İşte Amerika'da ses analizini yapan o firma

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu N. Bilal Erdoğan'ın gündemi bir süredir işgal eden ses kayıtları ile ilgili olarak konuşan Amerikalı uzman Robin Lai, ses kayıtları üzerinde montaj yapıldığını tespit etti.

GİRİŞ 27.02.2014 00:42 GÜNCELLEME 27.02.2014 15:28
Bu Habere 61 Yorum Yapılmış

Haber7- ÖZEL HABER

Robin Lai, '' Benim profesyonel bilgilerim doğrultusunda, kaydedilen telefon görüşmesi, belli noktalarda değiştirlimiş veya montajlanmış'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan'ın internete düşen telefon görüşmelerinin gerçeği yansıtıp yansıtmadığı ile ilgili bir rapora imza atan Amerikalı ses teknisyeni Robin Lai, ''Ses kayıtları üzerinde oynama var. Bunu arka plan seslerinin uyuşmazlığından da anlayabiliyoruz'' dedi.

New York'ta ses mühendisi olarak 20 yıllık  bir iş tecrübesine sahip olan ve dünyaca ünlü projelere imza atan Robin Lai, söz konusu ses kayıtlarının montajlanmış olduğu konusunda şunları söyledi:

KESİNLİKLE MONTAJLANMIŞ

''Benim profesyonel bilgilerim doğrultusunda, kaydedilen telefon görüşmesi , belli noktalarda değiştirlimiş ve montajlanmış.

Süreklilik arz eden karşılıklı bir konuşmanın arka seslerinin ve ortam gürültülerinin de benzerlik göstermesi, uyuşması gerekir. Fakat bu kayıtın belirli yerlerinde  bunun gerçekleşmediği görülüyor.''

ROBiN LAi KİMDiR VE NELER YAPMIŞTIR?

Jou Production firmasının da sahibi olan ve Harry Poter, Life of Pi gibi Hollywood yapımlarının seslendirme aşamasında imzası bulunan Robin Lai, ''Bu tarz ses kayıtlarında oynama yapıldığında, bazen gerçeğin hangisi olduğu konusunda emin olmanız kolay değil'' derken, söz konusu kayıtta ise bariz montaj kalıntılarının bulunduğunu, bunu yapanların profesyonellikten uzak olduğunu söyledi.

New York'un Manhattan şehrinde, dünyaca ünlü John Marshall Studios'un teknik imkanlarını da kullanarak vardığı sonucu bir rapor halinde sunan Jou Production sahibi Robin Lai, kayıttaki soru işaretlerinin bulunduğu yerlerin time-code dökümünü de paylaşırken, arka planda yer alan ortam sesi uyuşmazlıklarını ve bilinçli bir şekilde yapılan ses anlamsızlaştırmalarına dikkat çekti.

İŞTE ISLAK İMZALI MONTAJ KANITI

İŞTE RAPORUN TÜRKÇE TERCÜMESİ

Ses kaydının arka plan gürültüleri üzerine hızlı bir analiz yapıldığında ortam sesinin değiştiği görülüyor. Ayrıca karşılıklı konuşmalarda arka sesin uyuşmazlığı anlaşılıyor.

Benim profesyonel bilgilerim doğrultusunda, kaydedilen telefon görüşmesi , belli noktalarda değiştirlimiş veya montajlanmışa benziyor.

Süreklilik arz eden karşılıklı bir konuşmanın arka seslerinin ve ortam gürültülerinin de benzerlik göstermesi, uyuşması gerekir. Fakat bu kayıtın belirli yerlerinde bu bunun gerçekleşmediği görülüyor.

İKİNCİ ANALİZ SONUCU DA MONTAJ DEDİ

Amerikada ikinci bir şirkete inceletilen ses kaydının da sonucu montaj ve kurgu oldu.

İşte ikinci şirketin ıslak imzalı montaj kanıtı:

 İŞTE BU DA RAPORU HAZIRLAYAN MÜHENDİSİN SES KAYDINDA TESPİT ETTİĞİ MONTAJ VE DUBLAJ YERLERİNİN DAKİKA DAKİKA ANALİZİ

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 61
  • Sinan Arslan 10 yıl önce Şikayet Et
    Firma rapor vermiş. Arkadaşlar firma rapor vermiş. Verdiği ıslak imzalı belgeler gerçektir. Ama dk dk kısmına bişey diyemiyorum. Haber 7 muhabiri amerikada bu firmaya gitmiş firmada KYLE adında bir bakmış eve bu 5 parçadan oluşuyor bazı eklemeler var demiş. 30 dk için 50$ almış. Paralelciler ve ergenekoncular Firma ya oldukça baskı uygulamışlar firma mecburen açıklama yapmış... Kayıt eklemelerle dolu..
    Cevapla
  • Adnan T. 10 yıl önce Şikayet Et
    Vay be. Ya simdi o kadar kisi ve kisiler kuruluslar bu kasetlerin ses kayitlarinin sahte oldugunu soyluyor ve sadece bir kac akilli kisi cikiyor yok kardesim bu bal gibi gercek diyor,ya arkadaslar bu kadarda kus beyinli insanlara rastlamadim,herkez sesler sahte diyor ekleme yapiytirma diyor,diyelimki gercek ne olucak simdi asalimmi keselimmi onlari,yaziklar olsun sizlere 1938 lerden bu yana Bu devletin kasasini soydular daha dune kadar bu hukumet yokken kasalari bankalari milletin paralarini calanlari alkisliyordunuz sonra bankalar iflas ettiginde vayyy bittik diyordunuz,gece yatip sabah her hafta zamlar ile uyandiginizi ne cabuk unuttunuz, onlar deveyi hamudu ile gotururken sesiniz ciksaydi ya o zamanda bu sekilde hakaret etseydinizya devlete ooo sikar biraz hapiste alirdiniz solugu,yazik gercekten cok nankor bir milletiz biz.yedigimiz tabaga ..... leriz.sizde simdi aynisini yapiyorsunuz,ya banane diyemiyorum cok canimi acitiyor,gurbette yasiyorum ama kalbim her zaman Turkiyede.
    Cevapla
  • mustafa06 10 yıl önce Şikayet Et
    vicdan yalan söylemez. bu firma diyor ki biz böyle bir rapor hazırlamadık. montaj mı değil mi? yapacak bişey kalmadı, dinledim ve vicdanıma sordum. Bu vicdan ki rabbimin verdiği en büyük en masum en temiz hediye,beni cennete götürecek en doğru rehber, seni kirletemem, yalan söyleyemem vesselam...
    Cevapla
  • ismet yavuz 10 yıl önce Şikayet Et
    hizli. Cemaatin tetikçi ve iftiracı medyası aynı 3 gün önde NURSİN ŞEYHİ nin tayip erdoğana gece gündüz dua ettiğini,hizmetlerini takdir ettiğini sçylemesine rağmen,gazete ve tv.kanallarında hoca efendi fetullah gülene yapılan saldırıları ve saldıran Tayyib erdoğan'ı kınadı diye çarpıtması gibi,Ortaya attığı yalanlar yüzlerinde patlayınca ne halt edeceklerini şaşırdılar. Kemal kılıçdaroğlunun ses uzmanlarına (her halde edip Akbayram olsa)incelettim ağrı dağı kadar gerçek demesine bu iftiracı kanallar ve gazeteler bu uzmanlar kimler diye sormadan haber yapıyorlar da,TRT ve ABD deki bir kuruluşun yaptığını yalanlama derdine düşüyorlar.
    Cevapla
  • necip çelik 10 yıl önce Şikayet Et
    lütfen. lütfen nokta nokta incelettirin ses kayıtlarını rezil etmeyin milleti
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yüzyılın en büyük projesi olan "Kalkınma Yolu projesi"nin bölge için neden önemli?
Dikkat! Yeni uygulamayla bu kişiler ehliyet alamayacak