Peşmerge'nin Türkiye'den geçişinde neler yaşandı?

Ağır silahlarla donatılan Peşmerge birliği Türkiye üzerinden Kobani'ye geçti. Peki Peşmerge'nin geçişi ne anlama geliyor?

Peşmerge'nin Türkiye'den geçişinde neler yaşandı?
Peşmerge'nin Türkiye'den geçişinde neler yaşandı?
GİRİŞ 30.10.2014 11:25 GÜNCELLEME 30.10.2014 11:35
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Ağır silahlarla donatılan Peşmerge birliği Türkiye üzerinden Kobani'ye geçti. Yol boyu yoğun ilgi ve coşku vardı. Peşmergenin IŞİD'e karşı Kobani'de ne yapacağını zaman gösterecek. Ancak Kürt sorununun çözümünde artık yeni bir denklem var. Önemli olan çözüme etkisi. Soru ve cevaplarla yaşananlara bir daha bakalım.

COŞKU NASIL OKUNMALI?

Peşmergenin geçtiği her yerde halkın yoğun ilgisi vardı. Özellikle de Nusaybin ve Kızıltepe'de. Organize bir karşılama olmadığı aşikar. Ne HDP ne de başka bir grup vardı. Elbette coşkunun temelinde Kobani'nin tamamen kurtarılması beklentisi var. Bir de aynı etnik kimliğin getirdiği dayanışma duygusu.

PEŞMERGENİN GELİŞİYLE KOBANİ'DE NE DEĞİŞİR?

Kobani'ye giden Peşmerge sayısı 152. Dengeyi ise kendileriyle birlikte götürdükleri ağır silahlar değiştirecek. PYD, bugüne kadar IŞİD'in elindeki tank ve toplara karşılık tüfeklerle mücadele ediliyordu. Peşmergenin cephede neler yapacağını zaman gösterecek ama Kobani'de zaten IŞİD aleyhine bir denge vardı. Şimdiki muhtemel sonuç; IŞİD'in tamamen püskürtülmesi.

GEÇİŞE ÖNCE SOĞUK BAKAN PYD, NEDEN SONRA 'EVET' DEDİ?

IŞİD'in saldırılarıyla birlikte Kürtlerin kendi aralarındaki ilişkileri çok başka bir noktaya evrildi. Kandil'in Kuzey Irak'a desteğe gitmesi başlangıç oldu. Bütünlük sağladılar. Sadece PYD ile Barzani değil diğer küçük partiler de bu bütünlüğe dahil oldu. Suriye'deki üç kantonun nasıl yönetileceği konusunda yeniden anlaştılar. Bu anlaşmanın ardından da o partilerin temsilcileri Kandil'e gitti ve Murat Karayılan'la görüştü. Anlaşmaya göre hepsi yeniden Rojava'da faaliyet yürütecek, temsilcilik açacak.

PEKİ, TÜRKİYE NEDEN GEÇİŞSE İZİN VERDİ?

En başta şunu söylemek lazım; sebep ne olursa olsun Türkiye'nin izin vermesi ve bu geçişin gerçekleşmiş olması önemli bir adım. Türkiye'nin buradaki temel rahatsızlığı PYD'nin bölgede tek başına hakimiyet kurmasıydı. Türkiye, Barzani'nin güçlenmesini istiyor. Böylece PYD'nin etkinliği kırılmış olacak. ÖSO'dan 200 kişilik grubun yine Türkiye sınırından Kobani'ye geçişi de aynı okumanın parçası.

ANKARA-ERBİL İLİŞKİSİ NE DURUMDA?

Peşmerge ile PYD yakınlaşması hatta ittifakı Ankara-Erbil ilişkisine zarar verdiğini şu aşamada söylemek mümkün değil. Aksine geçmişten çok farklı olarak bir de askeri boyutu eklenmiş oldu.

ÇÖZÜM SÜRECİNE ETKİSİ NE OLUR? 

Masasının denkleminin yeniden kurulmasına neden olacaktır. Bugüne kadar yapılan temel eleştirilerden biri "IŞİD'in saldırılarıyla birlikte Kürt sorununun bölgeselleştiği ancak çözüm sürecinin Türkiye sınırlarının dışına uzanamadığı" oldu. Peşmerge geçişinin, tarafların müzakere koşullarında uzlaşamadıkları için tıkanan çözüm sürecine etkisini önümüzdeki günlerde daha net göreceğiz.

İKİNCİ BİR HABUR KAZASI NASIL YAŞANMADI?

Kabul edelim peşmergenin bu denli bir coşkuyla karşılanacağını kimse beklemiyordu. Üstelik Suruç'a varmaları yoğun ilgi nedeniyle 13 saat gecikmeli oldu. 29 Ekim'e denk geldi. Bu da başka bir manzaranın ortaya çıkmasına neden oldu; Batıda Cumhuriyet, Doğuda peşmerge coşkusu... Medya 5 yıl önce yaşanan Habur olayında barış atmosferinin bir anda tersine dönmesinde rol oynamıştı. Bu kez aynı atmosferin yaşanmamasında etkili oldu.

Kaynak: Ecevit Kılıç - Haberturk

YORUMLAR 12
  • atalay 7 yıl önce Şikayet Et
    artık bariş istiyorum yeter
    Cevapla
  • vatan 9 yıl önce Şikayet Et
    bu adamlar kimsenin bilmediği bir yerden bilinmeyen bir saatte sınırın öteki tarafına geçirilebilirdi . bu iş kasıtlı olarak şov a dönüştürülmüştür. adamlar sözde kürdistan paçavraları ile Türkiye Cumhuriyeti topaklarında şov yaptılar , bizim yetkililerde seyretti . Neyin kafasını yaşıyorsunuz anlamadım !!!
    Cevapla
  • Temiz bey 9 yıl önce Şikayet Et
    aha bunlar ilerde başımızı çok ağrıtacak ! musluk ellerinde işidi kuzey suriyeden kovmayı başarsınlar hemen petrol hattını suriye üzerinden akdenize çekecekler bizi baypas edecekler ! demedi demeyin !
    Cevapla
  • Simavi 9 yıl önce Şikayet Et
    PKK'yı da alkışladık ya, Allah sonumuzu hayr etsin :(
    Cevapla
  • A.D 9 yıl önce Şikayet Et
    DAHA NE YAPCAKLARDI ARKALARINDA KİM OLDUĞUNUDA SÖYLEDİLER BİJİ SEROK OBAMA DAHA NE DESİNLER EN BÜYÜK MÜTTEFİKİMİZ SÖZDE
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan dikkat çeken Suriye, Somali, Karabağ çıkışı...
CHP'li aday Mesut Özarslan okul arkadaşı Murat Kurum'u anlattı!