Diyanet'ten 'download' fetvası

Telif hakları konusunda sıkıntı yaşayan sanatçılara Diyanet'ten müjdeli haber.

Diyanet'ten 'download' fetvası
Diyanet'ten 'download' fetvası
GİRİŞ 14.12.2013 21:25 GÜNCELLEME 15.12.2013 00:22
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, birer emek mahsulü olarak internet ortamına geçirilmiş olan her türlü program, yazılım, kitap, müzik gibi ürünleri ilgililerin izni olmadan elde edip kullanmanın caiz olmadığına hükmetti.

Sanatçılar yıllardır telif mücadelesi verirken korsan ürünlerin önüne bir türlü geçilemiyor. İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla bazen vizyona yeni giren bir film bile korsan tezgahlarına veya internet sitelerine düşebiliyor.

İZİNSİZ İNDİRME KUL HAKKI

Konuyla ilgili bir vatandaşın, "İnternetten program, yazılım, kitap, müzik indirmek ve bunları kullanmak helal midir?" sorusunu cevaplandıran Din İşleri Yüksek Kurulu, sanal alemden, ürün sahibinin izni olmadan indirme işleminin kul hakkı ihlali olduğuna hükmetti.

Başkasının emeğini gasp anlamına gelecek her iş, tutum ve davranışın, kul hakkı sorumluğu gerektirdiğine dikkat çeken Yüksek Kurul açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Bu sorumluluk ise söz konusu hak sahibine iade edilmedikçe veya helallik alınmadıkça ortadan kalkmaz. İslam, emeğe büyük değer verir, haksız kazanca karşı çıkar. Kur'an-ı Kerim'de 'İnsan için ancak çalıştığı vardır' (Necm, 53/39) buyurulur.

Hz. Muhammed'in de konu ile ilgili hadisine değinen Din İşleri Yüksek Kurulu, 'Hiçbir kimse, elinin emeği ile kazandığını yemekten daha hayırlı bir kazanç yememiştir. Allah'ın Peygamberi Davud da kendi elinin emeğini yerdi' (Buhari, Büyu', 15) hadisi şerifi örnek gösterdi.

ÜRETEN İNSANIN ŞEVKİ KIRILIYOR

Teknolojinin gelişmesiyle, insan emeğinin çok değişik şekil ve ortamlarda tezahür ettiği günümüzde aynı ölçüde hak ve emek ihlallerinin söz konusu olduğuna dikkat çeken Din İşleri Yüksek Kurulu, 'Bu hak ihlalleri elektronik ve bilgisayar dünyasında da yaşanmaktadır.

Bu tür haksız davranışlar sadece bireylerin hakkını gasp etmiş olmamakta, aynı zamanda, o alanlarda emek harcayan insanların yeni ürünler üretme konusundaki şevkini kırmakta, bu da geniş anlamda kamu hakkı ihlaline dönüşmektedir. Bu sebeple birer emek mahsulü olarak internet ortamına geçirilmiş olan her türlü program, yazılım, kitap müzik ve benzeri ürünleri ilgililerin izni olmadan elde edip kullanmak caiz değildir." şeklinde açıklamalarda bulundu.

YORUMLAR 17
  • ibrahim yılmaz 10 yıl önce Şikayet Et
    diyanetin fetvası beni tatmin etmedi. Ben neden her ürünü para vererek kullanayım ki?Arkadaşım müzik cd'si aldı sonra bana verdi.Veya film cd'si aldı al sen kullan dedi ben de kullandım sonra başka birine verdim.Ee şimdi ben hepsine ayrı ayrı kullanım ücreti mi vericem?Firma sahipleri,yapımcılar veya ürün sahipleri telif hakkı adı altında herkesten para kazanmak istiyor yani daha çok para kazanmak...Ama bu işin korsan ticaretini yapmak elbette ki kul hakkını doğurur.Telif hakkı olan kişiye özgü bir üründen o kişiden izin alınmaksızın para kazanma amacı güdülürse bu büyük bir vebal getirir...Diğer konu için aynı şeyi söyleyemeyeceğim...
    Cevapla
  • Hüseyin Kütük 10 yıl önce Şikayet Et
    Kullanmak değil kullandırmak ve kullandırırken menfaat sağlamak haramdır. Diyanet konuya bütüncül yaklaştığı için bir hata yapıyor. Bir kişi internetten bedava sunulan bir hizmetten yararlanıyorsa bu kullanan için haram olmaz. Ama bir kişi internet adresinden, telif hakkı başkalarına ait olan bir ürünü kullanarak (sanatsal ya da akademik bir çalışma olması önemli değil) menfaat sağlıyorsa haramdır.
    Cevapla
  • mehmet arslan 10 yıl önce Şikayet Et
    neler varken bu mu. yazılım bilgisayar şirketleri trilyon dolar sahibiyken somalide açlıktan çocuklar ölürken, arap şeyhleri lüks içinde yaşarken suriyede çocuklar soğuktan donarken siz tutup da orta gelirli insanların parasını odeyemediği programları indiriyor diye fetva veriyorsanız çok sakat bir inanç anlayışınız var demektir.
    Cevapla
  • Ejder Ejderha 10 yıl önce Şikayet Et
    tebrikler diyanete. diyanet ilk defa işe yarar bir fetva verdi. bizim insanımız eliyle tutamadığı şeyi paylaşmayı/çoğaltmayı bedava olmalı sanıyor. o zaman imamlara niye maaş ödüyoruz. hizmet üreten memurlara neden maaş ödüyoruz. demek ki bir şeyin paralı olması için illa somut bir şey üretmek gerekmiyor. insanlar emek sarfedip ürettiği bir şeyden faydalanıyorsanız bedelini ödemek zorundasınız. nokta.
    Cevapla
  • AKPartili 10 yıl önce Şikayet Et
    laf salatası. arkadaşlar yok pahalı yok devlet kullanıyor yok çok kar koyuyor bunlar kendinizi avutmak bu iş açıkça haram dürüst olun işinize gelmiyorsa kulanmayın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
7 ilde DEAŞ operasyonu: 23 gözaltı
Sırrı Sakık TBMM bahçesinde PKK terörünü kutsadı! Önder Aksakal'dan efsane yanıt