Coğrafi işaretler semineri Gaziantep'te yapıldı

TPE Başkanı Asan: "Coğrafi işaretlerimizin uluslararası tescili konusunda başta kalkınma ajansları, üretici birlikleri ve belediyeler olmak üzere tüm şehirlerimizin yerel birimlerine her türlü desteği sağlamaya çalışıyoruz"

Coğrafi işaretler semineri Gaziantep'te yapıldı
Coğrafi işaretler semineri Gaziantep'te yapıldı
GİRİŞ 10.04.2015 15:13 GÜNCELLEME 10.04.2015 15:13

Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Habip Asan, "Coğrafi işaretlerimizin uluslararası tescili konusunda başta kalkınma ajansları, üretici birlikleri ve belediyeler olmak üzere tüm şehirlerimizin yerel birimlerine her türlü desteği sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

Asan, Zeugma Mozaik Müzesi kongre salonunda düzenlenen, "Coğrafi işaretlerde uluslararası son gelişmeler, yönetişim ve Gaziantep deneyimi" konulu seminerde, tarih boyunca farklı kültürleri bünyesinde barındıran Anadolu'nun kültür mirası ve bereketli toprakları sayesinde zengin bir coğrafi ürün çeşitliliğine sahip olduğunu belirtti.

Coğrafi işaret tescilinin, tüketicilerin ürünlerden beklediği kaliteyi, standardı garanti etme noktasında önemli bir işlevinin olduğunu anlatan Asan, şöyle konuştu:

"Coğrafi işaret sistemi, bu ürünlerin sadece gerçek üreticiler tarafından üretilmesini hedeflemektedir. Bu şekilde toplumsal değerler korunurken, bölgesel kalkınmaya da katkı sunulması amaçlanıyor. TPE olarak coğrafi işaret sisteminin etkinliğini artırmak amacıyla hazırladığımız kanun tasarısının önümüzdeki yasama döneminde öncelikle ele alınmasını bekliyoruz. Coğrafi işaretlerimizin uluslararası tescili konusunda başta kalkınma ajansları, üretici birlikleri ve belediyeler olmak üzere tüm şehirlerimizin yerel birimlerine her türlü desteği sağlamaya çalışıyoruz."

Asan, Türkiye'nin coğrafi işaretler strateji belgesinin önümüzdeki günlerde yayımlanacağını vurguladı.

Bu belgede coğrafi işaretlerle ilgili bütün soruların cevaplarının olacağını hatırlatan Asan, Mart 2015 tarihi itibariyle 180 coğrafi işaretin tescil edildiğini, yaklaşık 213'ünün ise incelemesinin sürdüğünü dile getirdi.

Asan; Antep baklavası, Antep fıstığı, Nizip zeytinyağı, bakır el işlemeciliği ve sedef el işlemeciliğinin Gaziantep'in tescilli coğrafi işaretleri arasında olduğunu, Antep işi, Nizip sabunu, Kuntu kumaşı ve Antep katmeri ile ilgili işlemlerin devam ettiğini belirtti.

Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu da coğrafi işaretlerin uluslararası arenada çok önemli bir olgu olduğunu söyledi.

Coğrafi işaretler açısından Türkiye'nin çok zengin bir ülke olduğunu ifade eden Tekelioğlu, "Türkiye'nin büyük bir potansiyeli var. Türkiye'nin sahip olduğu değerler AB ülkelerinin toplamından daha yüksektir. Bu potansiyele sahip olmak yeterli değil. Onu korumak, geliştirmek ve gelecek nesillere aktarmak gerekiyor" dedi.

"Coğrafi işaretler ihracat gelirlerimizi katlayacaktır"

Tekelioğlu, Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre uluslararası düzeyde 10 bin coğrafi işaret bulunduğunu, bunun yüzde 10'unun ise gelişmekte olan ülkelere ait olduğunu aktardı.

AB mücadelesinde Gaziantep direnişinin çok önemli olduğunu anlatan Tekelioğlu, "Bu kent, Antep baklavasının coğrafi işaretini almak için tam 4 yıl savaştı. Gaziantep, Türkiye'nin AB'ye giren ve Türk bayrağını diken ilk kent oldu. İvedilikle ihracat potansiyeli yüksek 15-20 ürünü belirleyip AB ile birebir müzakerelere başlamamız gerek. AB'den alınacak coğrafi işaretler ihracat gelirlerimizi katlayacaktır" diye konuştu.

"Potansiyelimize güveniyoruz"

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de kenti hak ettiği yere taşımaya çalıştıklarını söyledi.

Gaziantep'i dünya gastronomi şehri yapmak istediklerini anlatan Şahin, şunları kaydetti:

"Elimizdeki potansiyele, toprağa ve iklime güveniyoruz. Dünyada bu alanda 54 milyar dolarlı bir pazar söz konusu. Bu pazarda hak ettiğimiz yeri almamız, uluslararası boyutta kendimizi yeterince ifade etmemiz gerekiyor. İşte coğrafi işaretler tam da burada bizim olmazsa olmazımız. Dünyanın 9'uncu gastronomi şehri biz olacağız. İnanıyoruz çünkü potansiyelimize güveniyoruz. Biz lahmacunda İtalyan pizzası kadar iddialıyız. Pizzanın pazarına saygı duyuyoruz ama biz de kendi pazarımızı oluşturacağız. İtalyanların elde ettiği maddi gelirlerden inşallah biz de biraz istifade edeceğiz."

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ise Gaziantep'in, TPE tarafından düzenlenen "4. Türk Patent Ödülleri Töreni"nde "Türkiye'nin Marka Şehri" ödülünü aldığını anımsattı.

Alınan ödülün kendilerine şevk verdiğini ancak aynı zamanda bazı sorumluluklar da yüklediğini ifade eden Yerlikaya, "Kazanılan bu ödülle sahip olduğumuz çıtayı korumak ve her zaman daha ileriye taşımak zorundayız. Biz Gaziantepliler, ecdadımızdan devraldığımız o ruhu ilelebet taşıyacağız ve daha ileriye götüreceğiz" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yalan bombardımanı! Belli odaklar tarafından mı tasarlanıyor?
Patnos'ta belediye araçlarının parçaları hurdacılarda aranıyor