İlk küresel soğutmayı Cengiz Han yapmış!

ABD'deki Carnegie Enstitüsü Küresel İklim Bölümü'nün tarih boyunca önemli olayların iklime etkisinin incelendiği araştırmasına göre, Cengiz Han'ın Moğol istilasının, insan eliyle iklim değişikliğine yol açan tek kültür olduğu ortaya çıktı.

İlk küresel soğutmayı Cengiz Han yapmış!
İlk küresel soğutmayı Cengiz Han yapmış!
GİRİŞ 27.01.2011 08:53 GÜNCELLEME 27.01.2011 08:53
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

13. ve 14. yüzyıllardaki Cengiz Han'ın Moğol istilasının, insan eliyle iklim değişikliğine yol açan tek kültür olduğu ortaya çıktı.

ABD'deki Carnegie Enstitüsü Küresel İklim Bölümü'nün tarih boyunca önemli olayların iklime etkisinin incelendiği araştırmasına göre, modern çağın iklim değişikliğinin tersine, Moğol istilası yerküreyi soğuttu ve 700 milyon ton civarında karbonu atmosferden temizledi.

Tarihin en zalim hükümdarlarından biri olan Cengiz Han'ın böyle iyi bir çevre karnesi almasının ardındaki gerçek ise bugünün çevrecilerini biraz rahatsız edebilir.

Moğol İmparatorluğunun dünyanın yüzde 22'sini fethettiği 1,5 yüzyıl boyunca, Cengiz Han'ın at üstündeki istilacı göçebelerinin 40 milyon insanı öldürdüğü tahmin ediliyor.

Araştırmaya göre, böylesine geniş bir bölgede nüfusun azalması sürülmeyen tarlaların ormana dönüşmesine neden oldu. Diğer bir tarifle, Cengiz Han'ın amansız istilası dünyada büyük bir alanda ormanların yeniden yayılmasına ve bu yeni ormanların da atmosferden daha fazla karbon temizlemesine yol açtı.

Avrupa'daki veba salgını ve Çin'deki Ming Hanedanının yıkılışı gibi olaylarda da ormanların yeniden büyüdüğünü tespit eden araştırmacılar, Moğol istilasının bu çevreci yönüyle atmosferden temizlediği 700 milyon ton karbon, bugünkü küresel benzin tüketimiyle üretilen karbon miktarına denk geliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 8
  • duydainanma 13 yıl önce Şikayet Et
    cengiz han zalim değilmiş, güldürmeyin beni... barbar türkler lafı bize moğollardan mirastır. moğollar ile ırksal bir akrabalığımız var ise de moğol imparatorluğu bir türk devleti değildir. bu toplum savaştığı her yerde her şeyi ama her şeyi yakıp yıkmıştır. tek hedefi dünyayı istila etmek olan moğol hanedanı 100 yıllık dönemde asyada o zamanki asya nüfusunun %20 sine tekabül eden 37 milyon insanı öldürmüştür. bir devlet kültürü ve sosyal medeniyeti olmadığı için aynı hızla yıkılmıştır bu imparatorluk. osmanlının anadolu birliğini bozan da bunlardır.
    Cevapla
  • burak 13 yıl önce Şikayet Et
    cengiz han zalim değildi kuralları biraz katıydı ama uygulanması şarttı. hırsızlık yapanı öldür, hırsızlık malı alanı öldür, çocuk ve kadınları savaşta bile öldürenleri öldür, evinin yakınında açlıktan veya soğuktan ölen olursa yakındaki evsahiplerini öldür... bunun gibi şeyler işte.. tamam zalimce gelebilir ama, birbirinin karısını çocuğunu kaçıran ele geçirdiği her malı alabildiği eski moğol adetlerini başka birşekilde değiştiremezdi, şu andaki "mongol" diye dalga geçilen ulusu dünyanın tam yarısına hakim yaptı, öyle böyle bir hükümdar değil yani.
    Cevapla
  • bahadır yıldız 13 yıl önce Şikayet Et
    hayırlı traşlar ABDdeki Carnegie Enstitüsü. bu çapsızlar papaza gidip günahlarını çıkartmakla bu işlerin düzelmeyeceğini anca anladılar.bu megolamanyaklar kendileri hariç herkesi suçlarlar.tamam cengiz han insanlık tarihinde büyük kanlar döktü.bu sizi masum yapmaz.sizin mayanız avrupadan kaçan kanunsuzlar ve fırsatçılardır.aslında pislikte merkez avrupadır,sizin 300 yıllık tarihiniz var.kısaca batı dünyası kendisi rahat yaşamak için,başkalarını feda etmekten kaçınmamıştır.inşaallah bunun bedelini insanlık onuru bunlara ödetir.
    Cevapla
  • özkan buğa 13 yıl önce Şikayet Et
    HER ŞERDE...BİR HAYIR. Her şerde bir hayır vardır.Tuhafta gelse bize olabilir.En son Muhteşem Yüzyıl içinde aynı şeyi düşündüm.Veli insanların ne halde gösterildiklerini gördük...Ama eminim benim gibi çoğu insan acaba gerçekten nasıl bir padişahtı , hürrem kimdi gerçekten böyle mi oldu deyip merak edip araştırmaya başlamıştır..Selamlar...
    Cevapla
  • adem karayel 13 yıl önce Şikayet Et
    iyi öyle ise. tüm siyonist yahudileri ve emperyalistleri ortadan kaldırırsak savaşlar duracağı için küresel ısınmanın önüne geçilebilir, nasıl ama heh heh heeee..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İnanılmaz olay Türkiye'de yaşandı! Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırı
44 ile sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek