Papa Franciscus'un Türkiye ziyaretine doğru

Peder Dositheos Anağnostopulos: - "Fener Rum Patrikhanesi'nde her zaman yapılan temizlik ve bakım-onarım çalışmaları, Papa'nın ziyareti dolayısıyla hızlandırıldı"

Papa Franciscus'un Türkiye ziyaretine doğru
Papa Franciscus'un Türkiye ziyaretine doğru
GİRİŞ 19.11.2014 16:24 GÜNCELLEME 19.11.2014 16:24

Fener Rum Patrikhanesi, Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus'un ziyaretine hazırlanıyor.

İstanbul'da bulunacağı 29-30 Kasım'da, Balat'taki patrikhanede cumartesi günü yapılacak akşam ayininde hazır bulunacak Papa Franciscus, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un davetiyle, 30 Kasım'da kutlanan Aziz Andreas Yortusu'na da katılacak.

Ziyaret öncesi patrikhanenin bahçesinde ve kilisede birtakım hazırlık ve düzenlemeler yapılıyor. Ziyaretçilerini ağırlamaya devam eden kilisenin dış kapıları boyanırken, içi ve bahçesi de temizleniyor.

Peder Dositheos Anağnostopulos, AA muhabirine yaptığı açıklamada, patrikhanede her zaman yapılan temizlik ve bakım-onarım çalışmalarının Papa'nın ziyareti dolayısıyla hızlandırıldığını söyledi.

İsa Mesih'in 12 havarilerinden Aziz Andreas'ın Ortodoks Kilisesi'nin kurucusu olarak kabul edildiğini belirten Anağnostopulos, şöyle konuştu:

"İstanbul'a Hristiyanlığı, milattan sonra 38-39 yıllarında Aziz Andreas getirmiştir. Aziz Andreas'ın isim günü hatırasına ayinin yapılacağı 30 Kasım tarihi, aynı zamanda patrikhanenin kuruluş günü olarak kabul edilir. Bu büyük bayram, her yıl kutlanır. Her yeni papa da başka bir kiliseye yapacağı ilk resmi ziyareti, her zaman İstanbul'a yapar. Bu gelenek, 1967'den beri böyledir."

Peder Anağnostopulos, 30 Kasım'daki ayinden sonra Papa'nın Fener Rum Patrikhanesi'nde patrik ile görüşme yapacağını, görüşmenin ardından burada konuşulan konuyla ilgili bir bildiri yayınlanacağını da sözlerine ekledi.

Papa'nın İstanbul programı

Ziyaretinin ikinci günü sabahında Ankara'dan İstanbul'a geçecek Papa Franciscus, burada ilk olarak Ayasofya Müzesi'ni ve İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran eşliğinde Sultanahmet Camisi'ni ziyaret edecek.

Papa Franciscus, ardından Harbiye'deki Saint Esprit Kilisesi'ne geçerek, buradaki ayine katılacak.

İstanbul'daki ilk gününün akşam saatlerinde Fener Rum Patrikhanesi'ndeki Aya Yorgi Patriklik Kilisesi'nde akşam ayininde hazır bulunacak Papa Franciscus, daha sonra Patrik Bartholomeos ile özel bir görüşme yapacak.

Türkiye gezisinin üçüncü ve son günü 30 Kasım'da ise Patrik Bartholomeos ile Aziz Andreas Yortusu'na katılacak Papa Franciscus, öğleden sonra gezisini tamamlayarak Roma'ya dönecek.

Öte yandan, İstiklal Caddesi'ndeki St. Antuan Katolik Kilisesi'nin girişine, üzerinde Papa Franciscus ve Patrik Bartholomeos'un fotoğrafları ile İngilizce ve Türkçe "Hoşgeldiniz" yazılarının bulunduğu pankart asıldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim