Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalara tepkiler

Sakarya ve Elazığ'da, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslümanlara yönelik saldırılar protesto edildi

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalara tepkiler
Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalara tepkiler
GİRİŞ 03.07.2015 00:53 GÜNCELLEME 03.07.2015 00:53

Sakarya’nın Sapanca ilçesinde, Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği’nin (ÖZGÜR-DER) çağrısıyla bir araya gelen vatandaşlar, teravih namazı sonrası Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslümanlara yönelik saldırıları protesto etti.

Rüstempaşa Camisi önünde gerçekleşen eylemde, grup adına basın açıklamasını yapan Ömer Sevim, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Çin yönetiminin yaptığı zulümleri protesto etmek için toplandıklarını söyledi.

Çin yönetiminin 64 yıldır bölgeyi işgal ettiğini ve Müslümanlara yaşam hakkı tanımadığını belirten Sevim, “Çin yönetimi İslam’ın sosyal ve toplumsal hayattan silinmesi için her türlü zulmü uyguluyor. Doğu Türkistan Müslüman Uygurların yurdudur fakat işgalci Çin yönetimi neredeyse bir aydır bölgeyi işgal altına alarak, akla hayale gelmeyecek zulümler uyguluyor” diye konuştu.

Bölgede yaşayan Müslümanların sürekli taciz edildiğini ifade eden Sevim, şöyle devam etti:

“Doğu Türkistan’da Müslümanlar oruç tutamıyor. Müslüman kadınlar sürekli taciz ediliyor. Marketlerde içki satışı mecburi hale getirilmiş durumda. Oruç tuttukları tesbit edilen Müslümanlar katlediliyor. Çin'in, Doğu Türkistan'daki halka uyguladığı zulmün en önemli nedeni halkın Müslüman olmasıdır. Çünkü komünist Çin, bölge üzerindeki hakimiyet ve sultasını kuvvetlendirmeye karşı en büyük engel olarak halkın İslami kimliğini görmektedir."

Çin'in halkı dininden vazgeçirmek için her türlü yıldırma ve baskı yöntemini kullandığını, camilerin yıkıldığını, toplu ibadetlerin yasaklandığını anlatan Sevim, Çin şovenizminin en fanatik dönemini komünist diktatör Mao'nun 1966-1976 yılları arasında uygulattığı Kültür Devrimi esnasında yaşandığını belirterek, "Kuran kursları kapatıldı ve bölgeye yerleştirilen Çinliler, Müslümanları taciz etmek için her yolu denediler. Okullarda dinsizlik propagandası yapıldı. Ayrıca bütün iletişim araçları vasıtasıyla insanların dinden soğutulmaları için yoğun çaba harcandı. Rabbimiz bizleri hayatını ibadetlerini sadece Allah’a adayan kullarının arasına katsın. Doğu Türkistan’da, Suriye ve Mısır’da zulüm altında, zor şartlar altında yaşayan Müslümanlara yardım etsin” diye konuştu.

Açıklamanın ardından grup dağıldı.

Elazığ

Elazığ'da, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde öldürülen Müslümanlar için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Ülkü Ocakları İl Başkanlığı mensupları Elazığ Öğretmenevi önünde toplanarak Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Çin'in Müslümanlara yaptığı zulmü kınadı. Bir süre slogan atan grup, daha sonra dua ederek gıyabi cenaze namazı kıldı.

Ülkü Ocakları İl Başkanı Fatih Murat Taşkın, burada yaptığı konuşmada, Suriye, Irak, Mısır, Filistin ve Myanmar'da olduğu gibi "Doğu Türkistan"da da Müslümanlara yaşatılan zulme dünyanın sessiz kaldığını belirtti.

Taşkın, "Doğu Türkistan"da yaşanan insanlık dramının son bulmasını temenni etti.

Gıyabi cenaze namazına MHP Elazığ Milletvekili Yavuz Temizer, MHP Elazığ İl Başkanı Abdulvahap Erdem, partililer ve vatandaşlar katıldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Konya Büyükşehir ve Karatay Belediyesi’nden tarihi proje
İkinci Köksal vakası! CHP'li aday kapıyı DEM Parti'nin suratına çarptı: Şerefsizlere...