TDK: 3 yetmez 5 harf daha istiyoruz

TDK, X-W-Q harflerinin alfabede yer almasına ilişkin görüşünü açıkladı: Bu üç harf yetmez. Ek olarak "Damak n"sini gösteren bir harf ile "Açık e"yi ifade eden iki "noktalı a" da gerekli

TDK:  3 yetmez 5 harf daha istiyoruz
TDK: 3 yetmez 5 harf daha istiyoruz
GİRİŞ 09.11.2013 18:17 GÜNCELLEME 09.11.2013 18:37
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Türk Dil Kurumu 'Alfabede yeni harfler" açılımı yaptı. Demokratikleşme paketinde X-W-Q harflerinin alfabeye girmesi ile gündeme gelen yeni harflerle ilgili Türk Dil Kurumu 3 değil 5 yeni harf talebinde bulundu. Türk dilinde birlik için Türk Dil Kurumu, yeni harflerin Ortak Türk Alfabesi ya da Genişletilmiş Türk Alfabesi olarak kanunlaştırılmasını talep etti.

GENİŞLETİLMİŞ ALFABE
TDK, İsveç alfabesinde yer alan üstü iki noktalı 'A' ve damak 'N'sini gösteren bir işaretin de ilave edilerek 'Genişletilmiş Türk Alfabesi' ya da 'Ortak Türk Alfabesi' olarak beyan edilerek kanun metnine dönüştürülmesini istedi.

NOKTALI "A" VE "N"
CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar'ın soru önergesiyle TDK'nın alfabeye yeni harflerin eklenmesiyle ilgili görüşüne TDK, "3 harf yetmez biz 5 talep ediyoruz" dedi. TDK görüşünü şöyle açıkladı: Türk Dil Kurumu Türk dilleri arasındaki ortaklığın da sağlanması için bu sesler vaktiyle teklif edilmiş işaretlerdendir. Aynı sesleri karşıladığı yani "q" kalın arka damak "k"si, "w"nin çift dudak "v"sini ve "x"in de hırıltılı h'yi karşılamak üzere önerilmektedir. TDK'nın, bu üç işarete ilave olarak "damak n"sini gösteren bir işaretin, "açık e"yi gösteren üstü "iki noktalı a" işaretinin de buna ilave edilerek adının da "Genişletilmiş Türk Alfabesi" ya da "Ortak Türk Alfabesi" olarak beyan edilmesi ve kanun metnine dönüştürülmesi uygun olacaktır. Bu hâlihazırda kullanılan alfabenin değiştirilmesi değildir. Türk dillerinin ortak bir dille metin üretebilmesi veya ortaokul, liselerdeki Türk dünyası edebiyatının öğretilmesinde bu işaretlerin kullanılması, bu işaretlerin ses değerinin Türk gençlerine öğretilmesi anlamına gelecektir. Elbette bu ortak Türk alfabesinin, Türkiye'deki Türkçe dışındaki dillerin yazılmasında da bir kolaylık sağlaması bir kazançtır.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 7
  • mirages 10 yıl önce Şikayet Et
    bilmeden konuşma athen slayer (2). anlaman için sana örnek iki cümle yazacağım; 1) ".......dolabına bak". 2) "....... dolabına bak" bu cümleler iki farklı kişiye hitap ediyor. 1) "ahmed'in dolabına bak" 2) "kendi dolabına bak"... ahmed ve kendi kelimelerini yazmadan sadece damaktan okunan n ile kime hitap ettiğini ifade edebilirsin. "dolabına" kelimesindeki n harfi, telaffuz şekline göre ahmedi veya seni işaret eder. hala ile hâlâ kelimesi arasında nasıl bir telaffuz farkı ve anlam farklılığı varsa, "dolabına" kelimesinde de dişten veya damaktan okunan n ile işaret edilen şahız farklılığı vardır. Sonuca gelirsek; harf devrimi dilimizin içine etti, en azından şimdi bari birşeyler düzeltilmeye çalışsın. Senin gibi edebiyattan dilden kelime kökenlerinden ve fonetikden bîhaber cahiller de gelip boş boş yorum yazmasınlar lütfen..
    Cevapla
  • İbrahim Dursun 10 yıl önce Şikayet Et
    Türkçe alfabe için Osmanlı Türkçesi unutulmaya... AB hedeflerine göre öylede..Osmanlı Türkçeside esas alınırsa işler rayına girer.İlerdeki yıllarda bu harflerde yetmeyeceği aşikare ortada..Orta-Doğuyu yönetmek için bu elzem!..VesSelam
    Cevapla
  • mirages 10 yıl önce Şikayet Et
    Bilmeden konuşma athen slayer (1). hayatında türkçenin kaç farklı lehçesinde eser okudun? kaç tane müzik dinledin? Ortaasya türkçesi, azerbaycan türkçesi hakkında ne biliyorsun? Onu geçtim, ortaanadolu, ege ve akdenizde kullanılan türkçe ağızları hakkında ne duydun ne anladın? Kusura bakma athen slayer, bu kadar sert giriş yapmamın sebebi, hem cahilsin bilmiyorsun hem burda biliyormuş gibi üflüyorsun. "deniz" ile "deniz (damaktan okunan n harfi)" kelimelerinin hangisinin telaffuzu gerçek türkçedir acaba? Selçuklular, osmanlılar dişten okunan n harfi ile damaktan okunan n harfini kelimenin neresinde hangi anlamda kullanıyorlardı? youtube'yi aç ve türkmenistan özbekistan gibi ülkelerde konuşulan türkçeye bir kulak ver. Damaktan okunan n harfi (şapkalı veya üstte nokta, çizgi gibi bir sembolle ifade edilebilir) türkçede vardır.
    Cevapla
  • abdullah 10 yıl önce Şikayet Et
    ahmet gul . toplam kactane harf kullana bilmişin bir bakta ATATÜRK senin kapasiteni hesaplamamıs fazla harf getirmiş
    Cevapla
  • Ahmet Gül 10 yıl önce Şikayet Et
    Atatürk nereden devşirmişti bu harfleri ?. bu eksik harfler yüzünden Cümleten Dünyanın en fakir ülkesiyiz !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…