Tarihi Bedesten'de şaşırtan modern AVM

Kütahya'da bir girişimci, Osmanlı İmparatorluğu'ndan kalan ve uzun süre sebze-meyve bedesteni olarak hizmet veren yaklaşık 600 yıllık bedesteni Alışveriş Merkezi (AVM) yaptı. Tarihi dokunun korunduğu Bedesten AVM'ye vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor.

Tarihi Bedesten'de şaşırtan modern AVM
Tarihi Bedesten'de şaşırtan modern AVM
GİRİŞ 04.07.2013 15:31 GÜNCELLEME 04.07.2013 15:31
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kütahya'da Samanpazarı Mevkii'nde bulunan tarihi Büyük Bedesten Alışveriş Merkezi oldu. Kütahya Belediyesi'nin açmış olduğu ihale ile Bedesteni kiralayan girişimci Osman Özbey, tarihi günümüzle birleştirerek Alış Veriş Merkezi açtı.

"AVM BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR"

Kütahya'da çeşitli merkezlerde şubeleri olan bir Alış Veriş Merkezi zinciri işletmecisi Osman Özbey, Kütahya Belediyesi'nin Büyük Bedesteni kiraya çıkardığını duyunca ihaleye katılarak Büyük Bedesteni kiraladığını söyledi.

AVM işletmecisi Özbey, "Osmanlı'dan kalma Büyük Bedesten uzun yıllar Sebze Bedesteni olarak hizmet verdi. Son zamanlarda özelliğini kaybedince Kütahya Belediyesi burayı restore ettirdi. Daha sonra Bedesten El Sanatları Merkezi olarak açıldı. Fakat yine de gereken ilgiyi göremedi. Biz belediyenin açmış olduğu ihaleye katılarak bu yeri kiralayarak Alış Veriş Merkezi açtık. Bizim kadar Kütahyalılar da oldukça memnun oldu. Kütahyalılar büyük ilgi gösteriyor" diye konuştu.

"TARİH YAŞATILMAYA DEVAM EDİLİYOR"

Çeşitli zamanlarda Kütahya'ya gelerek alışveriş yapan ve Afyonkarahisarlı olduğunu ifade eden Zekeriya Demirkapı, Bedestenin bu şekilde değerlendirilmesinin oldukça güzel olduğunu söyledi.

Demirkapı, tarihin bu şekilde yaşatılması oldukça iyi bir düşünce. Tarihi yapılar günümüzle birleştirilirse daha uzun yaşayacaklarını ve insanlarımızın tarih bilincinin daha da gelişeceğini düşünüyorum. Girişimciyi bunun için tebrik ediyorum" şeklinde konuştu.

TARİHİ BEDESTENE HAREKET GELDİ

Kentte uzun zaman Sebze Bedesteni olarak hizmet veren ve daha sonra bakımsızlıktan dolayı atıl kalan Bedesten, Kütahya Belediyesi tarafından restore edildikten sonra Kütahya El Sanatları Merkezi olarak hizmet verdi. Yeteri kadar ilgi göremeyenince buradaki işletmeciler de Bedesteni tek tek terk etti. Bedesteni hareketlendirmek isteyen Kütahya Belediyesi ihale ile kiralama yoluna gidince Kütahya'da Alış Veriş Merkezi şubeleri olan Osman Özbey isimli girişimci tarihi Bedesteni kiralayarak AVM olarak hizmete sundu. Bedesten AVM'de yaklaşık 20 bin ürün çeşidinin bulunduğu bildirildi.

OSMANLI'DA BEDESTEN

Bedesten, değerli, kıymetli kumaşlar, mücevherler ve buna benzer eşyanın satımına mahsus üstü kapalı, mahfuz çarşıların bütününe verilen addır.

Osmanlıda, kumaş, mücevher ve çeşitli kıymetli eşyaların alım satımının yapıldığı, eşit büyüklükte kubbelerle örtülü, bir çeşit kapalı çarşı olup bu yapıların ilk örneklerine 13. yüzyıl başlarında Anadolu'da rastlanmıştır. Bedestenler zamanlarında önemli birer iktisadi kuruluştu. O devirde, günümüzdeki banka ve borsaların görevini de görürdü.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 1
  • Rana KARABULUT 6 yıl önce Şikayet Et
    bedestenin bu şekilde kullanılmasının çok yanlış olduğunu düşünüyorum. Böylesine tarih kokan bir yere zarar veriyorlar bence.Ortada bulunan çeşmeyi bile kapatmışlar ayrıca alışveriş merkezi olarakda çok sıkış tepiş bir yer çok karışık bir görüntüye sahip oranın bu şekilde değerlendirilmesi resmen ordaki tarihi yok ediyor.Oraya gelen müşterilerin bir çoğu eminimki orada yatan güzel tarihi farketmiyor bile .Bu gün oradaydım daha öncede bir çok kez gitmiştim ama cidden oranın tarihi bir mekan olduğunu bilmiyordum hatta fark etmemiştim bile.Bu şekilde kullanılıyo oluşu beni gerçekten çok üzdü. :'(
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yazar Dursun Ali Taşçı son yolculuğuna uğurlanıyor
CHP'nin depremzedeler üzerinden çirkin algı operasyonuna 13 maddede cevap