17 yıl sonra yeniden ayağa kalktı

Isparta'da 17 yıl önce bel fıtığı ameliyatı sonrası omurilik daralması nedeniyle yürüyemez hale gelen 75 yaşındaki Mübin Tokgöz, Isparta Devlet Hastanesi'ndeki başarılı operasyonla, yeniden destek yardımıyla yürümeye başladı.

17 yıl sonra yeniden ayağa kalktı
17 yıl sonra yeniden ayağa kalktı
GİRİŞ 14.11.2013 14:25 GÜNCELLEME 14.11.2013 14:25

Isparta Devlet Hastanesi'nde Beyin ve Sinir Cerrahisi ile Kalp Damar Cerrahisi uzmanları, 17 yıldır neredeyse yatağa bağlı yaşam süren Mübin Tokgöz'ü yeniden yürüttü. 1996 yılında geçirdiği bel fıtığı ameliyatının ardından yürüyemez hale gelen Tokgöz, "Beni çocuklarım, damatlarım sedyede, sırtlarında taşıdı. Bu süre boyunca süründüm. Ayağımın üzerine basamıyordum. 'Bu hep böyle kalacak, bir daha yürüyemeyeceksin' demişlerdi. Ama bu iki doktor beni ayağa kaldırdı, yeniden yürüttü. Kurban Bayramı'ndan bu yana destek alarak yürüyebiliyorum. Hiçbir problemim kalmadı. Allah doktorlarımızdan razı olsun" diye konuştu.

OMURİLİK DARALMASI VARDI

Isparta Devlet Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Berkan Şahin, hastanın sağ bacakta kasıktan itibaren tutmama ve sol bacakta da kasılma ve ağrı şikayeti nedeniyle kendilerine başvurduğunu söyledi. Dr. Şahin, ameliyatla ilgili şu bilgileri verdi:

"Yapılan tetkiklerde sırt bölgesinde 2-3 seviyede ortaya çıkan omurilikte daralma tespit ettik. Daha sonra hastayı opere ettik. Ameliyattan sonra sağ bacağında yavaş yavaş hareketlenme oldu. Sol bacaktaki ağrısı da azaldı. Bunun üzerine fizik tedavi uygulandı ve hastamız hızlı şekilde ayağa kalktı. Kalp damar cerrahisi arkadaşımızla ortak tedavi uyguladık ve teyzemiz destekli bir şekilde yürümeye başladı."

Tedavi sürecinin 6 ay sürdüğünü, omurilikteki rahatlamaya bağlı olarak bacaktaki kuvvetin de hızla geri gelmeye başladığını anlatan Dr. Şahin, "17 yıl boşuna yatmış oldu. Sedyeyle gelmişti, bugün yürüyor" dedi.

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Harun Düber de 17 yıl süren hareket kaybının damarlarda tıkanmaya yol açtığını söyledi. Toplardamar tıkanıklığını tedavi ve mekanik yöntemlerle aştıklarını dile getiren Dr. Düber, ameliyatın verdiği baskıdan kurtulmasının hastanın yürümesini sağladığını kaydetti. Dr. Düber, "Uzun süre yatan hastaların ara ara kalp damar cerrahisine başvurmasını öneriyorum. Damar tıkanıklığı gözden kaçsaydı farklı sonuçlar oluşabilirdi. Hastamızı ayakları üzerinde yürütür hale getirdik, bu bizim için önemli bir başarı" açıklamasında bulundu.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsmail Kartal ve futbolculardan, 'Ligden çekilme' önerisine flaş cevap!
CHP'li aday Mesut Özarslan okul arkadaşı Murat Kurum'u anlattı!