, silahların ne zaman ve nerede kullanıldığına dair detay vermedi, ancak ABD Başkanı Barack Obama'nın, ABD'nin harekete geçip geçmemeye karar verme noktasında "kırmızı çizgisi"nin geçildiğine inandığını belirtti.

Erdoğan, "Bu çizgi çok önceden geçildi" ifadesini kullandı.

ABD'den daha fazla sorumluluk üstlenmesi ve daha ilave adımlar atmasını istediklerini kaydeden Erdoğan, ABD'nin ne tür adımlar atacağı konusunu ise konuşacaklarını dile getirdi.

NBC'nin haberine göre, Erdoğan, kimyasal silahların kullanıldığına kanıt olarak, kimyasal saldırılarda kullanıldığına inandığı "en az 200 füze kalıntısı" ve tedavi için Türkiye sınırına getirilen Suriyeli yaralıları gösterdi. Erdoğan, "Hastanelerimize getirilen, kimyasal silahlardan etkilenmiş yaralılar var" dedi.

Erdoğan, Suriyeli muhaliflerin kimyasal silahlar kullanmış olabileceğine dair iddiaları ise reddederek, "Şu anda buna inanabilmem için bir neden yok. Öncelikle, bunları nasıl elde edecekler? Ve bunları kim verecek onlara? Ama eğer doğruysa, buna da karşıyız...Bu silahlara kim sahipse ona karşıyız" diye konuştu.

Bir soru üzerine Erdoğan, Suriye'de sarin gazının kullanıldığı yönündeki iddiaları teyit edemeyeceğini, ellerinde bu yönde bir bulgunun olmadığını belirtti.

Uçuşa yasak bölge uygulamasına destek

Erdoğan, Türkiye'nin, Suriye'de ABD'nin uçuşa yasak bölge uygulaması konusunda adım atması halinde buna "evet" diyebileceklerini söyledi.

Erdoğan, bir başka soru üzerine, Türkiye'nin Suriyeli muhaliflere askeri destek sağladığını reddederken, ancak Türkiye olarak, Suriye'den gelen 300 bin sığınmacıya yardım için yaklaşık 1 milyar dolar harcadıklarını kaydetti.

Başbakan Erdoğan, "Açık kapı politikasını sürdürüyoruz çünkü baskıdan kaçıyorlar" dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in eşi ve çocuklarının Suriye'yi terk ettiğine dair haberleri duyduğunu da ifade eden Erdoğan, "(Esed'in) Şu anda yapması gereken, Suriye'yi terk etmektir" dedi.

KAYNAK: AJANSLAR
YORUMLAR 20
  • mustafa akgül 11 yıl önce Şikayet Et
    milletin ferdi,uçuşa yasak bölge olacağı için eleştirilmiyor,. bu haberin aslı bu değil.erdoğan ırakta abd askerlerinin döktüğü kanı az bulmuş,abdnin doğrudan müdahalesine destek veririz dediği için eleştiriliyor.
    Cevapla
  • milletin ferdi 11 yıl önce Şikayet Et
    Yazıklar olsun Esed’in Sünni Müslümanları katletmesine destek yorumları yapanlara yazıklar olsun bu yorumları beğenenlere.. Uçuşa yasak bölge olunca Esed Müslüman katliamı yapamayacak bundan mı rahatsızlığınız. Müslüman katliamının yapılmaması için ABD’nin silah gücünden niye3 yararlanılmasın? ABD’nin silah gücü sadece Müslümanları katletmesine mi yarayacak? ABD karşıtı gibi görünüp asıl daha derin ABD stratejilerine destek olmuş olmuyor musunuz Esed’e Müslüman kanı döktürerek? Yazıklar olsun sizlere. Tek derdi Suriye’de Müslüman kanı dökülmesin diye çaba gösteren Erdoğan’ı eleştirenlere. Bari Erdoğan’ı eleştirdiğinizin onda biri kadar da Esed’i eleştirseydiniz de maskeniz düşmeseydi Esedciler. Obama gibi demokrat olan Clinton zamanında ABD Müslüman Boşnakları katleden Sırpları engelledi de kötü mü oldu? Sayın editörler neden bir de beğen butonu yanında beğenmedim butonu yok? Yorumları sadece beğenmek zorunda mıyız?
    Cevapla
  • Mahone 11 yıl önce Şikayet Et
    utandım.. Suriye'yi abdye şikayet ediyoruz... Yazık gerçekten.. Müslüman olan bir ülkeye müdahele için abdye yalvarıyoruz..
    Cevapla
  • Ahmet Güneş 11 yıl önce Şikayet Et
    yazık bu zihniyete. Ne yazık ki öyle bir fikir gelişti ki şu an iran>israil+abd+ab+rusya+çin... olmuş durumda Bir müslümana hatta 75 milyon müslümana ve yönetimi seyyidlerin hakim olduğu bir ülkeye öyle veya böyle saldırmak ancak yezidin torunlarına layıktır.Diyelim ki iran kötü ancak iranı fitne merkezi yapmak bunu inandıran filimler haberler yazılar yayınlamak ancak fitnecinin işidir başka da kimsenin değil ve bu şekilde halkı galeyana getirenler ancak abd nin maşasıdır ...
    Cevapla
  • Yusuf Avcıbaşı 11 yıl önce Şikayet Et
    Perşembenin gelişi?. Çarşambadan bellidir. Suriye olaylarının da sonunun Türkiyenin müdahalesiyle geleceği aşikar olmuştur. Bu olayları başlatmanın bedeli gittikçe ağırlaşmakta ve bizim boynumuza dolanmaktadır. Artık yapacaklarımızı bir an önce yapmaya başlamamız gerekmektedir. Suriyeli muhalifler bu işin buraya geleceğini kestiremeden bu işi başlatmışlar olabilir. Biz de bu işin buraya kadar gelebileceğini anlamadan bu işe girdik. Artık ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Esad'ın en ateşli destekçisi Nasrallah'a da gerekili güvenceler gerekiyorsa verilmelidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kaza sonrası ABD'den son dakika İran ve Reisi açıklaması
İstanbul motosiklet dehşeti! 6 yaşındaki çocuğa çarpıp kaçtı!