Erdoğan andı, Ahmedi Hani doldu taştı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan grup toplantısındaki konuşmasında, 'Ahmedi Hani'nin dizeleri de bizi duygulandırmıyor mu'' dedi, Ahmedi Hani'nin türbesi ziyaretçi akınına uğradı.

Erdoğan andı, Ahmedi Hani doldu taştı
Erdoğan andı, Ahmedi Hani doldu taştı
GİRİŞ 20.08.2009 11:31 GÜNCELLEME 20.08.2009 11:31

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın grup toplantısındaki konuşmasında, ''Fuzuli'nin şiirleri nasıl ruhumuza hitap ediyorsa, Ahmedi Hani'nin dizeleri de aynı şekilde bizi duygulandırmıyor mu'' dediği Ahmedi Hani'nin türbesini hergün yüzlerce kişi ziyaret ediyor.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde İshak kabri bulunan, 17. yüzyılda yaşamış mutasavvıf şair Ahmedi Hani'nin mezarını ziyarete gelenler, ''Hani'yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasından önce de biliyorduk, fakat Başbakan'ın ismini anmasından mutluluk duyduk'' dedi.

Türbe görevlisi Engin Beyazıt ise Ahmedi Hani'nin kabrine Türkiye'nin her tarafından günde 300-400 kişinin ziyarete geldiğini belirterek, ''Sayın Başbakanımızın bir konuşmasında Ahmedi Hani'den bahsetmesinden sonra bu ziyaretci sayısı beşe katlandı ve bizler de mutlu olduk. Başbakanımıza teşekkür ederiz'' şeklinde konuştu.

Ahmedi Hani'nin 1651 yılında Hakkari'de doğduğu, Doğu Anadolu Bölgesi'ni dolaşarak Arapça ve dini ilimler okuduğu, ayrıca astronomi ile ilgilendiği belirtiliyor.

Hani'nin sevgi ve insan ilişkilerine tasavvufi bir bakışının söz konusu olduğu kaydediliyor. Ahmedi Hani'nin insanı yücelten, insan ilişkilerini bilgi ve sevgi üzerine kurgulayan kişiliğe sahip olduğu kaynaklarda yer alıyor. Hani'nin eserleri arasında birbirine aşık olan ancak kavuşamayan iki gencin trajik öyküsünün yer aldığı kaydediliyor.

Yazma bir eserde 1707 yılında vefat ettiği belirtilen Ahmedi Hani'nin Doğubayazıt'ta İshakpaşa Sarayı'nın yanında türbesi bulunuyor.

KAYNAK: (AA)
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Beşiktaş gol düellosunda 3 puanı 90+7'de kurtardı
Nisan ayının en çok satan otomobil modelleri belli oldu