Kocaeli Barış Platformu Dönem Başkanı Gergerlioğlu:

"Çözüm süreci bu topraklarda adaletin, barışın ve kardeşliğin inşa edilmesi için yıllar sonra yakalanmış önemli bir fırsattı. Türkiye toplumu savaş değil, barış istiyor"

Kocaeli Barış Platformu Dönem Başkanı Gergerlioğlu:
Kocaeli Barış Platformu Dönem Başkanı Gergerlioğlu:
GİRİŞ 30.07.2015 14:33 GÜNCELLEME 30.07.2015 14:56

Kocaeli Barış Platformu Dönem Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu, çözüm sürecinin bu topraklarda adaletin, barışın ve kardeşliğin inşa edilmesi için yıllar sonra yakalanmış önemli bir fırsat olduğunu belirterek, "Türkiye toplumu savaş değil, barış istiyor" dedi.

Kocaeli Sivil Toplum Merkezi'nde, platform üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Gergerlioğlu, çözüm sürecinin bu topraklarda adaletin, barışın kardeşliğin inşa edilmesi için yıllar sonra yakalanmış önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

 Bu sürecin başlamasıyla göğüslerin genişlediğini, umutların yeşerdiğini anlatan Gergerlioğlu, "Ancak son günlerdeki gelişmeler 2.5 yıldır yaşanan çatışmasızlık ortamını bitirmekle kalmayıp geri dönülmesi çok zor olacak vahim bir ortama kapı aralamaktadır. Sürecin siyasal kaygılara endeksli olması bu sonucu yaratmıştır, sorumluluğunu inkar eden siyasi tarafların tarihe hesap veremeyeceği ortadadır. Çözüm sürecinin bitme noktasına ulaşmadan evvel yapılabilecekler vardır, bunu sivil toplum olarak taraflara bırakmadan yapabiliriz" diye konuştu.

- "Duyarlı olmaya çağırıyoruz"

Hükümeti ve PKK'yı silahlı çatışmaları derhal durdurmaya ve çözüm sürecini devam ettirmeye çağıran Gergerlioğlu, şöyle devam etti:

 "Bugüne dek farklı ve hatta karşıt pozisyonda yer alanların birlikte ses vermelerinin ve barışa sahip çıkmalarının önemli olduğunu düşünüyor ve toplumun tüm kesimlerini de siyasi yönelişleri ne olursa olsun, geri dönüşü olmayacak can kayıpları ve toplumsal ruh halinin bozulması tehlikesine karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz. Yanacak canlardan sonra yıllardır süren bu sorunun ve çatışmanın çözümü yine çözüm masası ise dökülen kanların ve artacak düşmanlıkların sorumlusu olmanın vebalini kim üstlenebilir?

- "Barışın tesisi için yeni Anayasa şart"

"Gün, siyasi pozisyon alma, rakibine  üstün gelme, muhalifliği arttırma günü değil anlayışı, çözümü, adaleti, barışı yükseltme günüdür" diyen Gergerlioğlu, şunları aktardı:

"Herkes söylediği sözlere, attığı adımlara, yaptığı saldırılara dikkat etmelidir. Çözümün acilen sağlanması için  elinde silah olanın siyasete müdahale etmemesi, siyaset yapanın da elinde silah olmaması gerekir. Demokratikleşme  olmadan ne Kürt sorunu çözülür ne de barış yaşama biçimine dönüşür. Eşit vatandaşlık temelinde hakların kalıcılığı teminat altına alınmalıdır. Barışın yol alması, demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla işlemesi için demokratik bir Anayasa'yı ivedi olarak hayata geçirmeliyiz."

- "Çekilmeyi tamamlamalı ve silahsızlanmalıdır"

Taraflar arasındaki sorunların temeli olan güven bunalımının samimi adımlarla giderilmesi gerektiğini vurgulayan Ömer Faruk Gergerlioğlu, silahsızlanmayı sağlayacak güven eksikliğini devletin gidermesi gerektiğinin altını çizen Gergerlioğlu, "PKK'nın da çözüm sürecini hakimiyet arttırma vesilesi olarak kullanmamalı, çekilmeyi tamamlamalı ve silahsızlanmalıdır" sözlerine yer verdi.

- "Çözüm süreci TBMM iradesinde ilerletilmelidir"

Koalisyon çalışmalarının bir an önce tamamlanmasının ve hükümetin kurulmasının barışın tesisine ve çözüm sürecinin devam etmesine önemli katkı sağlayacağını ifade eden Gergerlioğlu, şunları kaydetti:

"Çözüm süreci TBMM iradesinde ilerletilmelidir. Çatışmaların yaşanması sürecin bittiğini göstermez, toplumun tüm kesimleri sürecin devamı için ısrarcı olmalıdır. Yeniden çatışmazlık tanzim edilmeli, barış için atılan adımlardan geriye gidilmemeli, Abdullah Öcalan'ın diyalog kanalları yeniden tesis edilmelidir. Çatışma çözümlenmesinde şu an için zorluk olsa da yapılması gereken çatışmanın dondurulması ve  durdurulmasının ivedilikle sağlanmasıdır. Gündelik siyasetin barış üzerindeki gölgesinin kaldırılması ve siyasal aktörlerden bir bölümünün dışlanmasına son verilmesi gerekmektedir. Türkiye toplumu savaş değil, barış istiyor" "

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!