Bakan Koca'dan koronavirüsü açıklaması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca grip vakalarıyla ilgili olarak, “Bu yıl normalden fazla bir vaka tespit edilmedi. Herhangi bir grip ilacı sorunu bulunmamaktadır.” dedi. Bakan Koca, Çin'de ortaya çıkan gizemli virüsle ilgili olarak da "Bu konuda özellikle bizde herhangi bir hastanın hatta riskli hastanın olmadığını söylemek istiyorum." dedi.

GİRİŞ 22.01.2020 10:54 GÜNCELLEME 22.01.2020 11:16
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Bakan Koca,"Şu an Türkiye için herhangi bir riskin söz konusu olmadığını özellikle belirteyim. Tedbirler alındı." dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları;

 

Grip vakalarında bu yıl geçen yıla göre değişen bir oran söz konusu olmadı. Bu yıl normalden fazla bir vaka tespit edilmedi. Herhangi bir ilaç sorunun olmadığını çok rahatlıkla söyleyebiliriz.

Vatandaşımızın kalabalık ortamlarda, hastalarla temasının az olmasını istirahat ve bol sıvının önemli olduğunu söylemek istiyorum. İlaçların ilk 48 saatte etkili olduğunu biliyoruz. Bunun da hekim kontrolünde verilmesini öneriyoruz.

Ağırlıklı bulunan ajanın H1N1 olduğunu ve toplum içinde buna domuz gribi denildiğini biliyoruz. Şu anda artık mevsimsel gribin yarısı artık bu ajanın olduğunu biliyoruz. Artık domuz gribi değil mevsimsel grip olduğunu biliyoruz. 

Piyasada bulunan ilaç sayımız 7 bin 681. Türkiye'de şu an piyasada olmayan ilacın bile yani ruhsatı alınmamış fakat hekimin reçetesinde yer alan ilaçları bile yurt dışında tedarik edilebilirliliğimiz söz konusu. Yurt dışından temin edilen ilaçlar için 2019'da 3,2 milyar lira ödendi. Takip sistemimiz güçlü olduğu için ciddi sorun yaşamıyoruz. 

İLAÇ FİYATLARI ZAMLANACAK MI?

Her yıl bir fiyat düzenlemesi yapılır. Şubat’ın 20’sinde geçerli olur. Bu anlamda Avro kuru üzerinden geçen yıla kadar yüzde 70’ti. Geçen yıldan itibaren yüzde 60 uygulanmaya başlandı.

Bu yıl içinde benzer şekilde bir önceki yılın Avro kutru üzerinden yüzde 60’ı hesaplanarak Şubat 15’te bildirmiş olacağız. Şubat 20’den itibaren de geçerli olacak.

ÇİN’DE ORTAYA ÇIKAN KORONAVİRÜS SALGINI

Çin’de zatürre geçiren bir hastada daha önce tespit edilmeyen bir virüsün tespit edildiğini görüyoruz. Canlı hayvan Pazar yerinde tespit edilmesiyle ortaya çıkan bir virüs.

Bu konuda özellikle bizde herhangi bir hastanın hatta riskli hastanın olmadığını söylemek istiyorum. Tedbirler alındı.

Özellikle Çin’den Huan kentinden bizim yerli havayollarımızın seferi yok ama Çin Hava yollarının haftada üç seferinin olduğunu biliyoruz. Çin'den gelen riskli bir hastayı karantina odamıza alıp özel ambulansla belirlenen hastaneye götürülmesi şeklinde hazırlığımız var.

Ama bizim hudut güvenliğimizin özel bir gayreti var. Hudut ve sahiller genel müdürlüğümüz gece gündüz hem liman hem de havaalanlarında yakın takip içerisinde.

Dünya Sağlık örgütünün önerilerini de hemen devreye sokmak davranışı içindeyiz.Bugün itibarıyla bakanlığımızda bir risk değerlendirme toplantısı yapılıyor olacak. Bu tedbirlerimizi alma noktasında bir gayret olduğunu ciddi bir risk taşıdığımız anlamına gelmediğini söylemek istiyoruz.

Panik havası oluşturmamak için söylüyorum. O bölgeden gelen vatandaş sayısının az olduğunu. Sadece söz konusu bölgeden değil Çin’in tamamından gelen bütün yolcularla ilgili yakın takibe alındığını, bu takiplerin kapıdan itibaren yapıldığını, şüpheli bir vaka görüldüğünde karantina odasına ve belirlenen hastaneye götürülmesi yönünde hazırlık yapıldığını söylüyoruz. Şu an ben ciddi bir risk olduğu kanaatinde değilim.

(Trans yağla ilgili düzenleme) Meclis'in yaklaşımı önemli, düzenlemenin 6 ayı geçmemesi gerektiği kanaatindeyim.Bu yıl içerisinde yasaklanabilir. Türkiye'de trans yağların yasaklanması gerektiğine inanıyoruz. Bu konuda teknik boyutuyla bir çalışmamız var.

KAHVALTI TARTIŞMASI

Mehmet Bey söyledi ama daha önce de farklı bir yaklaşım içinde olduğunu biliyoruz.

Kahvaltının Türk toplumu için çok önemli olduğunu ama her geçen gün geleneksel kahvaltıdan uzaklaşılıyor. Buna rağmen halkımızın yüzde 85’inin kahvaltı yaptığını biliyoruz. Özellikle çocuklar için dikkat ve zihin açıcı özelliği nedeniyle ihmal edilmemesi gerektiğini söylüyoruz.

Kahvaltıda dengeli bir beslenmenin, sütün mutlak bulunması değilse hiç olmazsa peynir, yumurta, yoğurt gibi daha dengeli, meyve çeşitleri gibi beslenmenin daha doğru olduğunu, aşırı yağlı, şekerli, karbonhidratlı olmaması gerektiğini öneriyoruz.

Geleneksel kültürümüzde çorba vardı ve daha dengeliydi. Kahvaltı kültürümüzün devam ettirilmesi gerektiğini söyleyebiliriz. 

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 23
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Kar yağmazsa mikrop kırılmıyor hastalıklar uzun sürüyor ilaçlar da fayda vermiyor. Eskiden köylerde bit olurdu insanlar bu kadar da hasta olmazdı
    Cevapla
  • Murat 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye hastalığa yakalanmış biri gelse kontrol noktalarından rahatlıkla gecer sıkı denetim altına almalı ucakda konrol yapılmalı yolcu uçuş ekipi kontrolden geçirilmeli ondan sonra uçak tahliye yapilmali
    Cevapla
  • Öğretmen 4 yıl önce Şikayet Et
    Sebebini bilmiyorum ama şuan her yerde salgın grip var. Hastaneler dolup taşıyor.bizim evde ,okulda herkes hastalandı . 1 hafta sürüyor
    Cevapla
  • mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    sebebi mevsim , bu influenza soğuk havaları seviyor, ve çok bulaşıcı
    Cevapla
  • Egeliden 4 yıl önce Şikayet Et
    Yediğiniz içtiğinize temizliğe titiz davranın.gece gündüz arasında büyük sıcaklık farkları vücudun çalışma dengesini bozuyor.Havanın güneşli açık olmasına aldanıp bünyenize yaz havası muamelesi çekmeyin.
    Cevapla
  • MİSAFİR 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu virüsü kapmış olan birkaç kişi ABD, İngiltere, Fransa, İsviçre, ve israilin başkentlerine gönderilirse, en kısa sürede bu hastalığın ilacı bulunur ve salgın ortadan kalkar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!