Türkçe oyunlar Hollanda sahnesinde

Hollanda’daki Türk Kültür ve Sanat Vakfı Sanatolia’nın düzenlediği Uluslararası Lahey Tiyatro Festivali’nin bu yıl ikincisi gerçekleşecek. Albayrak Medya sponsorluğundaki etkinlik 27 Mart Dünya Tiyatro günü ile başlayıp 5 Nisan’da sona erecek. Festival direktörü Tamer Barış Ülger, Türkiye ve Avrupa’da Türkçe tiyatro yapan ekiplerle Hollanda’da Türkçe oyunlar sahneleyecek olmanın heyecanını dile getirdi.

Türkçe oyunlar Hollanda sahnesinde
Türkçe oyunlar Hollanda sahnesinde
GİRİŞ 07.12.2019 21:52 GÜNCELLEME 07.12.2019 21:52

Hollanda’nın ilk ve tek Türk Kültür ve Sanat Vakfı olan Sanatolia’nın düzenlediği 2.Uluslararası Lahey Türk Tiyatro Festivali için hazırlıklar başladı. Albayrak Medya’nın basın sponsoru olduğu festivalde, Türkiye ve Avrupa’dan Türkçe tiyatro yapan ekipler, yönetmen, oyuncu ve yazarlar ağırlanacak. Festivalde bu yıl altı büyük oyun, dört çocuk oyunu, geleneksel Türk tiyatrosundan oyunlar, panel, söyleşiler, oyunculuk ve yazarlık atölyeleri yer alıyor. Özel ve amatör tiyatro topluluklarının destekleneceği festivalin programı 20 Ocak’ta açıklanacak.

BİLMEYEN EZBERLİYOR

Festivalin direktörlüğünü üstlenen Tamer Barış Ülger, bu fikrin nasıl ortaya çıktığını şöyle anlattı: “Hollanda’da sadece Sanatolia öğrencileriyle oluşturulan festivaller dizisi yapıyoruz. Bu festivallere Türkiye ve Avrupa’da Türkçe tiyatro yapan ekipleri de katıp programı genişletmeye, uluslararası bir düzeye taşımaya karar verdik. Geçen yıl gayet olumlu tepkiler aldık.” Sanatolia’yı kurma ve festivali oluşturma amaçlarının örtüştüğünü dile getiren Ülger, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz Türkler olarak yaklaşık 55 senedir Hollanda’dayız. Orada doğan büyüyen Türkçeyi unutmuş sadece Hollandaca konuşan 3. ve 4. kuşak bile hala öteki olarak adlandırılıyor. Avrupalı olamıyoruz, Türk de olamıyoruz. Bu nedenle Avrupalı Türk kimliğini oluşturmak için her alanda faaliyetler göstermeliyiz.” Ülger, vakıftaki eğitimlerin dilinin Türkçe olmasının önemine değindi ve ekledi: “Türkçe eğitimle çocuklar bir taraftan öz kültürlerini kavrıyorlar. Türkçeyi doğru dürüst konuşmayan çocuklara 10 günde İstiklal Marşı’nı ezberletiyoruz.”

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Döner kesen Steinmeier'a eleştiri: Erdoğan'ın bizi ciddiye almaması normal
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı duygulandıran hediye!