e-Nabız’dan dünya çapında başarı

Sağlık Bakanlığı, e-Nabız Kişisel Sağlık Kaydı Sistemi ile dünya çapında bir başarıya imza attı.

e-Nabız’dan dünya çapında başarı
e-Nabız’dan dünya çapında başarı
GİRİŞ 21.03.2017 16:11 GÜNCELLEME 21.03.2017 16:11

Birleşmiş Milletler Dünya Bilgi Toplumu İnisiyatifi kapsamında verilen Dünya Zirve Ödülleri’nde (WSA-World Summit Award) “En İyi Sağlık Uygulaması” seçilerek Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. 

Sağlık Bakanlığı yaklaşık bir buçuk yıl önce e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi’ni hizmete aldı. Bu süre zarfında 4 buçuk milyonu aşan kullanıcı sayısına erişen e-Nabız, sahip olduğu özelliklerle vatandaşlara tüm sağlık kayıtlarına erişme ve sağlığını yönetme imkanı sunarken teknoloji ve sağlık dünyasının hem ulusal hem de uluslararası seçkin ödülleriyle de başarısını taçlandırıyor.

e-Nabız’ın bu anlamdaki son başarısı Birleşmiş Milletler’in Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi’nden. e-Nabız, 178 ülkeden 400’den fazla projenin yarıştığı Birleşmiş Milletler Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi çerçevesinde verilmeye başlanan 2016 Dünya Zirve Ödüllerinin (WSA-World Summit Award) sağlık kategorisinde ödüle layık görüldü.

Dünya Zirve Ödülleri (WSA)

WSA, ilk defa 2003 yılında Birleşmiş Milletler Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi çerçevesinde verilmeye başlanan bir ödül programı. WSA ödül programı kapsamında yerel dijital içerikler, toplumsal etki, zenginliğin ortaya konması ve yenilikçi uygulamaların çeşitlenmesi motifleriyle inceleniyor, böylelikle BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri gündemine de katkı sağlıyor.

Şimdiye kadar 178 ülkenin aktif olarak katılım sağladığı WSA ödül programı sektör liderleri, inovasyon yetkilileri, girişimciler, kamu ve özel sektör temsilcileri ve gençlerden oluşan, her gün büyüyen dünya çapında bir ağa sahip ve en iyi interaktif içerik ve yaratıcı uygulamaların belirlenmesi konusunda tek global yarışma niteliğini taşıyor.

Türkiye’de İlk

Sağlık Bakanlığı, 2016 World Summit Awards’a Şubat 2016’da Türkiye Kişisel Sağlık Sistemi e-Nabız ile sağlık alanında başvuruda bulundu. Tüm alanlarda 178 ülkeden 400’den fazla proje jüri tarafından değerlendirildi ve sağlık alanında e-Nabız, dünyada ödül alan 5 projeden bir tanesi oldu.

Birleşmiş Milletler’in inisiyatifinde ve dünyadaki seçkin jüri üyelerinin değerlendirmeleriyle verilen bu ödül, Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. Özellikle kişisel sağlık kaydına yönelik gelişmiş ülkelerde yapılmaya çalışılan fakat e-Nabız kadar efektif sonuçlara ulaşmamış uygulamalarla kıyaslandığında e-Nabız ve kazandığı bu ödül, hem ülkemiz adına tanıtıma katkı sağlayacak hem de sektör oyuncularının dünya piyasalarına açılmasına destek olacak bir ödül olarak nitelendiriliyor.

e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi

Vatandaşların sağlık geçmişini tek bir platform üzerinden kontrol etme imkânı sunan e-Nabız, bir taraftan büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Kullanıma sunulmasından bu yana e-Nabız’da şu ana kadar 4 buçuk milyonun üzerinde profil oluşturuldu, sistem 70 milyondan fazla sayfa görüntüleme sayısına ulaştı.

Vatandaşların muayene, tetkik ve tedavilerinin nerede yapıldığına bakılmaksızın, tüm sağlık bilgilerini yönetebildiği, tıbbi özgeçmişine 7/24 internet ve mobil cihazlar üzerinden güvenli bir şekilde erişebildiği bir kişisel sağlık kaydı sistemi olan e-Nabız, dünyanın en geniş ve en kapsamlı sağlık bilişim alt yapısı olarak dikkat çekiyor.

e-Nabız Nedir?

Sağlık Bakanlığının tüm sağlık kuruluşlarının bilgi sistemlerini birbirine entegre ederek oluşturduğu e-Nabız Sistemi ile tüm vatandaşlar, laboratuvar tahlilleri, radyolojik görüntüleri, kullandığı reçete ve ilaç bilgileri, acil durum bilgileri, konulmuş teşhis, verilmiş her türlü rapor gibi muayene ve tedavilerine ait her tür detaylı bilgiyi içeren sağlık geçmişlerine cep telefonlarından, tabletlerinden ya da bilgisayarlarından 7/24 erişebilmekte, dilerse belirlediği kurallar çerçevesinde tümünü ya da bir kısmını istediği süre kadar hekimleri ya da yakınlarıyla paylaşabiliyor. Ayrıca vatandaşlar, e-Nabız üzerinden randevu alabiliyor, kan bağışı bildiriminde bulunabiliyor ve organ bağışı yapabiliyor. Giyilebilir teknolojilerin entegre edilebildiği e-Nabız sistemine vatandaşlar, akıllı bileklikleri ya da kablosuz özellikli şeker, tansiyon gibi cihazlardan elde ettikleri sağlık bilgilerini kaydedebiliyor. Ayrıca sistemin mobil uygulamasında yer alan 112 acil butonu sayesinde vatandaşlar acil durumlarda konum ve acil sağlık bilgilerini acil ekipleriyle paylaşabiliyor. Yeni eklenen özellikle, gebelik izlemlerine yönelik tüm bilgilendirme ve hatırlatma mesajları, çocukların aşı takip bilgileri ile persentil eğrileri (büyüme eğrileri) ve kişilere ait epikriz raporları da e-Nabız’da görüntülenebiliyor. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret öncesi Erdoğan açıklaması! Türkiye'ye net mesaj: İzin vermeyeceğiz
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak