Gençler barış ve kardeşlik için Diyarbakır'da buluşacak

Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu tarafından Diyarbakır'da, 81 ilden gençlik temsilcileri ile 20 kardeş ülkeden gençlerin katılacağı, "Toplumsal Barış ve Kardeşlik Sürecinde Gençlerin Rolü" adlı etkinlik düzenlenecek

Gençler barış ve kardeşlik için Diyarbakır'da buluşacak
Gençler barış ve kardeşlik için Diyarbakır'da buluşacak
GİRİŞ 12.01.2015 15:11 GÜNCELLEME 12.01.2015 15:11

Diyarbakır'da, Türkiye'nin 81 ilinden ve 20 kardeş ülkeden gençlerin katılımıyla, "Toplumsal Barış ve Kardeşlik Sürecinde Gençlerin Rolü" adlı etkinlik düzenlenecek.

Çözüm süreci kapsamında Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu tarafından, 23 Ocak'ta başlayacak ve 3 gün sürecek etkinlikte, sokak futbolu, açık alan spor etkinlikleri, esnaf ziyaretleri, AVM'lerde çeşitli etkinlikler, çalıştaylar ve kültürel etkinler yapılacak.

İlki Diyarbakır'da gerçekleştirilecek etkinlik daha sonra, Mardin, Batman, Şanlıurfa, Şırnak, Ağrı, Hakkari, Van, Bitlis ve Gaziantep'de devam edecek.

Birlik ve beraberliğin üst düzeye çıkartılması hedefi

Çözüm sürecinde sivil toplum kuruluşlarını daha etkin kılarak birlik ve beraberliğin üst düzeye çıkartılmasının, farklı ülke ve illerden gelecek gençlerle bölge gençliği arasındaki irtibatın güçlendirilerek istişare sonucu sorunların ortadan kaldırılmasının hedeflendiği etkinlikte, bölgede yapılmış ve bundan sonra yapılacak kalkınma planları çerçevesinde işbirliği, eğitim, kültür ve ekonomi projelerinde de birlikte hareket edilmesi için planlama yapılması hedefleniyor.

Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu Başkanı Bilal Okudan, AA muhabirine, çözüm süreci konusunda sivil toplum kuruluşları olarak üzerlerine düşen görevi yapmak için geçen yıl çeşitli girişimlerde bulunduklarını söyledi.

Bu kapsamda Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşerek bir planlama yaptıklarını ifade eden Okudan, bu etkinliğin bu zamana kadar gerçekleştirilenlerden en büyük farkının gençlerin katılımıyla yapılacak olması olduğunu vurguladı.

"Bin yıl nasıl kardeşlik ortamı yaşadıysak aynısını devam ettirebiliriz"

"Gençlerin sahada olduğu, kendilerini ifade edebildiği en ufak bir program yok" diyen Okudan, 81 ilden gençlik temsilcileriyle, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığının desteğiyle Mısır, Suriye, Irak, İran, Azerbeycan, Üsküp, Kosova, Bosna, Tataristan, Tacikistan ve Arnavutluk gibi ülkelerden gençlerin etkinlikte yer alacağını dile getirdi.

"Bin yıl nasıl bir kardeşlik ortamı yaşadıysak aynısını devam ettirebiliriz" mesajının verileceği etkinliğin sadece çalıştay ve salon programlarından ibaret olmayacağını aktaran Okudan, şunları kaydetti:

"3 gün boyunca Diyarbakır'da varolduğumuzu hissettireceğiz. Eğlenceler, sokak futbolu, AVM'lerde etkinlik, Diyarbakır'ın tarihi çarşılarında esnaf ziyareti yapılacak. Kültürel etkinliklerde Türkçe, Kürtçe ve Arapça türküler seslendirilecek. Kardeşliğimizin en büyük sembollerinden biri olan tarihi Ulucami'de Kuran'ı Kerim tilaveti ve sonrasında Selahaddin Eyyubi için mevlit okunacak. Program Diyarbakır'ın ardından Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki 9 ilde devam edecek."

Tüm siyasi partilere davet

Okudan, etkinliğe AK Parti, CHP, HDP, MHP, HÜDA-PAR ve HAK-PAR'ı da davet ettiklerini ifade ederek, siyasi partilerin seve seve katılacaklarını aktardığını söyledi.

Çalıştaylarda vatandaşların, sivil toplum kuruluşlarının ve gençlerin beklentilerinin dile getirileceğini belirten Okudan, bu kapsamda raportörler tarafından hazırlanacak raporların ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılacağını anlattı.

Etkinliğe ilişkin Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) ile Kamu Güvenliği Müsteşarlığının da ayrıca bir rapor hazırlayacağına işaret eden Okudan, bu etkinliklerin bölgedeki sivil toplum kuruluşları ile kurum ve kuruluşlar tarafından devam ettirilmesini beklediklerini aktardı.

"Bölge insanı çözüm sürecine hazır"

Okudan, bu tür etkinliklerin düzenlenmesi halinde konfederasyon olarak destek vereceklerine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız çözüm süreci konusunda son derece duyarlı. Bu konuda kanun çıkarıldı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın çözüm süreci konusundaki heyecanını alana yansıtmak istiyoruz. Hem 81 ilden gelen gençler hem bin yıl birlikte yaşadığımız akraba topluluklarıyla bölge halkının yanında olduğumuzu, çözüm sürecinde bölge halkına her türlü desteği verdiğimizi, onları yalnız bırakmadığımızı göstermek için 3 gün Diyarbakır'da olacağız."

Okudan, "Bölge insanı çözüm sürecine hazır. Sadece onlara samimiyetimizi ve yanlarında olduğumuzu göstermek için bu programı gerçekleştiriyoruz. Hedefimiz çözüm sürecini sivil toplum kuruluşları üzerinde güçlü kılmaktır" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Adana’da pitbull cinsi köpek vahşeti!
Süresiz nafakayla ilgili dikkat çeken emsal karar!