Gündemi meşgul eden Bylock nedir? App Store, Google Play’den indirilir mi?

Bylock’un ne olduğu, nasıl ve nerede kullanıldığı konusu son zamanlarda yoğun bir şekilde sorgulanmaya başlandı. Vatandaşlar, gündemde devamlı adı geçen Bylock hakkında detaylı bilgi almak istiyor. Hakkında pek çok şey konuşulan ve yazıp çizilen, Bylock nedir? Bylock Türkiye’de kullanılıyor mu ve telefona yüklenir mi? Bylock; App Store ve Google Play’den indirilebilir mi, Bylock kullanmak yasak mı? İşte, Bylock hakkında merak edilen her şey…

Gündemi meşgul eden Bylock nedir? App Store, Google Play’den indirilir mi?
Gündemi meşgul eden Bylock nedir? App Store, Google Play’den indirilir mi?
GİRİŞ 20.11.2017 16:46 GÜNCELLEME 20.11.2017 16:47

Bylock konusuna ilişkin şimdiye kadar birçok haber yapıldı, hakkında oldukça şey yazılıp çizildi. Bylock, gündemde yaygın olarak bahsedilmeye devam ediyor. Bylock’un son zamanlarda bu kadar çok gündemde sıklıkla konuşulan bir konu olmasının nedeni, FETÖ operasyonları sonucunda göz altına alınan polislerin şifreli konuşmalarını Bylock isimli bir sohbet programıyla yaptığının ortaya çıkmasından kaynaklıydı. Vatandaşlar, Bylock’a ilişkin akıllarını kurcalayan pek çok konu hakkında fikir sahibi olmak istiyor. Peki, Bylock nedir, Bylock kullanmak yasak mı? Bylock Türkiye’de kullanılıyor mu ve telefona yüklenir mi? Bylock WhatsApp gibi anlık bir mesajlaşma uygulaması mı, yoksa kriptolu bir gizli sohbet uygulaması mı? Bylock App Store veya Google Play'den indirecebileceğiniz bir uygulama mı? İşte, Bylock’a dair vatandaşları yakından ilgilendirecek tüm detaylar…

bylock

BYLOCK NEDİR?

Bylock isimli uygulama, Whatsapp ve türevlerinden farklı olarak kullanıcıların temelde yazışmalarını sağlasa da, kriptolu konuşma sağladığı için yazışmaların izlenebilmesi oldukça güç. Askeri seviyede şifreleme kullandığı belirtilen Bylock ile sesli görüşme ve yazışma yapılabilirken, görünüm olarak da herhangi bir sohbet programından ciddi anlamda bir fark bulunmuyor.

BYLOCK NEREDE KULLANILDI?

ByLock ilk olarak ABD'de David Keynes adlı şirket tarafından yayınlandı. Ancak bu şirketin tabela şirketi olduğu, yazılımın Türkiye'de üretildiği belirlendi.

FETÖ Kasım 2014 itibariyle HSYK seçimlerinden önce şifreli yazışma programı ByLock uygulamasını hem Android hem de iOS tabanlı cihazlar için tasarlayarak kullanmaya başladı.

BYLOCK NE ZAMAN TESPİT EDİLDİ?

Gerçekleştirilen operasyonlar ve soruşturmalar sonrasında FETÖ'nün gizli iletişim yollarına ait bilgilere ulaşıldı. MİT 2014 yılında Bylock yazılımının Litvanya'daki sunucusuna sızdı, ancak kırılması ve kayıtlardan isimlere ulaşılması 2016 Mayıs ayında gerçekleşti. İlk tespitlere göre, 18 milyon yazışma ve 4 milyona yakın elektronik posta belirlendi.

FETÖ ile mücadele kapsamında başlatılan soruşturmalarda örgütün klasik iletişim araçlarını kullanmadığı belirlendi. FETÖ'nün çok daha gizli yöntemler kullanabileceği üzerinde duruldu. MİT'in bu yöndeki çalışmaları sonucu örgüt üyelerinin ByLock uygulamasını kullandığı tespit edildi.

BYLOCK NEREDEN İNDİRİLİYOR? TELEFONA İNDİRİLEBİLİR Mİ?

ByLock, Jailbreak uygulamaları içeren sitelerden masaüstü bilgisayarlara indirilebiliyor. Apple Store ve Google Play'de yok. Doğrudan telefona indirmek mümkün değil.

bylock

BYLOCK’U HERKES KULLANABİLİR Mİ?

By Lock, paylaşımların kripto özelliği ile başkalarının erişimini engelleyen bir akıllı telefon uygulaması. Herkesin kullanabileceği bir program değil. Programın en önemli özelliği sadece tarafların kullanıcı adlarını bilmesi ve karşıdan gelen onay kodunu girmesiyle çalışması.Sadece karşılıklı eklenen kişi ile iletişim kurulabildiği program üç gün içinde mesajları kendi kendine siliyor.

BYLOCK KULLANAN KİŞİLERE NASIL ULAŞILIYOR?

Numaradan ulaşılabiliyor. Sahte kimlikle alınan numaralarda da gerçek kişi bulunabiliyor. Ayrıca ByLock indiren bilgisayarların IP'lerinden de iz sürülebiliyor. ByLock indirenler arasında kullanıcı/indiren ayrımı yapılabiliyor. Dolayısıyla bu yolla listeden tespit edilen kişilerin FETÖ bağlantılı olduğu sonucuna varılıyor.

bylock

BYLOCK SUNUCULARI HANGİ ÜLKEDE BULUNUYOR?

ByLock'un sunucusu ise Litvanya'da çıktı. Yazışma içerikleri ile bu yazışmaları yapanların bilgilerine ulaşmak için yapılan çalışmalar Mayıs 2016'da sonuç verdi. Litvanya'daki sunucuya giren MİT, ByLock verilerini Türkiye'ye aktarmayı başardı. Yapılan analizde ByLock'ta 18 milyon yazışma ve 3,5 milyon e-posta belirlendi.

BYLOCK’UN KULLANICI SAYISI NEDİR?

Bylock kullandıkları tespit edilen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) çalışanı 26 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, şifreli haberleşme programı "Bylock" ile ilgili şu ana kadar yapılan çalışma ve analizlerle ilgili en kapsamlı bilgiler yer aldı. Buna göre şu ana kadar ulaşılan 215 bin 92 kullanıcıdan, parolası çözümlenebilen kullanıcı sayısının 184 bin 298 olduğu belirtildi.

BYLOCK KAYITLARI NEREDE?

Örgütün ByLock yazışmalarının deşifre olmasının ardından uygulamanın kaydına da ulaşıldı. By Lock'un ABD'de David Keynes ismi üzerinden piyasaya sürüldüğü öğrenildi. Sahibi görünenin tabela bir şirket olduğu, arkasında ise örgütten bazı isimlerin bulunduğu belirlendi.

bylock

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
44 ile sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu!