Diyarbakır'daki sürpriz zirvenin sırrı çözüldü!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, haftasonu Diyarbakır'da Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile bir araya gelecek.

Diyarbakır'daki sürpriz zirvenin sırrı çözüldü!
Diyarbakır'daki sürpriz zirvenin sırrı çözüldü!
GİRİŞ 12.11.2013 19:08 GÜNCELLEME 12.11.2013 19:26
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Görüşme talebinin Barzani'den geldiği, Başbakan Erdoğan'ın da yer olarak Diyarbakır'ı seçtiği öğrenildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , haftasonu Diyarbakır'da Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani 16 Kasım Cumartesi günü 300 çiftin toplu nikah törenine katıldıktan sonra 18.00'de biraraya gelecekler. Görüşmede ise petrol boru hattından Türksat anlaşmasına kadar bir dizi konunun masaya yatırılması bekleniyor.

Barzani, 21 yılın ardından ilk kez Bölgesel Yönetim Başkanı kimliğiyle Başbakan Erdoğan'ın daveti üzerine Diyarbakır'a gelecek. Erdoğan ve Barzani'nin Diyarbakır'a yapılacak toplu nikah törenine katılmak üzere geleceği öğrenildi. Törene, Barzani'nin isteği üzerine Kürt sanatçı Şiwan Perver'in de katılabileceği konuşuluyor. Şiwan Perver'in Barzani ile birlikte Diyarbakır'a gelerek Erdoğan ile buluşması, yerel seçimler öncesi "Kürt seçmene gövde gösterisi" ve "çözüm sürecine destek olan Barzani'ye jest" olarak da değerlendiriliyor.

İki lider görüşecek

Diyarbakır'da Erdoğan ve Barzani bir zirve gerçekleştirecek. Cumartesi günü gerçekleştirilecek zirvede çözüm süreci, PKK , yeniden ertelenen Ulusal Kürt Konferansı ve Suriye'deki Kürtler ile ilgili konular masaya yatırılacak.

Bağdat ile kurulan dialog

Türkiye ile Kuzey Irak arasında son dönemde enerji konusunda ortak girişimler Ankara ve Bağdat arasında gerilime neden olmuştu. Ancak Türkiye ile Bağdat Hükümeti arasında bir süredir esen soğuk rüzgarların ardından yeniden diyalog kuruldu. Türkiye'nin, Kuzey Irak'ın kaynaklarını dünya pazarlarına ulaştırmayı sağlayacak milyarlarca dolarlık petrol ve doğalgaz alanında işbirliği içeren anlaşmaları tamamladığı geçtiğimiz günlerde kamuoyuna yansımıştı. Görüşmenin konu başlıkları arasında Bağdat ile kurulan ilişkiler de yer alıyor. Hükümet Bağdat yönetimi ile yapılan görüşmeler hakkında bilgi vererek, bunun Kuzey Irak Bölgesel Yönetimine yansımalarını değerlendireceği öğrenildi. Önümüzdeki günlerde yapılması planlanan bazı antlaşmaların detaylarının masaya yatırılarak son noktanın Diyarbakır'da konması bekleniyor.

Doğal gaz öncelikli konu

Görüşmede, Kuzey Irak'ta bulunan doğal gazın Türkiye'ye nakledilmesi için kurulan boru hattının ve yeni petrol boru hattının açılışına ilişkin programın da netleştirileceği öğrenildi. Kuzey Irak'ta Türk ortaklığıyla kurulan şirketler zengin doğalgaz rezervleri tespit etmiş ve sondaja başlamıştı. Kuzey Irak gazının gelmesiyle birlikte Türkiye'nin İran ve Rusya'ya olan enerji bağımlılığın da aşılması bekleniyor. Ayrıca Kuzey Irak'ın yaptığı yeni petrol boru hattının neredeyse tamamlandığını ve Aralık ayında ilk akışın başlayabileceği bilgisi kısa bir süre önce kulislere yansımıştı. Bu boru hattının açılmasının ardından Taq Taq ve Tawke'nin kaliteli petrolü, hali hazırda çalışan boru hattına paralel bir başka hat ile nakledilebilecek.

Uydu anlaşması

Başbakan Erdoğan'ın Barzani ile görüşmesinde, Kuzey Irak'ta kurulan bütün Kürt televizyon ve radyo kanallarının Türksat üzerinden dünyaya açılması konusunda da bir antlaşma yapılması bekleniyor.

Rojava krizi

Suriye'nin Kürt bölgesi Rojava'da, PYD ile Barzani arasında yaşanan gerginlik, PKK ile Kürt yönetimi arasında iplerin gerilmesine neden olmuştu. PYD'nin Ulusal Kürt Kongeransı'nda temsil edilmesiyle ilgili talepler üzerine kongerenin ikinci kez ertelenmesi gündeme geldi. Türkiye'nin de Rojava konusunda PYD'ye mesafeli yaklaşımı, bu konuda Erdoğan ve Barzani'yi birbirine daha da yakınlaştırdığı biliniyor. Rojava'da yaşanan gelişmelerin zirvede masaya yatırılması bekleniyor.

YORUMLAR 8
  • Berzal BAZ 10 yıl önce Şikayet Et
    Normalleşme.... iki komşu ülke başkanları bir araya, bölgedeki sorunları ve ülkelerinin menfaatleri doğrultusunda görüşmeler yapıyorlar bunun kadar normal birşey olabilirmi,kardeş dost ve akraba olan bu iki ülkenin birbirlerine düşman olması bazı egemen güçlerin hesabına gelmeye bilir ama türk vatandaşının neden hesabına gelmiyor anlamış değilim,Diyarbakır, Mardin ve Batmana gelin ırak plakalı yüzlerce araç göreceksiniz kimisi dr gelmiş kimisi ticarete gelmiş kimiside gezmeye,Erbile gidin binlerce Türk aracı göreceksiniz adamlar ticaret yapıp dünyanın parasını kazanıp türkiye ye getiriyorlar bundan daha güzel ne olabilir,başınızı kumdan çıkarın ve kürd gerçeğini görün istemesenizde kürdlerle komşu olacak,ticaret yapacak ve en önemlisi beraber yaşamayı öğreneceksiniz
    Cevapla
  • Murat Yıldız 10 yıl önce Şikayet Et
    Şu aşiret reisi söylemine bir son versek. İmparatorluğun kurucusu Osman gazi bir aşiret reisi idi. Kendilerine ait ayrı bir dili, ırkı, tarihi bile olmayan bir grup gezgin bugünkü ABD nin kurucusudur. Bir zamanların en büyük teröristi olarak adlandırılan Nelson mandela dünyanın en saygın devlet başkanı oldu. Tarih böyle bir şey, hayatta öyle...
    Cevapla
  • yavuz kemal 10 yıl önce Şikayet Et
    süleyman d barzani birilerini temsil ediyormu . Türkiyenin menfaatleri sözkonusumu herkesle görüşülür 70 yıl deve kuşu gibi kafanızı kuma gömmüşsünüz bu adamları kullanan kullanmış artık gölge etmeyinde Türkiye kalkınsın
    Cevapla
  • muharrem tosun 10 yıl önce Şikayet Et
    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِBismillahirrahmanirrahim. ortadoguda çok şeyler deyişiyor ne varki bu deyişiklikler 1. dunya savaşını haritasını oluşturanların planları devamı sonuçu ülkemiz ortadoguda planlanan haritaların şekillenmesinde güç istihbarat konusunda bazı dış mihrakların elinde oldugundan geç kalınan lar sonuçu .. ikdidarın politikalarını eleştirsekde eyer ülke menfaati dışında çalışmalar yapılır ise vebali kendilerine aittir. zaman ikdidarın çalışmalarını haklımı yoksa oldugunu gösterecek sitrateji çalışmaları uzun soluklu oldugu sürece güçlü olunur . bugun ikdidarın politikalarını eleştirenler gelecekde oluşabilecekler konusunda unutkan olmazlar inş .. bizler nede olsa unutma özelliyimizle ön plana cıktım için
    Cevapla
  • S.Gökhan YILMAZ 10 yıl önce Şikayet Et
    Irak hükümeti ve ABD siyaseti / Sn Yusuf Yağcı ?. IRAK ; 2009 verilerine göre aşağıdaki nüfus dağılımı incelendiğinde Irak cumhurbaşkanı & dış işleri bakanının kürt olması , K.ırak yönetimin çalışmaları ABD politikası değilde nedir ? Dinsel olarak: % 55-60 Şii Müslüman (Arap-Türkmen) nüfus: 17.050.000-18.600.000 % 37-40 Sünni Müslüman (Arap-Türkmen) nüfus: 11.470.000-12.400.000 % 2-3 Hristiyan (Süryani, Keldani, Asuri-şabak-diğer) nüfus: 620.000-930.000 Etnik olarak: % 51-54 Şii Arap, nüfus:15.810.000-16.740.000 % 20-21 Sünni Arap, nüfus:6.200.000-6.510.000 % 16-20 Kürt, nüfus:5.250.000-6.250.000 % 8-9 Türkmen, nüfus:2.500.000-3.000.000 % 3 Hristiyan, (Süryani, Keldani, Nasturi, Asuri), nüfus:620.000-930.000
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçe'den Konya'da kritik kayıp!
Özgür Özel, Bahçeli ile görüşecek