Diyanet o uygulamaya 'dur' dedi

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, camilerde sandalye ve taburelerde namaz kılınmaması gerektiğini tebliğ etti.

Diyanet o uygulamaya 'dur' dedi
Diyanet o uygulamaya 'dur' dedi
GİRİŞ 29.09.2016 10:17 GÜNCELLEME 29.09.2016 10:26
Bu Habere 210 Yorum Yapılmış

Din İşleri Yüksek Kurulu, “Namazı normal şekli ile ayakta kılmaya gücü yetmeyen kimse için asıl olan namazını oturarak kılmaktır. Böyle bir kişi namazını kendi durumuna göre diz çökerek veya bağdaş kurarak yahut ayaklarını yana ya da kıbleye doğru uzatarak kılar” dedi.

"İBADETTE SAMİMİYET OLMALI"

Diyanet, din görevlilerine yazı göndererek, “Kul Rabbi’ne ibadet ederken hem özde samimi olmalı hem de dinin belirlediği şekil şartlarını tam olarak yerine getirmeye özen göstermelidir. Özen ve hassasiyet eksikliğinden dolayı Rabbine karşı sorumlu olacağı bilincinde olmalıdır. Bu sebeple namazını tabure, sandalye ve benzeri şeyler üzerinde kılan müminin ileri sürdüğü mazeretleri kendisini vicdanen rahatlatacak boyutta olmalıdır. Namazı asli şekline uygun olarak kılmaya engel olmayacak hafif bedenî rahatsızlıklar bu konuda meşru mazeret olarak görülmemelidir” dedi.

"GÜCÜ YETEN AYAKTA KILMALI"

"Namazın rükünlerden herhangi birinin mazeretsiz olarak terk edilmesi hâlinde namaz sahih olmayacağını" dile getiren Diyanet, namazın rükünlerinden herhangi birini yerine getirmeye engel olan rahatsızlıkların da kolaylaştırma sebebi sayıldığını kaydederek, “Buna göre; namazı normal şekli ile ayakta kılmaya gücü yetmeyen kimse için asıl olan oturarak kılmaktır. Böyle bir kişi namazını kendi durumuna göre diz çökerek veya bağdaş kurarak yahut ayaklarını yana ya da kıbleye doğru uzatarak kılar” ifadelerine yer verdi.

Diyanet son olarak, şunları söyledi:

“Camilerde sandalyede namaz kılmak, göze hoş gelmeyen bir görüntü ortaya çıkarmakta ve cemaat arasında tartışmalara sebep olmaktadır. Özellikle üzerinde namaz kılmak amacı ile camilerde sıralar hâlinde sabit oturakların yapılması, cami doku ve kültürüyle bağdaşmamaktadır. Bu sebeple hastalık ve özürlülük gibi herhangi bir rahatsızlığı bulunan kimselerin, zorunlu olmadıkça namazlarını sandalyede değil, yere oturarak kılmaları uygundur."

"KAHVEHANEYE BENZETECEKLER"

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İlahiyatçı Yazar Osman Ünlü, tabureyle namaz kılmanın dinen uygun olmadığını, fıkıh kitaplarında namazın nasıl kılınacağının yeteri kadar anlatıldığını söyledi. Kitaplarda yer alan namazı ayakta kılamayanlar için ‘oturarak kılın’ yazılarının yanlış yöne çekildiğini kaydeden Ünlü, “Burada oturmaktan maksat bağdaş kurarak namaz kılın anlamındadır. Bağdaş da kuramıyorsa o zaman ayaklarını kıble istikametinde uzatın ve o şekilde namaz kılın. Secdeye de nasıl gider derseniz de secdeye gitmesine hiç gerek yok. Çünkü ayaklarını kıbleye istikametine uzatmıştır. Tekbirini oturduğu yerde alır, ellerini bağlar, rükû için de biraz eğilir. Secde için de bundan biraz daha eğilir buyuruluyor. Dinimizin, nasıl kılınacağı konusu anlatılırken ayakta duramayanlar için bu bildirilmiştir” diye konuştu. Her şeyin çok açık ve net bir şekilde yazıldığını ifade eden Ünlü, “Son zamanlarda bakıyoruz ki vatandaşlar kendi inisiyatifiyle taburelerini alıyor camiye geliyor. Bir baktık ki bu iş çığırından çıkmış bir vaziyet alıyor. Ondan sonra da camilerde hususi yerler yapılmaya başlanılıyor. Neredeyse kahvehaneye, kafeye benzeteceklerdi. Bunun önüne geçmek için Diyanet İşleri açıklamalarda bulundu. Oysaki kitaplara bakılsa bunlara hiç gerek kalmayacak” dedi.

Türkiye Gazetesi

YORUMLAR 210
  • hasan 7 yıl önce Şikayet Et
    diyanetin son yillarda aldigi en akilli karar ! boyle ehli sunnet yolunda devam etmeli
    Cevapla
  • garib 7 yıl önce Şikayet Et
    namazı allah için kılan namazın şartlarına uyar.
    Cevapla
  • furkan 7 yıl önce Şikayet Et
    camiyi haşa kiliseye cevirdiler eskiden ceddimiz sandalyede mi kılıyordu sonradan uydurulan bir uygulamadır kalkması en sağlıklı karar
    Cevapla
  • reis 7 yıl önce Şikayet Et
    Eskiden insanların bacakları ağrımıyormuydu bu ne rezillik derhal kaldırılsın.
    Cevapla
  • Yüzdeelli 7 yıl önce Şikayet Et
    İşim icabı çok seyahat eden biriyim. Bugün Cuma namazında Derince Dumlupınar Camii'ndeydim.Cuma namazında bile her biri 5-6 metre uzunluğunda yan yana 3 sıra taburede en arkada saf tutmuşlar namaz kılıyorlardı. Manzara beni o kadar rahatsız etti ki bir an kendi kendime: Alıcan eline zopayı...Virecean bunların bacaklarına...Yin mi yimen mi, yin mi yimen mi...Zopayı yiyen "yandım Allah" diye dört nala koşmaya başlayınca bak bakalım bir daha sandalyede namaz kılıyor mu? :-)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeni gelişmeyi duyurdular! İsrail ve Hamas'tan beklenmedik ateşkes adımı!
Murat Kurum, 'eş başkan' görünümlü danışmanı yerden yere vurdu: İşine baksın!