Türkiye'nin anlaşması sonrası yeni ittifaklar ortaya çıkabilir...'

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Türkiye ile Libya arasında imzalanan, 'Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Mutabakat Muhtırası’na ilişkin, "Türkiye, çok önemli diplomatik ve siyasi bir taktikle özellikle doğal gaz ve petrol aramalarında önüne engel çıkaran bu bloka karşı önemli bir başarı kazandı" dedi.

Türkiye'nin anlaşması sonrası yeni ittifaklar ortaya çıkabilir...'
Türkiye'nin anlaşması sonrası yeni ittifaklar ortaya çıkabilir...'
GİRİŞ 02.12.2019 17:10 GÜNCELLEME 02.12.2019 17:14
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, iki ülke arasında imzalanan mutabakat muhtırasına dair gelen eleştirileri DHA'ya yorumladı. Bağcı, Türkiye'nin uluslararası alanda tanınan bir hükümet ile anlaşma yaptığının altını çizerek, "Akdeniz'e kıyısı olan diğer ülkelerle de bu anlaşmanın yapılmasında fayda var ve yapılabilir. Kartlar yeniden karıldı. Yeni ittifaklar ortaya çıkabilir. Türkiye, 1960 anayasasına göre, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin hamisidir. Eğer Rum tarafı Kuzey ile bir araya gelmiyorsa ortak bir federasyon veya tek devlet adı altında birleşmiyorsa, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de herhangi bir ülke ile herhangi bir şekilde işbirliği yapmasında bir sakınca yoktur. Bütün Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerin doğal gaz ve petrol yataklarından faydalanma hakkı vardır. Devletlerarası çatışmalar veya ihtilaflar çözümlenir veya çözümlenmez o ayrı konu. Ama denizin üzerinde en önemli hak sahibi olan ülkelerden biri Türkiye'dir. Çünkü biz Akdeniz ülkesiyiz" dedi.

 

 

'ANLAŞMA ULUSLARARASI HUKUKA UYGUN'

Bağcı, Türkiye ile Libya Ulusal Hükümeti arasında imzalanan anlaşma ile Doğu Akdeniz'deki dengelerin yeniden kurulduğunu belirterek, "Türkiye'nin karşısında blok halinde bulunan Yunanistan, Mısır, İsrail, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi bu anlaşma ile uluslararası hukukta ne yapacaklarını şaşırdı. Libya'da üç farklı hükümet tanınmasına rağmen Türkiye'nin tanıdığı hükümetle yapılan anlaşma uluslararası hukuka uygun bir anlaşmadır" dedi.

 

 

Bağcı, anlaşma ile Türkiye'nin deniz sınırlarının diğer ülkeler tarafından bloke edilmesinin önüne geçilmiş olduğunu kaydetti. 

'YUNANİSTAN VE MISIR'DAN TEPKİ GELMESİ NORMAL'

Bağcı, Libya ile yapılan anlaşmanın sadece güvenlik ve askeri olmadığın, balıkçılığa kadar her iki taraf için önemli bir kazanım elde edildiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Türkiye, çok önemli diplomatik ve siyasi bir taktikle özellikle doğal gaz ve petrol aramalarında önüne engel çıkaran bu bloka karşı önemli bir başarı kazandı. Yunanistan, Mısır gibi ülkelerden tepki gelmesi çok normal; ama bu Türkiye ve Libya arasında yapılan anlaşmayı devre dışı bırakmayacak. Türkiye açısından baktığımızda çok önemli bir anlaşma diye düşünüyorum. Yunanistan böyle bir hareketi beklemiyordu. Haritaya baktığınızda göreceksiniz hem Türkiye'nin hem Libya'nın ortak işbirliği yapma olanakları var. Yeni olan şey Türkiye'nin Libya seçeneğini bugüne kadar kullanmamış olmasıydı. Şimdi Libya'da önümüzdeki günlerde hangi hükümet uluslararası camiada daha tanınır olur, Libya'nın ulusal birliği nasıl olur, ileride tartışılacak bir konu; ama Türkiye'nin yaptığı anlaşmayı geçersiz kılmaz."

YORUMLAR 9
  • hikmet 4 yıl önce Şikayet Et
    karadeniz için de yapılmalıdır
    Cevapla
  • Ahmet Kır 4 yıl önce Şikayet Et
    Yapıldı.
    Cevapla
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    1923 Lozan Antlaşmasına göre Girit Adası ve etrafındaki 14 adacık Türkiye'ye ait. Bunu tekrar gündeme getirip Yunanistan'ı iyice defansa sıkıştırmalı.
    Cevapla
  • Bozkurt 4 yıl önce Şikayet Et
    Adaları biz değil İnönü verdi
    Cevapla
  • Dolapdereli Sabri 4 yıl önce Şikayet Et
    adaları biz verdik diye biliyorum
    Cevapla
  • fusuy lubkam 4 yıl önce Şikayet Et
    Doğru
    Cevapla
  • tunctunc 4 yıl önce Şikayet Et
    kim ne derse desin i$te avrupanin anladigi dil budur..Sert tavır koymak budur.
    Cevapla
  • Abdullah 4 yıl önce Şikayet Et
    Mısırcda inşaallah abd hegemonyasın kurtulurda bir antlasmada onlarla imzalanır.
    Cevapla
  • mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    inşallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: Yunanistan'da şiddetli deprem
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü