Görmez'den, "çocuk gelin" tepkisi

Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Çocukken, evlendirilenler, evliliğe zorlanan kız çocukları en büyük haksızlığa uğramış demektir" dedi.

Görmez'den, "çocuk gelin" tepkisi
Görmez'den, "çocuk gelin" tepkisi
GİRİŞ 13.01.2015 18:51 GÜNCELLEME 13.01.2015 18:51
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Başkası tarafından, küçükken, çocukken, evlendirilenler, evliliğe zorlanan kız çocukları en büyük haksızlığa uğramış demektir" dedi.

Görmez, 30. İl Müftüleri İstişare Toplantısı için geldiği Edirne'de, Balkan ülkelerinden gelen din adamlarıyla Vali Dursun Ali Şahin'in ziyaret etti.

Şahin'le bir süre görüşen Görmez, basın mensuplarının Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nurettin Yıldız'ın küçük yaşta kız çocuklarının evlendirilmesine ilişkin sözlerinin sorulması üzerine, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Din İşleri Yüksek Kurulu'nun baştan beri hemen hemen her toplantısında, çocuk yaşta, henüz anne ve eş olmaya aday olmamış kız çocuklarını evlendirmenin İslam'a uygun olmadığını ifade ettiğini söyledi.

Bazı coğrafyalarda küçük yaşta kız çocuklarının evlendirilmesinin İslam dini ile bağdaştırıldığını ve bunun çok yanlış olduğunu vurgulayan Görmez, şöyle konuştu:

"Kuran-ı Kerim nikahı misak olarak değerlendirir. Misak sözleşme demektir. Sözleşme karşılıklı olmadığı taktirde, sözü verip anne olmaya, eş olmaya uygun olmayan bir kız çocuğunu evlendirmek doğru değildir. Hala böyle bir geleneğin ülkemizde varlığını az da olsa koruyor olmasından üzüntü duyduğumu ifade etmek istiyorum. Hele hele İslam dünyasında, Afrika'da muhtelif yerlerde, bu yanlış uygulama İslam dinine mal ediliyor. Bu yanlış uygulama İslam'a mal edilemez.

Çocuk yaşta, rızası alınmadan, nikah akdine imza atacak konumda olmadan, anne ve eş olma kararını kendine bırakmadan, başkası tarafından, küçükken, çocukken, evlendirilenler, evliliğe zorlanan kız çocukları en büyük haksızlığa uğramış demektir. Anne, babaların, herkesin bu konuda dikkatli olması gerekir."

Vali Şahin, ziyaret anısına Görmez'e üzerinde ayet yazılı bir tablo hediye etti.

Görmez de Şahin'e bazı Diyanet yayınlarından armağan etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 12
  • Misafir 9 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun gormez hocaya aynen guzel izah edilecek sekilde aciklamis iste gercekler budut. Sukur basimuzda diyanet gibi bana gore dunyada en guzel dini muessedir. Allah razi osun
    Cevapla
  • kokina 9 yıl önce Şikayet Et
    Camilerde ilmihal yerine saçma sapan şeyleri okutacağınıza sözüm ona din adamlarınızı kuranı anlamıyı ve kuranı anlatmayı öğretseniz..tabiki mezheb taasubundan kurtularak, diyanet mezhebçiliğininde etkisindede kalmadan......
    Cevapla
  • İSLAM 9 yıl önce Şikayet Et
    SAYIN BAŞKAN O KONUŞMANIN TAMAMINI DİNLEMİŞ Mİ ACABA DA ONA GÖRE KOŞUYOR ZAHMET EDİP KONUŞMANIN TAMAMI DİNLERSE DAHA İYİ OLUR BİR D.İ.B. KUL HAKKINA GİRERSE CEMAAT NE YAPMAZ
    Cevapla
  • mehtap 9 yıl önce Şikayet Et
    amanda konuşurmuş başkanımız
    Cevapla
  • nacr 9 yıl önce Şikayet Et
    İslam nedir? kıytırık modernist şarlatanların anladığı mıdır? eğer buysa ben o dinden ve onun mensuplarından beriyim. Tarihi açıdan yaşanan tecrübeleri ve anlamaları tarihe gömüp batının değerleri ve hakikatleri üzerinden yeni bir din inşa etmek? İyi güzelde bu kimin dini olacak? Allah'ın ve Rasülünün dini olmadığına göre ruhbanların dini olacak? Ben bu dine iman edemem! Efendim elimizde Kur'an var yetmez mi? yetseydi Peygamberin eliyle gelmez Kabenin damına bir bütün olarak düşerdi! Herkes koltuğunun, işinin, hevasının ve havasının peşine düşmüş, sahih din anlayışı kimin umurunda.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!