AFAD başkanı çağrı yaptı: Herkes kontrol ettirsin

Elazığ depremi ile ilgili son bilgileri paylaşan AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu "Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunun altını çizerek, afetlere hazırlık dediğimiz şey her bir bireyin, her bir evin, her bir iş yerinin katılımıyla birlikte toplumsal olarak yapılması gerekiyor, vatandaşlarımız yaşadığı evleri kontrol ettirmeli" dedi.

AFAD başkanı çağrı yaptı: Herkes kontrol ettirsin
AFAD başkanı çağrı yaptı: Herkes kontrol ettirsin
GİRİŞ 03.02.2020 15:42 GÜNCELLEME 03.02.2020 16:52
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Mehmet Güllüoğlu, merkezi Sivrice ilçesi olan Elazığ'daki 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından AFAD'ın yaptığı çalışmalara ilişkin Haber7'ye açıklamalarda bulundu.

 

 

HABER GELİR GELMEZ YOLA ÇIKTIK
24 ocak 2020 Cuma akşamı saat 20.55’te meydana gelen depremden sonra haberi alır almaz hızlıca hazırlıklarımızı yaparak yola çıktıklarını belirten Güllüoğlu "Elazığ’daki arkadaşlarımızla durum tespiti yapmak üzere haberleştik ve ardından personellerimizi etrafındaki destek iller diye tarif ettiğimiz afetten etkilenmeyen ve afetten etkilenen bölgeye sevk edilen illerden Elazığ’a doğru yola çıkardık. Böyle durumlarda ilk konu enkaz altında kimse var mı? Ve enkaz altındaki insanların ileri şekilde arama kurtarma faaliyetlerinin yürütülerek kurtarılmasıdır. İlk saatlerden itibaren de bu çalışmalar başladı. Birkaç gün önce sonuncu vatandaşımızı da oradan çıkarıncaya kadar ne yazık ki 41 vatandaşımız hayatını kaybetti. 45 vatandaşımız ise enkazdan sağ bir şekilde kurtarıldı." dedi.

İlk günlerden itibaren iyileştirme faaliyeti olarak tabir edebileceğim barınma anlamında çadırlar, çadır içi malzemeler, okullar, spor salonları gibi evi hasarlı olsa da olmasa da korkudan evine giremeyen ya da evine girilmemesi tavsiye edilen kişilere yönelik barınma ve beslenme hizmetleri faaliyetlerin başladığını söyleyen Güllüoğlu."Bütün bu yapı bizim Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında ulusal ölçekte bütün bakanlıklar merkezi idareler ve kuruluşlar yerel ölçekteyse il afet müdahale planı kapsamında yereldeki müdürlükler yereldeki STK’lar belediye gibi aktörler eliyle yürüttüğümüz bir afet müdahale planlarımız var. Bu kapsamda 26 ayrı hizmet, çalışma grubunda her bir ana sorumlu destek sorumlularla birlikte kendi sorunu olduğu alanda çalışmaya başladı. Ulaşım ve altyapıdan sorumlu grup yollarda hasar var mı diye araştırmaya başladı. Yangından sorumlu olan itfaiye ve ortakları yangının etkilerini en aza indirmek üzere çalıştı. İletişim ve haberleşmeden sorumlu grup bu konuda hemen iletişim kesildi mi diye kontrol etti, ona dair müdahaleler gerçekleştirdi. Beslenme konusunda ana çözüm ortağımız Kızılay  ve ortakları binlerce insan için hemen yemek çıkarmaya başladı. Bunun gibi toplam 26 çalışma grubunda ilgili ana çözüm ortaklarımız, ortaklarımız ve destek çözüm ortakları faaliyetlerini yürüttüler. Böylece bir koordinasyon halinde bugüne kadar son 8-9 gündür faaliyetlerimiz devam etti. Bir tarafta Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla beraber hasar tespit çalışmaları, aynı bakanlıktaki farklı genel müdürlükler tarafından enkaz kaldırma faaliyetleri yürütülüyor. Faaliyetler Elazığ’da yoğun bir şekilde devam ediyor. Afetten etkilenen vatandaşlarımızın hem Elazığ’da ve ilçelerinde Malatya’nın ilçelerinde bulunduğu şartı en iyi hale nasıl getiririz? Sadece arama kurtarma değil barınma değil hangi ihtiyaçları varsa onları gidermeye yönelik çalışmalar sürüyor." dedi.

 

 

"HİÇ BİR VATANDAŞIMIZ DIŞARIDA DEĞİL"

 

Hem Malatya’ya hem de Elazığ’a yüzlerce, küçük araçlarla birlikte binlerce araçlık bir ayni yardım geldi. Ayni yardım anlamında çok ciddi bir noktaya geldi. Tırlar dolusu yardım buralar ulaştı. Şu an artık süreç işliyor. Vatandaşlarımızın en çok beklediği konu hasar tespitinin yapılması.  Bunu da 800 kişilik bir ekiple ikişer ikişer evlere giderek tespitini yapıyorlar. Evlerin hasar durumunu netleştirmeye çalışıyorlar. Tabi artık geçen bu sürede bu tespitlerin yarısından fazlası bitmiş durumda. Barınma anlamında hiçbir vatandaşımız dışarıda değil. Artık şartların iyileştirilmesine çalışıyoruz.

 

"HERKES EVİNİ KONTROL ETTİRSİN"

Afetlere hazırlık süreci sadece müdahaleyle ilişkili, müdahalenin çok etkili yapılmasıyla ilgili bir süreç değil. Bu hazırlık süreci; afet olmadan önce yapılması gerekenler, afet olduğu sürede kurumların ve bireylerin yapması gerekenler ve afet olduktan sonra daha uzun vadedeki iyileştirme faaliyetlerinin hepsini kapsar.  Türkiye bir afet ülkesi, bir deprem ülkesi bunu bilerek yaşamamız gerekiyor. Şehirlerimiz bunu bilerek planlanmalı, vatandaşlarımız yaşadığı evleri kontrol ettirmeli. Biz AFAD olarak öncesinde, deprem sırasında ve sonrasında elimizden geleni yapmaya hazırız. Şunun altını çizmek istiyorum, afetlere hazırlık dediğimiz şey her bir bireyin, her bir evin, her bir iş yerinin  katılımıyla birlikte toplumsal olarak yapılması gerekiyor. Elazığ depremi de bunu bize bir kez daha hatırlattı.

İSTANBUL HAZIRLIKLARI

26 eylül 2019 tarihinden bugüne kadar çalışma grupları tarafından toplam 165 adet toplantı yapıldı. Toplantıda Çalışma gruplarının afet ve acil duruma hazırlık seviyelerinin yükseltilmesi, Senaryo dâhilinde müdahale planlarının geliştirilmesi, Çalışma gruplarının planlama, uygulama ve koordinasyonda sorun ve eksikliklerin tespiti,  Çözüm önerileri ele alındı.

Ayrıca 29 kasım 2019’da 6 çalışma grubu (haberleşme, sağlık, ulaşım altyapı, güvenlik ve trafik, enerji, tahliye, yerleştirme ve planlama)
21 aralık 2019’da 4 çalışma grubu (yangın, barınma, beslenme, hasar tespit)
04 ocak 2020’da 4 çalışma grubu (zarar tespit, enkaz kaldırma, defin, hizmet grupları lojistiği)
24 ocak 2020’da 5 çalışma grubu (güvenlik ve trafik çalışma grubu, arama ve kurtarma çalışma grubu, gıda tarım ve hayvancılık çalışma grubu, altyapı çalışma grubu, nakliye çalışma grubu) ile toplantılar gerçekleştirildi.

AFAD Müdahale Kapasitesi

Müdahale kapasitesi:
81 ilde toplam 5.820 personel
11 birlik müdürlüğünde ve 81 ildeki ekiplerde toplam 1.823 arama-kurtarma personeli
22 canlı arama köpeği
23 mobil koordinasyon tırı
103 amfibik 8x8 araç
20 Görüntü Aktarım ve Haberleşme Aracı
611 hafif tonajlı, 101 orta tonajlı, 21 ağır tonajlı olmak üzere toplam 733 arama kurtarma aracı (amfibik ve mobil koord tırı bu sayıya dahil değil!)

İstanbul ve Ankara arama kurtarma birlik müdürlükleri, uluslararası üst bir standardın göstergesi olan BM ınsarag ağır sınıf sertifika sahibi Kalan 9 birlik müdürlülüğü ulusal INSARAG sertifikası sahibi

Lojistik Merkezler

26 ilde lojistik depo
56 ilde lojistik destek depoları
 

YORUMLAR 9
  • Senol77 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu dediğiniz para olmadan olmuyor maalesef
    Cevapla
  • Akıncı Imam 4 yıl önce Şikayet Et
    Canından önemli Bilader?
    Cevapla
  • BİZce 4 yıl önce Şikayet Et
    Betonarme binaların ömrü çok kısa. Türkiye'deki bütün binalar yenilenene kadar, bugün yapılan bilar yine çürüğe çıkacak. Bu şekilde Türkiye'nin ömrü ve ekonomik kaynakları konut yapmakla geçer. Bu günkü teknolojiyi de kullanarak, betondan çok daha uzun ömürlü olan kesme taş binaların yapılması daha uygun olur kanaatindeyim. Lütfen taş bina yapma seçeneğini ciddi ciddi değerlendirin. Hem daha uzun ömürlü, daha sağlıklı ve daha güzel görünümlü olacaktır.
    Cevapla
  • VATANDAŞ 4 yıl önce Şikayet Et
    Boşuna test yaptırmanıza gerek yok. 2002'den önce yapılan bütün binalar çürük. O halde ne yapacaksınız onu düşünün.
    Cevapla
  • zafer gülten 4 yıl önce Şikayet Et
    iyi güzel diyorsunda...bir ev kontrolunu kaça yaparlar peki,onuda deyiver,herkes yapamaz öyle,uzman bu işten anlayan ,bu iş işin çalışma serfikası olan kişiler lazım,alet edavatda tam olmalı.baya bir masraf gerektirir sanırım.vatandaş zaten maaşına yapılan üç kuruşluk zamlarla zar zor geçiniyor,nasıl verebilecek bu parayı.
    Cevapla
  • Vangölü 4 yıl önce Şikayet Et
    Bilen bilmeyen parası olan olmayan boş adam mutahit olursa çalıp çırparsa yetkili kurumlar denetlemese yaparsada hille ile yaparsa böyle olur van da sahte müteahit çok insanları perişan ettiler allah kabul etmesin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'ndaki aksaklık 40 saattir çözülemedi
Ancelotti inadını kırıyor! Real Madrid'de Arda Güler gelişmesi