Prof Bayraklı: Namazın kazası olmaz

Prof. Dr. Bayraktar Bayraklı, 'Şartlar namazı terk ettirirse ne olur? şeklindeki soruya verdiği cevapta namazlarının kazasının olmadığını savunarak kılınan kazalar nafile namaz olur dedi

Prof Bayraklı: Namazın kazası olmaz
Prof Bayraklı: Namazın kazası olmaz
GİRİŞ 02.10.2007 14:28 GÜNCELLEME 02.10.2007 14:28
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Takvim gazetesindeki köşesinde dün, 'Namazın kazası var mı' sorusu üzerine orucun kazası olacağını ama namazın kazası olamayacağını belirterek şu yanıtı vermişti:  

'Kur'an'da Yüce Allah namazın kazasından bahsetmemektedir. Orucun kazasından bahsetmektedir. Orucun kazasından bahsetmesine rağmen namazın kazası konusunu gündeme getirmektedir. Oruç tutarken, rahatsızlanan veya sefere çıkan, orucunu kazaya bırakabilir. Ama Nisa 101'de sefere çıkanın namazını kılacağını söylemektedir. Ayrıca Nisa 102'de savaş halindeyken de namazın kılınacağını buyurmaktadır. Diğer taraftan Maide 6'da su bulamadığımız takdirde teyemmüm alıp namazımızı kılmamız emredilmektedir. Eğer namazın kazası olsaydı seferilikte, savaşta ve susuzluk hallerinde kazaya bırakmamız uygun görülürdü. Şartlar ne olursa olsun, namaz kılınmalıdır.


Namazın kazası olur diyenler, normal insanlardır. Hz. Peygamber kaza namazı kılmamıştır. Kırk yaşında peygamber oldu, 9 yıl sonra namaz farz kılındı. Kılmadığı namazları kaza etmiş midir? Tabiki böyle bir namaz kılmamıştır. O zaman Yüce Allah'ın demediğini, peygamberin uygulamadığını nasıl söylüyorlar? Onların böyle fetva vermeleri ibadet eğitimi bakımından çok sakıncalı olmuş, olmaya devam etmektedir. Genç ve orta yaşlılar şöyle düşünüp söylüyorlar: Nasıl olsa namazın kazası oluyor. Elli yaşımızdan sonra kazalarımızı kılarız, şimdi kılmayabiliriz. İşte kaza fikri insanları namaz kılmamaya sevk etmektedir'   


Şartlar namazı terk ettirirse ne olur?


Prof. Dr. Bayraktar Bayraklı, bugün ise 'Şartlar namazı terk ettirirse ne olur? sorusuna aynı minvalde bir yanıt vererek şu açıklamada bulundu:  


Bu şartları ele alabiliriz: Uyuya kalmak, beyin ameliyatları gibi uzun süren ameliyatlar, çok önemli uluslararası toplantılar. Bu ve buna benzer şartlarda namaz kılma engellenmiş olabilir. O zaman ne yapabiliriz? Bu şartlarda önümüzde iki seçenek vardır:


1- Öne alarak cem yapılır. Cem birden fazla namazı aynı anda kılmaktır. Yani iki vakit veya daha fazlasını birleştirerek kılmak anlamına gelmektedir. Mesela; bir beyin cerrahı uzun sürecek ameliyat süresinde geçecek olan namazlarını önceden birleştirip kılar ve ameliyatına girer.


2- Sonraya bırakılarak cem yapılır. Mesela; uyuyan kişi uyandığında kılmadığı namazlar varsa, o andaki vakit namazı ile beraber kılar.
Bunun anlamı şudur: Bu günün namazı mutlaka kılınmalıdır. Kaza niyeti ile değil eda niyetiyle kılınacaktır. Bugünün namazı yarına bırakılmamalıdır. Burada şu soru sorulabilir: 'Geçmişte kılmadığımız namazlar ne olacaktır?' Namazı kılmamak günahtır. Günahın telafisi ancak af dilemek, tövbe etmekle olacaktır. Kıldığımız kaza namazları nafile yerine geçer. 'Namazın kazası vardır' diyenler, halkın af dilemesine mani oluyorlar.
Hz. Peygamber'e dayandırılan bir uygulamaya göre, kadınlar regl olduklarında namazlarını kılmaz, oruçlarını tutmazlar. Ramazan ayının sonrasında orucu kaza ederler ama namazı kaza etmezler, neden? Çünkü namazın kazası olmaz da ondan.
Namazın kazası olsaydı, kadınlar kılmadığı namazlarını kaza ederlerdi.

YORUMLAR 29
  • Omer 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun hocamız gerçekleri söylemiş
    Cevapla
  • kemal07 5 yıl önce Şikayet Et
    “Gündüzün iki bölümünde ve gecenin gündüze yakın zamanlarında namaz kıl.  Çünkü iyilikler, kötülükleri giderir. Bu, aklını başına alacaklar için bir hatırlatmadır.” (Hud, 11/114)
    Cevapla
  • kubu 5 yıl önce Şikayet Et
    arkadaşlar güzelce iyice okuyun namaz kılmayın demiyor adam bazılarınız iyice saptırmış adam diyor ki ne koşulda olursa olsun kazaya bırakmayın bırakılmaz
    Cevapla
  • Yılmaz Çelik 16 yıl önce Şikayet Et
    . Müslüman terbiyesini bozmadan yorumlarınızı yazın. İslam\'da alimler peygamberlerin varisleridir, siz mezhebiniz ne ise onun aliminin dediklerini uygulayınız inşallah.
    Cevapla
  • Yılmaz Çelik 16 yıl önce Şikayet Et
    Alimlere dil uzatan!!. Bir şaşkın, Allah onu affetsin mezhep imamlarını kendince küçümsemiş. Arkadaş, İslam senin \"şu varsa o da olmalı\" mantığıyla işlemiyor. Kur\'an\'da namaz açıkça adeti belirtilmiyor ama biz sünnetten 5 vakit biliyoruz değil mi ve Peygamberin sünnetini alimlerin naklettiği hadislerden öğreniyoruz değil mi, öyleyse neyi ne mezhep imamlarını küçümsüyorsun arkadaş?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında
Çanakkale'de destanlaşan kahramanlar '57. Alay Vefa Yürüyüşü' ile anıldı