23 Ocak'a dikkat! Asıl kış şimdi başlıyor

Havaların düzelmesi sizi aldatmasın. Asıl kış 23 Ocak'tan itibaren başlıyor. Belli bölgelerde 3 metre kar dahi bekleniyor.

23 Ocak'a dikkat! Asıl kış şimdi başlıyor
23 Ocak'a dikkat! Asıl kış şimdi başlıyor
GİRİŞ 15.01.2015 13:02 GÜNCELLEME 16.01.2015 09:17
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Kenan Biter'in haberi

Tüm Türkiye geçtiğimiz hafta adeta buz kesti. Pazartesinden itibaren Sibirya üzerinden gelen soğuk hava kütlesi birçok ilde hayatı durma noktasına getirdi. İzmir ve Hatay gibi karla isimleri çok sık yan yana telaffuz edilmeyen iller dahi kışın başında hem karı tattı hem de soğuğu iliklerine kadar hissetti. Başta İstanbul olmak üzere 50’ye yakın ilde ise okullar tatil edildi. İstanbul -10’ları görürken Doğu illeri ise eksi 35’lere kadar düşen hava sıcakları ile dondu.

Türkiye bu kışın geniş kapsamlı ilk karla imtihanını bu şekilde atlatırken akıllara ise aylar öncesinden Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse’nin sözleri geldi. Geçtiğimiz Kasım ayında İstanbul için asıl kışın 20 Ocak sonrasında geleceğini öngören Köse hala bu iddiasını sürdürüyor. 23 Ocak'tan sonra Türkiye'ye yeni soğuk hava ve kar yağışı geleceğini söyleyen Köse, ay sonu itibariyle esas kar yağışlarının görülmeye başlanacağını söylüyor.

23 YIL ARADAN SONRA İLK

İstanbul başta olmak üzere birçok ilde beklenmedik şekilde hortumlar çıktığına ve Karadeniz'de de deniz sıcaklığının 28 dereceye kadar çıktığına ve bu sıcaklığın ise beklentilerin çok üzerinde olduğuna dikkat çeken Köse, bu yıl enteresan durumların yaşandığını belirterek şöyle konuştu;

‘’23 yıl aradan sonra ilk kez bu yılbaşı akşamını da etkileyen bir kar yağışı gerçekleşti. İzmir yolu kardan kapadı. Bir çok il uzun yıllar sonra ilk kez karla tekrardan tanıştı. Uludağ’da daha şimdiden 3 metreyi aşan kar birikti. Bizi etkileyen bu akım Mısır’a kadar inerek bölgeye de 6 ayıl aradan sonra kar yağışı bıraktı.’’

BARAJLAR ŞİMDİDEN DOLDU

Şu anda İstanbul’daki çoğu barajın tamamen dolmuş olduğuna da dikkat çeken Köse, ‘’ Mesela bizim mevsim normallerinde yağışlarımız olsaydı barajlarımız dolmayacaktı. Ancak baktığımızda daha kışın başında olmamıza rağmen barajlarımız dolmuş durumda. Düşünün geçtiğimiz yıl ilkbahara girdiğimizde barajların doluluk oranları ile ilgili tartışmalar yaşanıyordu.’’ dedi.

OCAK KAPIDAN BAKTIRDI KAZMA KÜREK YAKTIRDI

Lapa lapa kar yağışlarının normalde Mart ayında gerçekleşmesinin beklendiğini, ancak bu yıl Ocak ayında bu yağışların görünmeye başlandığını da söyleyen Köse, ‘’Deyim yerindeyse Mart kapıdan baktırmadı bu defa Ocak kapıdan baktırdı kazma kürek yaktırdı.‘’ dedi.

ASIL KIŞ YENİ BAŞLAYACAK!

Şuana kadar elde edilen verilerin ışığında Kasım ayında dile getirdiği ''Asıl kışın 20 Ocak sonrası başlayacağı'' yönündeki öngörüsünün geçerliliğini koruduğunu da söyleyen Köse, İstanbul ve Türkiye için asıl kışın daha yeni başladığını ve Mart ayının sonuna kadar süreceğini belirtti.

23’ÜNDEN SONRA KAR GERİ GELİYOR

Son günlerde görülen ılık havanın kimseyi aldatmaması gerektiğini de vurgulayan Köse, Ocak'ın 23’ünden sonra başta İstanbul olmak üzere yurdun tamamını etkileyecek olan soğuk bir havanın kapıda olduğunu ve kar yağışlarının yeniden başlayacağını aktardı.

50 GÜNLÜK ESAS KIŞA HAZIR OLUN

Kışın ilk yarısının 30 Ocak itibari ile biteceğini ve esas kar yağışlarının Şubat başı ile görülmeye başlanacağını buna ise sezon başı ''Hamsin'' denildiğini aktaran Köse, ‘’Şu an biz eski atalarımızın tabirine göre zemheriyi yaşıyoruz. Yani kışın ilk yarısını ,ilk kırk günlük süreci yaşıyoruz. Ondan sonrasında elli gün sürecek kışın esas yarısını göreceğiz.’’ dedi.

KAR KALINLIĞI 3 METREYİ BULACAK

Doğu Anadolu bölgesinin geçen sene ile kıyaslanmayacak şekilde bu yıl bol yağış aldığını söyleyen Köse, Bitlis’te daha şimdiden 1 metre karın olduğunu ancak bölgede de kışın daha yeni başladığını ve önümüzdeki haftalarda Bitlis'te kar kalınlığının 3 metreye dayanacağını tahmin ettiklerini söyledi.

MART SONUNA KADAR SÜRECEK

Yurt genelinde beklenen soğuk hava ve yağışların belli periyotlar halinde Mart sonuna kadar yayılacağını dile getiren Köse,  diğer yıllara göre bir kıyaslama yapılması halinde ise bu kışın çetin geçeceğine dikkat çekti.

kenan.biter@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 17
  • metimnvfg 9 yıl önce Şikayet Et
    yalan oldu
    Cevapla
  • ali rıza 9 yıl önce Şikayet Et
    bu haber 1.derecedeki yetkililerin ağzından kesin bir dille yalanlandı YALAN haber
    Cevapla
  • mahmutca57 9 yıl önce Şikayet Et
    meteoroloji bu haberi yalanladı.Neye göre hangi gözleme göre bunu söylüyorlar onu da yazın.Bence ile olmaz bu işler.
    Cevapla
  • mahmut 9 yıl önce Şikayet Et
    meteoroloji bu haberi yalanladı.
    Cevapla
  • mahmut 9 yıl önce Şikayet Et
    meteoroloji bu haberi yalanladı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!
Manipülasyonun havada uçuştuğu günlerde hatırlamak ve unutmamak kadar değerli ne olabilir