Mevlüt Çavuşoğlu canlı yayında Libya gerçeğini anlattı!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CNN TÜRK'te Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programında dış politikadaki son gelişmeleri değerlendirdi. Bakan Çavuşoğlu yaptığı açıklamada, "Hafter siyasi çözüm yerine bir askeri çözüm arıyor. Bugüne kadar Hafter'i teşvik eden ülkeler var. Ateşkes konusunda hem temkinliydik hem de umutlu." ifadelerini kullandı.

Mevlüt Çavuşoğlu canlı yayında Libya gerçeğini anlattı!
Mevlüt Çavuşoğlu canlı yayında Libya gerçeğini anlattı!
GİRİŞ 15.01.2020 23:17 GÜNCELLEME 29.01.2020 21:10
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

 

 

ERDOĞAN-TRUMP GÖRÜŞMESİ

Sayın Cumhurbaşkanımız ile Trump sık sık telefon görüşmesi yapıyorlar. Bu görüşmede ABD-İran gerginliği, Libya ile ilgili çabalarımız var bu çabalar doğrultusunda Libya'da ateşkesin sağlanması gibi konularda görüş alışverişinde bulundu her iki başkan.

MISIR'DA AA OFİSİNE YAPILAN BASKIN

Yakından takip ediyoruz. Daha önce de buna benzer tacizler yıldırmalar olmuş. Özellikle AA'da çalışan Mısırlı insanlara yönelik olmuş. AA çalışanlarına Mısır polisinin böyle bir baskın yapması kabul edilebilir değil.

 

 

LİBYA ATEŞKESİ

4 Nisan'a gidecek olursak o günlerde herkesi kapsayan bir konferans planlanıyordu. Bu konferansın toplanması sürecinde Hafter saldırıya geçti. Maalesef Hafter'in olumsuz tutumu sebebiyle bir ateşkes sağlanamadı. Metnin Arapça tercümesi konusunda görüş ayrılığı vardı. İngilizce metin üzerinde müzakereler vardı. Bu noktaya geldikten sonra Hafter zaman istemiş Ruslardan. Daha sonra 'Yarın sabaha kadar bize süre verin' demişler.

Sabaha karşı Rusya'dan ayrıldıklarını gördük. Metnin içeriği konusunda bir sorun yoktu. 2 gün dediler bakalım yarın ne olacak. Metin üzerinde bir mutabakat olmasına rağmen imzalamaması sonrası bizim izlenimimiz Hafter siyasi çözüm yerine bir askeri çözüm arıyor. Bugüne kadar Hafter'i teşvik eden ülkeler var. Ateşkes konusunda hem temkinliydik hem de umutlu.

Bundan sonraki süreçte umarım ateşkesi bozmazlar. Suriye'de de biz bunu çok yaşadık. İnşallah daha önce yaşadıkları gibi çatışma haline dönüşmez. Bizim şu anda yaptığımız Libya hükümeti ile imzaladığımız ikili bir anlaşma var. Bunun içinde bilgi paylaşımı var. Eğitim var. Askerler arasında eğitime yönelik çalışmalar var. Onun dışında bizim çalışmamız ateşkesi tesis etmek ve çatışmaları sonlandırmaktır. 

BERLiN ZİRVESİ

Berlin Zirvesi'ne biz önem veriyoruz. Cumartesi günü arkadaşlarımız gidip ortak metne son katkılarını verecekler. Cumhurbaşkanımız başta Trump olmak üzere bir çok lidere telefon açıp oraya katılması konusunda davet etti.

BAE davet ediliyorsa Katar'ın da davet edilmesi gerekiyor. Berlin sürecinin başarılı olabilmesi için ateşkesin devam etmesi lazım.

Moskova'da Hafter belgeyi imzalamadan terk ettiği için ateşkesin bozulma ihtimali var. Sonuç alıcı bir zirvenin olması lazım. Başarılı olabilmesi için ateşkesin devam etmesi lazım. 

ÇAVUŞOĞLU, SMO ASKERLERİNE VATANDAŞLIK VERİLECEĞİ İDDİALARINI YALANLADI

Bu tamamen gerçek dışı. Suriyeliler üzerinden muhalefetin çok yanlış tutumları oluyor. Bunun bir insani dram olduğunu çabuk unutuyoruz. O iddiaların hiçbirisi doğru değil.

HULUSİ AKAR'DAN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanı Akar, "(Libya'da ateşkes ihtimalinin kalmadığı yorumları) Bunu söyleyemeyiz, bununla ilgili çalışmalar devam ediyor." dedi. 

YORUMLAR 6
  • konyali 4 yıl önce Şikayet Et
    sayin cumhur baskanim biz emekliler olarak kipris 74 harekatinda 24 saati icinde yariya. bolduysek.israil b a e misir vesuudi col seytanlarina osmanli torunlari tokat vurmaya. haziriz
    Cevapla
  • mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    Adamın kralısın Mevlüt reis Başkandan sonra başkan sen olmalısın
    Cevapla
  • Besiktasli 4 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar nebicim isimya hafter mursi sisi .insanlar neden güzel sey düsünmez oldu
    Cevapla
  • Yakub 4 yıl önce Şikayet Et
    Küfür hafter ile Islam'a ve Müslümanlara karşı savaş yapıyor. Bunların sarı kafalı olmaması bizleri şaşırtmasın. Yakında bunların defteri dürülür sıra Abd Israile gelir ve hak ettikleri şiddeti görürler çünkü ektikleri bu.
    Cevapla
  • pervasızlar 4 yıl önce Şikayet Et
    rusyaya resti çekmek gerek. yürütülen bir iki projeyi iptal etsek olur.
    Cevapla
  • Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Zaten istedikleri bu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!