Yerli tramvay İpekböceği raya indi

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin danışmanlığında üretilen Türkiye'nin ilk yerli tramvayı ‘İpekböceği', kent meydanında görücüye çıktı.

Yerli tramvay İpekböceği raya indi
Yerli tramvay İpekböceği raya indi
GİRİŞ 16.05.2013 14:20 GÜNCELLEME 16.05.2013 14:58
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin seçim vaatleri arasında yer alan ve ‘yapılamaz' denilmesine rağmen 2 yıl gibi kısa bir sürede Büyükşehir Belediyesi'nin danışmanlığında Durmazlar Firması tarafından üretilen Türkiye'nin ilk yerli tramvayı ‘İpekböceği' sonunda görücüye çıktı. Kent merkezini araç gürültüsü, egzoz gazı kirliliği ve yoğun araç trafiğinden arındırmak amacıyla inşaatı tamamlanma aşamasına gelen Heykel Garaj T1 Tramvay Hattı'nda kullanılacak olan yerli tramvaylardan prototip olarak yapılan ilki Kent Meydanı'ndaki raylara indi. Gece boyu devam eden çalışmalarda, özel araçlar üzerinde Kent Meydanı'na getirilen ‘İpekböceği', Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Yerli Tramvay Proje Danışmanı Taha Aydın'ın gözetiminde raylara indirildi.

2 AY SONRA YOLCU TAŞIYACAK

Sabah saatlerinde işe gitmek için yola çıkan vatandaşlar, Kent Meydanı'nda ilk kez yerli tramvayla karşılaşmanın şaşkınlığını yaşadı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de beraberindeki Genel Sekreter Seyfettin Avşar ve Danışmanı Taha Aydın ile birlikte sabah saatlerinde sergilenen aracı yerinde inceledi. Büyükşehir Belediyesi olarak yerli tramvay ile bir ilki daha gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Başkan Altepe, "Bursa'nın bu gururunu tüm halkımızla birlikte yaşamak istedik.

Türkiye projesi olan yerli tramvayı Bursa olarak biz ürettik. Üretimi yapan firma açtığımız ihalede en uygun teklifi verince bu araçlardan 6 tanesini satın aldık. Şehir içi tramvay hattımızda inşaat da tamamlanma aşamasına geldi. Yaklaşık 2 ay sonra bu araçlarımız yolcu taşımaya başlayacak. Biz de istedik ki halkımız yolculuk yapacağı bu araçları yakında görsün. Dünya standartlarında, benzerlerinden eksiği değil fazlası olan bu araçlarımızla kent içi ulaşıma kalite gelecek. Görüntü, gürültü ve egzoz gazı kirliliği ortadan kalkacak. Bu araçlarımız geçtikleri tüm caddelere değer katacak" diye konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 5
  • BURAK YILMAZ 10 yıl önce Şikayet Et
    Helal Olsun Recep Altepe Hela Olsun BURSA... Bursa büyükşehir belediyesi ulaşım alanında adeta çığır açmıştır bu yadsınamaz inkar edilemez bir gerçektir o halde özellikle biz bursalıların kıymetini bilmesi gerekir.Evet tramvay projesi 100 yıllık bir hayaldi ve Ak parti döneminde gerçek oldu türkiyede 40 km lik metro hattı ile istanbulu yakaladı artık bursa bakınız bursanın artık bir deniz otobüsü var günde 5 6 sefer yapıyor karşılıklı yetmedi deniz uçağı var sizi sadece 20 dakikada gemlikten haliçe götüren ve unutmadan türkiyenin en genç belediye otobüsü filosu yine bursada yakında bursa havayolları uçakları da olacak gök yüzünde ve tramvay yeni bir çığır açacak bakınız konya bşb sipariş verdi bu araçlardan bu büyük bir gururdur ki daha yurtdısına satılacak bu araçlar..Dolayısıyla BURSA asla ama asla kaçıp kurtulunacak bir şehir değil aksine kaçıp gelinecek bir şehir.
    Cevapla
  • Mustafa YILMAZ 10 yıl önce Şikayet Et
    öyle sanıyorum ki Fehmi özcanın görüşleri siyasi.... bursanın çok gürültülü ve eksoz gazlarına maruz kaldığı bu bölge tramvay geldiğinde taşıtlara yasaklanacak,onlara başka bir güzergah belirlenecektir sanırım..milleti eksoz gazlarından kurtarmayacaksa bu proje niye var?Özellikle eski bursa merkezinden taşıtların ayıklanması gerek,girmesi yasaklanmalı ki veya paralı yapılmalı ki tarihi doku zarar görmesin..bakın LOndraya!Ama bizde olsa hepsi ayağa kalkar!İşlerine gelmez tabii..sordularmı da ençok tarihi onlar korur(lafla tabii)Bursadaki tarihi kim canlandırdı haberleri bile yoktur..işlerine gelmez çünkü görmezden gelirler..İstanbulda da aynı şeyler oluyor..Biz SÖZEN efendinin çöplük,susuzluk zamanlarını biliriz..Doğru dürüst köprülü kavşak yoktu ki tarfik aksın..Şimdi yüzlerce yapıldı.Ancak taşıt sayısı o kadar hızlı artıyorki..birde yapılmadığını düşünün..sözene kalsaydı vay İstanbulun haline!
    Cevapla
  • Sinan Arslan 10 yıl önce Şikayet Et
    Ayrıca Yerli Tasarım Yerli üretim.... Kore Siemens firmalarından sipariş vermek kolay .. Belediye başkanını tebrik ediyorum. Bursa Son 10 Yılda AKP belediyeciliği ile resmen bir dönüşüm geçirdi... AKP den önce 2 tane köprülü kavşak varken son on yılda neredeyse Trafik IŞIĞI kalmadı
    Cevapla
  • Sinan Arslan 10 yıl önce Şikayet Et
    bence yerinde bir karar. Cumhuriyet caddesine yapılan Nostaljik Tramvay hattı Davutkadıya kadar uzatılıyor. Bunu dışında Görükle - Arabayatağı hafif metro dan şehir merkezine gelenler şehir merkezinde çok rahat dolaşım imkanı bulacaklar... Zaten araçlar için düşünülmüş bi sistem değil. Önemli olan yayaların nasıl rahat ulaşımının sağlanması... Arabası olanda şehir merkezine veya illa heykel altıparmak trafiğine girmeden park edip işini görebilir.
    Cevapla
  • fehmi özcan 10 yıl önce Şikayet Et
    Çok yanlış bir karar!. Ülkemizde en çok trafik sorunu yaşayan şehirler sıralamasında ilk sıralarda yer alan Bursa 'ya saçma sapan bir güzargah belirleyip tramway yapmak çok yanlış bir karardır. Şehrin trafiğini rahatlatmak bir yana daha da artıracak bu çalışmaya milyarlarca lira gömmek ayrı bir sorun. Kendi fantazilerine takılıp bu çalışmayı yapan belediye başkanına daha ne denebilir bilmiyorum. Yüz yıllık hayal diyordu. Evet yüz yıl önce Bursanın nüfusu on binlerle ifade ediliyordu. Üstelik motorlu araçta neredeyse yoktu. O zaman ihtiyaçtı ama şimdi fantezi. Hem de o güzargahta felaket bir fantezi. Bu güzargah yerine K.Sanayi-Beşevler-Dikkaldırım-Çekirge-Altıparmak-Heykel(ulucami tarafına otobüs duraklarının o tarafa değil)- yeşilyayla- siteler şeklinde olsaydı mükemmele yakın bir proje olurdu. Ama bu haliyle Allah Bursa da yaşayanlara sabır versin(Ben kaçtım kendimi kurtardım).
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi
Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi: Enflasyonda ciddi düşüş yaşanacak