Maden kazaları yüzde 95 azaltılabilir

ODTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Güyagüler, önlem alınırsa kazaların yüzde 95 azaltılabileceğini belirtti.

Maden kazaları yüzde 95 azaltılabilir
Maden kazaları yüzde 95 azaltılabilir
GİRİŞ 21.05.2010 09:28 GÜNCELLEME 21.05.2010 09:28

Prof. Dr. Güyagüler, son yıllarda dünyada kazalar azalırken Türkiye’de artmasının nedenlerinin incelenmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Güyagüler daha 1983’te Enerji Bakanlığı bünyesinde kendisinin de yer aldığı bilirkişi heyeti önerilerinin yerine getirilmediğini belirtti:

“Türkiye kaza oranı bakımından Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü. Çin’de de çok fazla kaza oluyor. Ancak üretilen kömür miktarı milyar tonları geçiyor. Madenciliğin üç ayağı var: işveren, çalışan ve denetimci. Her birinin ayrı ayrı irdelenmesi gerekiyor.

Kömür madenciliğine yatırım yapılmadan 540 metre altında asgari ücretle işçi çalıştırılmaz. En önemli eksikliklerin başında havalandırmaya önem verilmemesi geliyor. Eğer her türlü önlemi aldıktan sonra kaza oluyorsa o zaman bunun adı kaderdir. Türkiye’de her türlü maden kazasını biliyorum, gidip bilirkişilik yaptım. Benim deneyimlerime göre, eğer Türkiye’de gerekli önlemler alınırsa kaza riski yüzde 95 azalır.”

KAYNAK: RADİKAL
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kamikaze İHA DELİ ihracat hedefine ilerliyor
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden madenlerini sömüren ABD'li dev Apple'a karşı hamle