Denizli'de 80 dereceye çıkan su bilim insanlarını tedirgin etti

Denizli'nin Sarayköy ilçesinde termal turizm tesislerinde kullanılan yeraltı suyunda açıklanmayan sıcaklık yükselişi bölge sakinleri ve bilim adamlarını endişelendirmeye başladı. 35 derecelik sıcaklıkların bir anda 80 derecelerin üstüne çıkmasının ardından bölge sakinleri sıcaklığın yükseldiğini kanıtlamak içinde suda yumurta haşladı.

Denizli'de 80 dereceye çıkan su bilim insanlarını tedirgin etti
Denizli'de 80 dereceye çıkan su bilim insanlarını tedirgin etti
GİRİŞ 11.05.2020 09:44 GÜNCELLEME 11.05.2020 09:44
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Denizli'nin Sarayköy ilçesinde Tekke Mahallesinde yüzyıllardan bu yana çıkan sıcak yer altı suyunda son günlerde anormal şekilde sıcaklık artışları yaşanmaya başladı. Birkaç ay öncesine kadar 35-40 derece arasında çıkan ve turistik tesislerde kullanılan suyun derecesinde yaşanan anormal artış sonrası değerler 80 derecenin üstüne kadar çıktı. Bölge halkı yaşanan ani yükselişleri kanıtlamak içinse sıcak su kaynağında yumurta haşladı. Yaşanan ani sıcaklık artışları ise çevre sakinleri deprem olacağı endişesi ile tedirgin etmeye başladı.

 

 

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Doç. Dr. Barış Semiz olaya bilimsel bir açıklama getirerek, artışların direkt olarak depremle bağdaştırmanın doğru olmayacağını vurguladı. Semiz, "Sıcak suların artışı birçok faktöre bağlı olabilir. Bunlardan birincisi o bölgedeki faylardan kaynaklanabilir, ikincisi kuzeyindeki kuzey kanatta dediğimiz Kızıldere bölgesindeki faylardan kaynaklanabilir ve üçüncüsü de o bölgedeki jeotermal kuyulardan kaynaklı bir sıcak su artışı olabilir. Elimizde kayda değer bir veri yok ama bunu bir depreme bağlamaktan ziyade daha çok bölgedeki çok yoğun jeotermal kuyuların olması ve reenjeksiyonların (Enjeksiyon kuyusu) geri verilmeleri sırasında basıncın rahatlaması sonucunda o kuyulara karışmış ve artışlar olduğu söylenmiştir" dedi.

"BU SICAKLIKLARDAN DEPREMİ TAHMİN EDEBİLİYORSUNUZ"

 

 

Sarayköy vatandaşlarından Mustafa Şen sıcak suyun değiştiğini ve sıcaklıkların arttığını söyledi. Sıcak su kaynağındaki artışı göstermek için suda yumurta haşlayan Şen, bölge halkı olarak tedirgin olduklarını aktardı. Şen, "Tabi çok fark hissediyoruz buradaki kaynaklarda daha önce sıcaklık 30-35 derecedeydi içerisine rahatlıkla girilebilirdi çamur kaynaklarıydı bunlar çamurunu kullanıyoruz. Şuanda 4-5 aydır suların sıcaklık derecesi 35 derece olan su 70-80-90 dereceye kadar yükseldi. Buradaki suların hepsi yüzeysel kaynak, yüzeysel kaynak olduğu için hangi suyun ne kadar olduğunu hangi sıcaklıkta olduğunu rahat görebiliyorsunuz. Debide de yükselme var tabi ben bunu yıllarca bu yörede yaşadık bu yörede kaldığımız için depremlerin oluşunu birazda bu sıcak suların değişikliğinden dolayı görüyoruz. Biz 4-5 aydır bu şekilde burası 80 derece olan su 90'na çıktı şimdiki 35 derece olan su direk 70-75 dereceye çıktığından yer altı faylarına bağlıyorum net olarak bilemiyorum ama depremin ölçümü biraz buralarda yapılabilir. Bu sıcaklıklardan depremi tahmin edebiliyorsun" ifadeleriyle anlattı" diye konuştu.

 

YORUMLAR 8
  • Asaf 3 yıl önce Şikayet Et
    Suda sıcaklık artışının en temel nedeni yeraltındaki kırığın mağma ya doğru ilerlemesidir.Bolgenin acil röntgeni çekilmeli
    Cevapla
  • Tokmak 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne var tedirgin olacak Petrol cikacak orda.!
    Cevapla
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    1999 depremi öncesi Yalova Termal de de olan değişiklikler, dikkat edin bence Deprem geliyor diyor. Allah korusun
    Cevapla
  • yandım ali 3 yıl önce Şikayet Et
    kurana Allahın hükümlerine karşı durmaya devam edersek aynen öyle haşlanacağız Allahın nimetlerini unutup nankörlük ediyoruz Allah o suyu bize 35 derecede tutarak veriyor oraya oteller yapıyor içerisinde fuhuş yapılıyor insanlar bir birini kazıklıyor yalan yere yemin ediyor idareciler nerden daha çok rant elde ederim diye düşünüyor gençler orta okulda her türlü illegal alışkanlığı tadıyor lisede alkol uyuşturucu bağımlısı genç bedenler çürüyüp giderken Allah gene rahmetiyle bereketiyle bağışlamasıyla muamele ediyor biz genede uslanmıyor ders almıyoruz ...
    Cevapla
  • GÖRELE... 3 yıl önce Şikayet Et
    Demek ki aşağıda Ateş çoğaldı patlama olabilir dikkat edin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gazze'de toplu mezar dehşeti! Canlı canlı gömmüşler
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek