39 yılda açılan tünel için Erdoğan'a teşekkür

Sivas Ulaş'ta yapımına 1973 yılında başlanan Kangal-Deliktaş Demiryolu Tüneli inşaatında yıllarca bekçi olarak çalıştıktan sonra emekli olan 73 yaşındaki Seyfettin Uğurlu, tünelin tamamlanmasının ve güzergahtan trenlerin geçmesinin mutluluğunu yaşıyor.

GİRİŞ 21.02.2014 16:22 GÜNCELLEME 21.02.2014 16:54
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Uğurlu, yapımına başladıktan 39 yıl sonra trenlerin geçiş yapabildiği tünelin açılışının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilmesini istiyor. Uğurlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sivas-Erzurum-Kars tren yolunun Tecer mevkisinde, yol güzergahının 47,5 kilometre kısaltılması ve yolun rampa kısımlarında trenlerin seyrini kolaylaştırmak amacıyla 15 Kasım 1973'te yapımına başlanan Kangal Deliktaş Demiryolu Tüneli'nde 1976 yılında bekçi olarak işe başladığını, tünel inşaatının yapımını üstlenen firmadan 1988 yılında emekli olduğunu söyledi.

Büyük oğlu Nihat'ın da askerden geldikten sonra kepçe operatörü olarak tünel inşaatında işe başladığını anlatan Uğurlu, oğlunun da emekli olmasına 2 ay kaldığını kaydetti. Yapımına başlandıktan 39 yıl sonra hizmete hazır hale getirilebilen tünelden trenlerin geçtiğini görmenin mutluluğunu yaşayan Uğurlu, "Çok şükür yıllar sonra tünelimiz bitti. Başbakanımızdan gelip buraları görmesini, buranın açılışını yapmasını istiyorum. Sayın Başbakanım hafta sonu Sivas'a gelecek. Tünele gelmesini istiyorum, tünelimizi açmasını istiyorum" diye konuştu.

"Başbakan gelince işler yoluna girdi" 

Nihat Uğurlu (48) ise tünel inşaatında 25 yıldır çalıştığını ve emekliliğine 2 ay kaldığını belirterek, "İşe başladığımda burada 4 yıllık bir iş var deniyordu, 25 yıl sürdü" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın ziyaret ve miting için Sivas'a geleceğini anımsatan Uğurlu, şunları söyledi: "Dileğimiz, Başbakanımızla buranın açılışını yapmak. Sayın Başbakanımız gelince işler yoluna girdi, tren de rayına bindi. Bu tünel yapılırken birçok başbakan geldi geçti ama tünelin bittiğini görmek Sayın Başbakanımıza nasip oldu. Kendisinin gelip açmasını diliyoruz. Ülkemize hayırlı olsun diyorum."

Türkiye'nin en uzun demiryolu tüneli

TCDD 4. Bölge Müdürü Hacı Ahmet Şener de 1973 yılında yapımına başlanan, 5 bin 473 metre uzunluğundaki Kangal-Deliktaş Tüneli'nin Türkiye'nin en uzun demiryolu tüneli olduğunu belirtti. Tünelde 2003 yılına kadar ciddi bir çalışma yapılmadığını anlatan Şener, "Tünelin Devlet Demiryollarına devredilmesinden sonra hükümetimizin talimatıyla burada altyapı eksiklikleri hızla giderildi. Altyapı eksiklikleri 2009 yılında tamamen giderildi ve ihale işlemleri yapılarak üstyapı çalışmaları başladı. 2010 yılında ray ve traverslerin döşenmesi tamamlandı. Üstyapı tamamlanınca tren seferi denemeleri de kısmen başladı. 2011 yılında ise varyantın sinyalizasyon işlemleri tamamlandı ve bura kullanılabilir hale geldi" diye konuştu.

Yolcu trenlerinin geçişi veya Devlet Demiryolu personelinin bakım-onarım çalışmaları sırasında meydana gelebilecek olası riskler düşünülerek tünelde yangın söndürme, aydınlatma ve havalandırma projelerinin uygulandığını dile getiren Şener, "2012 yılında öncelikle tünelin aydınlatma işi ihale edildi ve tamamlandı. 2013 yılı sonlarında da tünel havalandırma ve yangın söndürme projesi uygulandı. Son olarak 15 Şubat 2014'te yangın söndürme ve havalandırma sistemiyle bütün üstyapı sistemleri tamamlandı" ifadesini kullandı. Şener, yolcu ve yük trenlerinin geçiş yaptığı tünelin, demiryolu konvansiyonel hatları arasında aydınlatması bulunan, havalandırma ve yangın söndürme sistemlerini bünyesinde barındıran ilk demiryolu tüneli olduğunu sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • erdal 10 yıl önce Şikayet Et
    kurboa kirlant nikli arkadas sen haberi neren ile okudun. arkadasim 40 yil yani akp den once koskoca 28 yil ve akp 12 yilda yan gelip yatmis olsa ve tek icraatleri bu olsa derim ki dogru sen de anca 12 yilda bitirdin amma akp eski beceriksizlerin yarim koduklari on binlerce projeyi onem ve ne kadari bitirilmis kronolojisine gore dizmis ve tam 12 yildir bunlarin binlercesini bitirdiler o kadar cok yarim proje var ki bi 15 yil daha sirada bekliyecek olanlar var akp sadece eskinin yarim kalmis islerini de yapmiyor bu arada yuzlerce milyar dolarlik yeni yatirimlari da beraberinde yapiyolar senin anliyacagin eski beceriksizlerin yapamadiklarini altindan kalkamadiklarini bunlar is arasinda cerezlik olarak hallediyolar
    Cevapla
  • Orhan Acar 10 yıl önce Şikayet Et
    DAYICIM ELİNE KAZMAYI KÜREĞİ ALSAYDIN. 39 senede bitirirdin tüneli :)
    Cevapla
  • ahmet 10 yıl önce Şikayet Et
    uzun ince yollar. berlin duvarı yıkıldı sovyetler dağıldı 80 darbesi oldu28şubat geçti e muhtıra yedik.ama tüneli bitirdik.bu şekilde biten ömürlermi?sorma..ihale yapıp iş yapmamak geçmişte kaldı şimdi tayyip zamanı.onun işi treni yürütmek ha dağın içinden ha denizin içinden.bak aha yazıyorum.bunlar uyduları trenle uzaya götürürse şaşırmayın
    Cevapla
  • mubinkoçal 10 yıl önce Şikayet Et
    hizmet. bakın 1973 yılında yapımına başlanan tuneli bile 2002 yılına kadar yapamadılar başbakanımız olmazsa kimbilir kaç yıl daha beklerdı
    Cevapla
  • kekeme hamdi 10 yıl önce Şikayet Et
    herkes ak melek selami yolaç. ak parti de herkes ak melek hiç kimse hırsızlık yolsuzluk yapmaz. Öyle mi? Ya birisi ak partili olunca onu melek yerine koyuyorsunuz. Acaba ak partili vekillerin yüzde kaçı namaz kılıyor hiç araştırdınız mı? araştırın görün durumu ona göre konuşun. başbakan tüneller kazıyor ama aynı zamanda gönüller yıkıyor.Hangisi daha önemli siz karar verin.ak partide yolsuzluk da olur hırsızlık da olur. Çünkü insanın olduğu her yerde buna benzer şeyler olacak. rıza sarraf komisyon veriyor millete...adı da hayır sever iş adamı oluyor. 40 yıllık hayırsever işadamları da oldular bir anda haşhaşi... buna ak parti adaleti denir. herkes saadete dönecek. çünkü milli görüşün kalesi orasıdır.taklitlerinden sakının.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail lobileri engellemeye çalışıyor: Erdoğan'ın ABD ziyaretinde son durum ne?
DEM Parti Batman il binasında skandal görüntüler! Terör köşesi oluşturmuşlar