ÖSO mensuplarının "eğit-donat" süreci

Özgür Suriye Ordusu mensuplarının eğitilmesi ve donatımına ilişkin ABD ile görüşmelerin tamamlandığı bildirildi

ÖSO mensuplarının "eğit-donat" süreci
ÖSO mensuplarının "eğit-donat" süreci
GİRİŞ 24.11.2014 21:25 GÜNCELLEME 24.11.2014 21:25

IŞİD'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensuplarına yönelik "eğit-donat" sürecine ilişkin görüşmelerin tamamlandığı, ilgili belgelerin ABD ve Türkiye'de iç prosedürden geçerek hukuki olarak inceleneceği belirtildi.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, şu ana kadar 230 kişinin eğitildiği sürece ilişkin görüşmeler tamamlandı. Kırşehir'de yapılacak eğitim 2 bin kişiyi kapsayacak. ÖSO'nun önereceği isimlere ABD ve Türkiye birlikte karar verecek.

Görüşmelerde kimin eğiteceği, kimin donatacağı konusu da konuşuldu. Programın donatım kısmını Amerika üstleniyor. Eğitim alanı ise Türkiye'de olacak. Türkiye’nin vereceği "eğit-donat" programında sadece Türk ve ABD’liler olacak. Eğitim ihtiyaç duyuldukça sürecek.

Üslerin kullanımı-

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin IŞİD ile mücadelesinde üslerin kullanımı noktasında, Türkiye uçuşa yasak bölge, güvenli bölge gibi bazı taleplerinin göz önüne alınmasını istedi. Görüşmelerde, bunun nasıl yapılacağına ilişkin paylaşımlar dile getirildi. Diplomatik kaynaklara göre, iki ülke bu konuda ortak bir stratejik vizyonda örtüşebilir.

Üsler konusunda hedefler ve stratejide belli bir noktaya gelinmesinin ardından planlama bölümüne geçilecek. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye ziyareti sırasında da bu konuya ilişkin belli bir noktaya gelindi. Bu kapsamda, ABD’nin birtakım iç politika öncelikleri olduğu, iki ülke arasında taktik bazlı adımlar konusunda farklılıklar olduğu ve bu farklılıkları uyumlaştırma çalışmalarının sürdüğü belirtiliyor.

Öte yandan, Biden'ın Türkiye ziyaretinde yaptığı görüşmelerde, özür meselesi ya da Gülen cemaatine ilişkin konuların gündeme gelmediği öğrenildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi