İlk geçişten ayrıntılar

1.5 asırlık hayal bugün gerçek oldu. Asya ve Avrupa'yı birleştiren Marmaray Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan tarafından açıldı.

İlk geçişten ayrıntılar
İlk geçişten ayrıntılar
GİRİŞ 29.10.2013 19:06 GÜNCELLEME 29.10.2013 19:22
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Tüm hazırlıklar tamamlandı güvenlik önlemleri hat safhaya çıkarıldı. Açılışa saatler kala binlerce vatandaş ise, Sultan Abdülhamid'in 1860'ta ortaya attığı dev projenin gerçekleştirildiğine şahit olmak için tören alanına akın etti. 8 milyar liraya malolan asrın projesi Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan tarafından açıldı.

CUMHURBAŞKANI GÜL, MAKİNİST KOLTUĞUNA OTURDU

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Marmaray'ın ilk seferinde makinist koltuğuna oturdu. Cumhurbaşkanı Gül'e protokol üyeleri eşlik etti. Marmaray Projesi'nin Üsküdar Meydanı'nda yapılan açılışının ardından protokol üyeleri ilk sefer için Ayrılıkçeşme istasyonuna indi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma, Denizicilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Romanya Başbakanı Victor Ponta, Japonya Başbakanı Shınzo Abe ve Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud trenin makinist bölümüne yöneldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, makinist koltuğuna oturarak ilk seferi gerçekleştirirken Başbakan Erdoğan ve Binali Yıldırım da hemen yanında yer aldı. Tren saat 17.18'de ilk resmi seferini gerçekleştirirken Yenikapı İstasyonu'na doğru yola çıktı.

YOLCULUK YAKLAŞIK 20 DAKİKA SÜRDÜ

Protokolü taşıyan tren saat 17.39'da Yenikapı İstasyonu'na ulaşırken kırmızı halı ve çiçeklerle karşılandılar. Erdoğan'ın trenden çıkışta ve yürüyen merdivenlerde eşinin elinden tutması ve sık sık Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmut'un da koluna girmesi dikkat çekti. Yenikapı İstasyonu'nda incelemelerde bulunan devlet erkanı ve davetliler, Marmaray'ın inşası sırasında bulunan tarihi eserlerin kopyalarının sergilendiği istasyonda heykeltıraşlardan bilgi aldı. Korumaların ve gazetecilerin yoğunluğu nedeniyle istasyonda gezmekte zorlanan devlet erkanı, istasyonun çıkışında açılış gününün anısına bir plakaya imza attılar.

İLK YOLCULUKTAN NOTLAR

Marmaray, kabineden birçok bakanın ve davetli bakanın katılımıyla ilk yolcuğunda yaklaşık 500 kişiyi taşıdı. Açılıştan sonra vatandaşların trene binebileceği açıklanırken, bugün için ilk ve son sererin devlet erkanını taşıyacağı kaydedildi. Açılış günü anısında hazırlanan plakaya ilk olarak Cumhurbaşkanı Gül ardından da sırasıyla, Somalili Cumhurbaşkanı Mahmut, Japonyalı Başbakan Abe, Romanyalı Başbakan Ponta, Başbakan Erdoğan, Bakan Yıldırım ve İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş aynı kalemle imzalarını attılar. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun imza töreni sırasında orada olmaması dikkat çekti.

SİRKECİ İSTASYONUNDA BEKLEDİ

Üsküdar İstasyonu'ndan devlet erkanı ile birlikte ayrılarak Yenikapı İstasyonu'na giden E 32006 nolu trenin Sirkeci istasyonunda bir süre beklediği öğrenilirken, Yenikapı İstasyonu'nda çok sayıda koruma ve gazeteci bekledi. İlk seferin vatman kabininde devlet erkanının eşleri de bulunurken Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi açılışa katılmadı. Yolculuğa katılan milletvekili ve bakanlar Twitter hesaplarından trende ve istasyonda çektikleri fotoğrafları paylaştılar. Saat 15.00'da başlayan açılış töreni saat 18.00'da sona ererken, Cumhurbaşkanı Gül Çankaya Köşkü'ndeki Resepsiyona katılmak üzere Ankara'ya giderken, Başbakan Erdoğan ise diğer konuk devlet adamları ile baş başa görüşmeler gerçekleştireceği Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi'ne geçti.

YORUMLAR 9
  • murtaza pekuz 10 yıl önce Şikayet Et
    shinzo abe = şinzo abe değil mi ?. shinzo bildiğim kadarıyla ingilizce okunabilsin diye yazılıyor. bizim türkçe de şinzo abe diye okunuyor. Bence japon başbakanın ismi öyle yazılsa daha doğru olur. tabi yine de Türkçesi iyi olan birilerine sorulması lazım.
    Cevapla
  • Öz ÖZTÜRK 10 yıl önce Şikayet Et
    gezizekalı (atakan can). çiftçiye kota konmasını borç aldığın IMF emretti sende mebuuuur uyguladın. 2008 krizinde ak parti hükümetine IMF den kredi kullanması için baskı yapan gezizekalıları araştır eminim bütün oylarını akpartiye vereceksin. marmaray metro hattından kıtalar arası seyahat için bütün gezizekalılar ücretsiz olarak 15 gün seyahat özgürlüğünüz var. iyi yolculuklar.
    Cevapla
  • dudu durdu 10 yıl önce Şikayet Et
    japonyaya da bu vesile ile teşekkürler. hem fonladı hem mühendislik hizmeti verdi. Şinzo abi japonyanın erdoğanı. Hayırlı uğurlu olsun.
    Cevapla
  • Burhan 10 yıl önce Şikayet Et
    Yapilan bu guzellikleri gormemek.... ya cahilliktir,ya basiretsizliktir, bu ifadem biraz kaba olacak ama kusura bakmayin ya da hainliktir.
    Cevapla
  • Burhan 10 yıl önce Şikayet Et
    Atakan kardesimiz ANDIMIZI okuyadursun.... biz kanal istanbul,marmaray yapip uzaya uydu firlatalim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar heyecanlandıran gelişmeyi duyurdu! Rekor üstüne rekor kırıldı
Hamas'tan ateşkes açıklaması: Kapıyı kapatmadık