Türkiye'de sokağa çıkma yasağı ilan edilecek mi? Bakan Soylu açıklamada bulundu!

Türkiye'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi mi? Türkiye'de her geçen gün Corona virüs salgını tedbirleri kapsamında alınan önlemlerin ardından vatandaşlar sokağa çıkma yasağı ilan edilip edilmeyeceğini merak ediyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise konuya ilişkin açıklamada bulundu.

Türkiye'de sokağa çıkma yasağı ilan edilecek mi? Bakan Soylu açıklamada bulundu!
Türkiye'de sokağa çıkma yasağı ilan edilecek mi? Bakan Soylu açıklamada bulundu!
GİRİŞ 02.04.2020 09:45 GÜNCELLEME 03.04.2020 09:58
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Türkiye'de Corona virüs salgını yayılmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı her geçen gün yeni tedbir paketini açıklamaya devam ediyor. Virüsün yayılma hızının önüne geçmeye çalışan bakanlık, evde kal kampanyası ile vatandaşların tedbir alması ve hijyene dikkat edilmesi gerektiğini her fırsatta açıklıyor. Peki bu tedbirler kapsamında Türkiye'de sokağa çıkma yasağı uygulanacak mı? Her gece Türkiye'deki Corona virüs vakalarına ilişkin rakamları açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sokağa çıkma yasağı ile ilgili de Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklama yaptı.

 

TÜRKİYE'DE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI UYGULANACAK MI?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün akşam saatlerinde Bilim Kurulu Toplantısı sonrası sokağa çıkma yasağına ilişkin açıklama yaptı. İşte merak edilen açıklama;

"Demin ifade etmeye çalıştım. Tek tek mücadele edilmesi gereken bir dönemdeyiz. Herkes kendi OHAL'ini ilan edebilir. Bunu illa devletin ilan etmesi gerekmiyor. Herkesin kendi odasında kendisini izole etmesi ve hepimiz bu doğrultuda mücadeleye devam etmiş olalım. Mücadelenin esası tek tek herkesin kendini izole etmesi olamalı."

SÜLEYMAN SOYLUDAN SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI AÇIKLAMASI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye'de alınan önlemler hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Vatandaşların en çok merak ettiği 'Sokağa çıkma yasağı gelecek mi' sorusuna da yanıt verdi.

Vatandaşımız tedbirlere uyuyor. Ama salgının yaygınlaşması ve ortaya koyacağı süreci hep beraber izliyoruz. 

Sokağa çıkma yasağından önce bir iki tane daha almamız gereken tedbir var. Bu konuya da çalışıyoruz, atacağımız adımlar var.

Vatandaş kendi olağanüstü halini ilan ederse daha üst bir tedbir almaya şimdilik gerek olmayabilir. Süreç farklı noktaya giderse, elbette farklı tedbirler almamız gerekebilir. Bunu safha safha yapmak durumundayız.

Yasaktan önce önerebileceğimiz başka tedbirler var.

İLK KEZ BÖYLE BİR KRİZLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Küresel olarak ilk kez böyle bir kriz ile karşı karşıyayız. Dünyayı iyi takip ediyoruz. Aynı zamanda da neler yapabileceğimizi planlıyoruz.

(65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı) Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde koordineli şekilde süreçleri yürütüyoruz. Karar Cumhurbaşkanımızın talimatıyla gerçekleşti.

TERÖR ÖRGÜTÜYLE BAĞLANTILI HESAPLAR

Meseleyi tahrik ve istismar etmek isteyenler oldu. 1748 hesap tespit ettik. Bu hesapların yüzde 65'i terör örgütleriyle bağlantılı. Bunlar FETÖ, PKK, DHKPC gibi hesaplar. Sosyal medyada terör örgütüne ait hesaplar üzerinden meseleyi tahrik ve istismar eden 410 kişi yakalandı.

239 BİN ÇAĞRI ALDIK

Bir Vefa destek grubu oluşturduk. 65 yaş üstü vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak için tüm kurumlarımız seferber oldu. 65 yaş üstünde kimsesiz, hasta bunların hepsine ulaşılıyor. Şu ana kadar yaşlılardan toplam 239 bin çağrı aldık 

Vefa Sosyal Destek Grubu"na bu sabah 09.00 itibaren toplam 239.984 talep geldi bunun 209.034'üne ulaşıldı. Geri kalanı ise bilgi amaçlı aranmıştı hepsine cevap verildi.

(Koronavirüs tedbirleri) 211 bin 367 iş yeri kapatıldı.  Bin 542 iş yerine kurallara uymadığı için idari işlem yapıldı. 207'sine adli işlem yapıldı.

15 bin 135 vatandaşımız karantina altında

 

65 YAŞ VE ÜSTÜ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ!

Sağlık bakanlığı Türkiye'de yaşanan can kayıplarının 65 yaş ve üzerinde görülmesi üzerine tedbir amaçlı sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınladı. İşte Bakanlık tarafından yayınlanan genelgenin detayları;


Bakanlığımız 81 İl Valiliğine 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı bulunanlar için uygulamaya konulan sokağa çıkma yasağı genelgesine ek bir genelgeyi 22 Mart saat 01.00’da valiliklere gönderdi. Valiliklere gönderilen ek genelge ile 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı bulunanlar için uygulamaya konulan sokağa çıkma yasağı kapsamında getirilecek istisnalar belirtildi.
 
Bakanlığımızın valiliklere gönderdiği genelgede; ikametlerinden ayrılmalarına yasaklama/kısıtlama getirilen 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşlar arasında olan ancak yürüttükleri görev nedeniyle bazı istisnalar getirildi. Buna göre yürüttükleri kamu görevinin niteliği, mevcut durumdaki aciliyeti ve kamu hizmetinin sürekliliğinin sağlanmasında kanser hastaları ve organ nakli olanlar hariç olmak üzere hizmetine ihtiyaç duyulacak başta doktorlar olmak üzere sağlık çalışanları, belediye başkanları, kurum il müdürleri, sosyal hizmet kuruluşları görevlileri, vb kamu görevlileri/kamu hizmeti yürütenler ile eczacılar, valilik/kaymakamlıklar tarafından yasaklama/kısıtlama kararlarına belirtilen kapsamda olmak üzere istisnalar getirildi.
 
Söz konusu genelge kapsamında olan vatandaşlardan yasakların yürürlüğe girmesi ile kendi ikameti dışında bir yerde olanlar başta olmak üzere seyahat etmesi/evden çıkması zorunlu olanlar 155, 156, 112 acil arama hatları üzerinden taleplerini iletebilecek. 
 
Bu talepler valilik/kaymakamlıklarda oluşturulan vefa iletişim merkezlerini tarafından takip edilecek. Uygun görülenler için düzenlenecek; tarih, zaman, güzergah ve seyahat edenlerin açık kimlikleri belirtilerek düzenlenecek seyahat belgeleri talep sahiplerine kolluk birimleri tarafından teslim edilecek. 
İhtiyaçlarını karşılayacak kimsesi bulunmayan vatandaşların temel ihtiyaçlarının karşılanması süreci vali/kaymakamların başkanlığında oluşturulan Vefa Koordinasyon Grubu tarafından yönetilecek. Bu grubun kararı, görevlendirmesi, koordinasyonu olmadan hiçbir kurum, kuruluş, STK tarafından yardım faaliyeti gerçekleştirilmeyecek. Valilik ve kaymakamlıklarımız tarafından bu kapsamda görevlendirilecek tüm kamu/sivil tüm görevlilere görev belgesi/yaka kartı düzenlenecek, bu görevlilerin isimleri görev alanları ilgili mahalle muhtarlarına paylaşılacak. 
 
Ayrıca sokağa çıkması kısıtlanan/yasaklanan tek başına yaşayan ve/veya herhangi bir yakını olmayan 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın zorunlu/temel ihtiyaçların karşılanması sürecinde valilik/kaymakamlıklarımız tarafından oluşturulan Açık Kapılar Vefa İletişim Merkezi görevini üstlenmek için görevlendirilebilecek. 
 
Bakanlığımızın Bilgi İşlem Daire Başkanlığı açık kapı yazılımı tüm ilçelere yaygınlaştırılmasını sağlamak için gerekli tedbirleri ivedi alacak.
 
Bakanlığımızın valiliklerden uygulamanın genelgede belirtilen çerçevede ve gereken hassasiyetle eksiz bir şekilde yürütülmesini istedi.

MARKETLER SAAT KAÇTA AÇILIYOR KAÇTA KAPANIYOR?

İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliğine Koronavirüs (Kovıd-19) salgını ile mücadele kapsamında marketler ve bakkalların çalışma saatleri ile ilgili bir genelge gönderdi. İşte genelgenin detayları;

Marketler ve bakkallar İçişleri Bakanlığı’nın aldığı karara göre saat 09.00’da açılacak ve saat 21.00’de kapanacak.

İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliğine Koronavirüs (Kovıd-19) salgını ile mücadele kapsamında ek bir genelge daha gönderdi

Genelgeye göre, il ve ilçelerdeki küçük, büyük tüm marketler en fazla 09:00-21:00 saatleri arasında hizmet verebilecek

Market içindeki en fazla müşteri sayısı müşteriye doğrudan hizmet sunulan toplam alanın (depolar, idari bürolar vb. hariç) onda biri kadar olacak. Örneğin marketin müşterilerin hizmetine sunulan alanı 100 metrekare ise aynı anda içeride en fazla 10 müşteri olması gerekecek.

Tüm marketler, hizmet alanı büyüklüğüne göre içeride bulunabilecek maksimum müşteri sayısını market girişlerine asarak ilan edecek. İçeride belirlenen sayıda müşteri bulunması için gerekli tedbirleri alacak. Market içinde belirlenen sayıda müşteri var ise içerden müşteri çıkmadan başka müşteri içeriye alınmayacak. Marketler aynı zamanda içeriye girmek için bekleyen müşterilerin en az bir metre mesafe ile beklemeleri gerektiğini sürekli hatırlatacaklar, market girişinde görülecek şekilde bu hususu belirten afiş asılacak.

TOPLU TAŞIMAYA KISITLAMA GETİRİLDİ!

Corona virüsle mücadele kapsamında İçişleri Bakanlığı toplu taşıma ulaşımı için genelge yayınladı. Yayınlanan genelgenin detayları şu şekilde;

İl/İlçelerdeki tüm şehir içi ve şehirlerarası çalışan toplu taşıma araçları ( şehirler arası yolcu otobüsleri dahil) araç ruhsatında belirlenen yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50'si oranında yolcu kabul edecek;araç içindeki yolcuların oturma şekli yolcuların birbiri ile temasını engelleyecek şekilde olacak.

KAPALIÇARŞI ZİYARETÇİYE KAPATILDI!

İstanbul'un en çok turist ve ziyaretçi çeken yerlerinden biri olan Kapalı Çarşı, Corona virüs salgını tedbirleri kapsamında ziyarete kapatıldı. Esnaf ve dükkanlarda çalışanlar ise çarşının Mercan ve Kılıçlar kapısından tek tek kimlik kontrolü ile içeri alıyor. Burada çalışanlar kısa süreli işlerini hallettikten sonra tekrar çarşıdan ayrılıyor.

YORUMLAR 5
  • Mecajde 3 yıl önce Şikayet Et
    Devlette para yoksa kesin maaslardan ama cikarin bu yasaği daha ne bekliyorsunuz insanlarin telef olmasinimi
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Sayin bakanim ozel sektorde calisan biri olarak kendi evimde ohalimi nasil ilan edebilirim bunun aciklamasini yapin
    Cevapla
  • Zazaki 3 yıl önce Şikayet Et
    Gerçek pes yani eğer artış devam ediyorsa artık bı önlem alın çalışanlar ne olacak aynı servise günde kaç turla kaç kişi biniyor her turda da dezenfekte mi ediliyor İstanbul çoğunluğu hazır yemek dağıtılıyor bu çalışanlar çoğu yabancı uyruklu hijyen ne kadar acaba pazarlarda her yaştan insan dolanıyor oksure hapsira pazarcılar ne kadar sağlıklı bir kişi kaç kişiye bulastiriyor bunun sonubiyi değil ben CHP li değilim ortalığı karıştıran diye ama hata yapmaya devam ediyorsunuz bizim insanımız tutarsız çok fazla güvenmeyin kendinize markette çalışanlar arabalri reyonları ekleyip sonra kasadan geçiriyorlar aynı eldivenle aynı maskeyle aksama kadar çalışıyorlar yanlıştan dönmek geç değil...
    Cevapla
  • Zehra 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben ve küçük oğlum kronik akciğer hastasıyız okulların tatil olduğu günden bu yana dışarı çıkmıyoruz ama bir anlamı yok çünkü büyük oğlum ve eşim işe gidiyor toplu taşıma araçlarını kullanıyor. İstanbulda insanlar sahillerde geziyor virüsü takan yok. Elimizden geldiği kadar hijyenede dikkat ediyoruz lakin zorunluluk olmadıkça, sokağa çıkma yasağı olmadıkça bu millet çıkmaya devam edecek, olan sadece onlara değil bizim gibi sağlık problemi olanlarada olacak
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu devleti yönetenler bişeyi anlamıyor...bizim milletin büyük çoğunluğu zorla olmazsa bunu yapmaz.kafa basmaz..anlamaz..devlet bunu onların keyfine bırakırsa italyanın 10 katı kötü duruma düşeriz..anlayın artık..hâla heryerde asker uğurlaması,ptt tapu dairelerinde yüzlerce insan..camilerde imam yok sözde ama kendi arasında millet cemaat olup yüzlerce kişi namaz kılıyor...bütün toplanılması muhtemel işyerleri dahil...sadece market ve eczane harici kapatılmalı..toplu taşıma durdurulmalı..sadece mecburi görevliler tam korumayla dışarda olmalı..2-3 hafta bunu yapmazsak...Rabbimizin mucizesini beklemekten başka bişey bizi kurtarmaz...Onu hakedecek bir hayatta yaşamadığımıza göre...biteriz...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hazar Denizi'nde güvenliği sağlamak için Türkiye ile temasa geçtiler!
AK Parti teşkilatı İstanbul’da milyonlarca seçmene nasıl dokunabiliyor?