6 faili meçhullü dava Ankara'ya nakledildi

Şırnak'ın Silopi ilçesinde gözaltına alındıktan sonra kendilerinden bir daha haber alınamayan 6 kişiyle ilgili olarak dönemin 23. Jandarma Sınır Tugay Komutanı emekli Tuğgeneral Mete Sayar hakkındaki dava Ankara'ya nakledildi.

6 faili meçhullü dava Ankara'ya nakledildi
6 faili meçhullü dava Ankara'ya nakledildi
GİRİŞ 05.11.2013 15:22 GÜNCELLEME 05.11.2013 15:22

Şırnak Ağır Ceza Mahkemesinde bugün görülmesi beklenen davanın ilk duruşmasında Mahkeme Başkanı Şaban Güven, Adalet Bakanlığının "kamu güvenliği gerekçesiyle" davanın Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'ne nakline ilişkin Yargıtay 5. Ceza Dairesinin kararını avukatlara tebliğ etti.

Davacı avukatlarından Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, söz konusu kararı doğru bulmadıklarını belirterek, itirazlarının dosyaya işlenmesini istedi. Mahkeme Başkanı Güven, Yargıtay 5. Ceza Dairesinin kararının kendileri için bağlayıcı olduğunu, artık söz konusu davaya bakma yetkilerinin olmadığını belirterek, talebi reddetti.

Adliye çıkışında açıklama yapan Elçi, Adalet Bakanlığının talebi üzerine davanın Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'ne nakledildiğini belirtti. Adalet Bakanlığının bu kararının yargının yetkisi ve adil yargılama hakkına açık bir müdahale olduğunu iddia ederek Elçi, "Adalet Bakanlığı suç işlemiştir. Şırnak şehir merkezinde hiçbir güvenlik sorunu olmamasına rağmen bu dava özelikle nakledilmiştir. Bu davada görevi suistimal suçu işlenmiştir" dedi.

Sanıkların Şırnak'taki duruşmaya ses ve görüntülü yöntemle katılması beklenirken Adalet Bakanlığının güvenlik gerekçesiyle davanın nakline karar verdiğini ifade eden Elçi, şunları söyledi:

"Bu karar adil yargılama hakkına çok açık bir müdahaledir. Buradaki mağdurlar 20 yıldır adalet bekliyorlardı. Yargıdaki bazı iyi niyetli çabalara rağmen Bakanlık bu davayı bloke etmiştir. Ama bizim mağdurlara hukuki destek ve adalet mücadelemiz devam edilecektir. Bu karara itiraz edeceğiz, gerekli bütün itiraz yollarını kullanacağız. Ama aynı zamanda bu ağır suçun faillerinin karşısına Ankara Adliyesinde de dikileceğiz unutmasınlar bunu. Dosya Ankara Ağır Ceza Mahkemelerinden birinde görülecek. Tarih henüz belli değildir. Bugünkü nakil kararının en önemli özelliği de Şırnak Cumhuriyet Savcısı 'Şırnak'ta bir güvenlik sorunu yoktur, nakledilmesine gerek yoktur' diye mütalaa sunmuştur. Yargılama faaliyetini yapacak olan mahkemenin bu yönde bir talebi olmamıştır. Mahkeme kendisini yargılamaya hazırlamıştı. Bu nedenle bugün yargıçların yetkisine müdahale edilmiştir. Adalet Bakanlığı, yargılama yapmak isteyen mahkemenin yetkisini gasp etmiştir."

Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi de davanın usulsüz bir şekilde Ankara'daki görevli mahkemeye gönderildiğini savunarak, "Yapılan tüm işlemlerin hem hukuka hem de kanuna aykırı olduğunu düşünüyoruz. Sanıkların gelmeyeceği bir davada güvenlik sağlanamıyorsa bu durumda bakanlığın bölgedeki mahkemeleri kapatması gerekiyor. Mete Sayar'ı burada sağlıklı bir şekilde anlayamıyorlarsa vatandaşı nasıl yargılayacaksın. Bunların derinlemesine incelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Onca insanı katleden bir şahsı düşünmek yerine bence mağdur aileleri düşünmek daha yerinde olurdu" diye konuştu.

Davacı aileler de söz konusu karara tepki gösterdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Şampiyon hoca Arda Güler'e talip oldu! Real Madrid de sıcak bakıyor
Sancaktepe Belediyesi'ndeki jakuzi yalanına İsmail Erdem'den tokat gibi cevap!