Sağlık Bakanlığı'ndan damacana açıklaması

Fatih Altaylı ve Habertürk damacana ve pet merakı, Ciner'in fabrika yatırımı kafaları karıştırmıştı. Gözler Sağlık Bakanlığı'nda idi ve beklenen açıklama yapıldı.

Sağlık Bakanlığı'ndan damacana açıklaması
Sağlık Bakanlığı'ndan damacana açıklaması
GİRİŞ 19.09.2011 12:31 GÜNCELLEME 19.09.2011 12:31
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Sağlık Bakanlığı, son günlerde basında yer alan ambalajlanmış su ve Bisfenol-A konusundaki haberler üzerine yaptığı açıklamada, Türkiye’de içme suyu ambalajlamasında iki ana malzeme kullanıldığına işaret etti. PET (polietilentereftalat) ve damacana (polikarbonat) ambalajlarının seçildiğini belirten Bakanlık, PET’de Bisfenol-A bulunmadığı, damacanalarda ise Bisfenol-A kullanıldığı aktarıldı.

ZARARLI OLMASI İÇİN GÜNLÜK 600 LİTRE SU İÇMEK GEREKİR

Bisfenol-A’nın dünyada yaygın olarak gıda ambalajları, inşaat sektörü, otomotiv sektöründe kullanıldığı ifade edilen açıklamada, gıda ambalajında yer alan Bisfenol-A’nın gıdaya bulaşarak sindirim sistemi yoluyla vücuda alınabildiği kaydedildi. Sağlık açısından risk oluşturacak günlük alınan Bisfenol-A düzeyi Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi tarafından belirlendiğine işaret edilerek, "Damacana sularındaki Bisfenol-A miktarı bu düzeyin çok altındadır. Yapılan hesaplamalara göre bir kişinin riskli düzeyde Bisfenol-A alması için günde 600 litre damacana suyu içmesi gerekmektedir." denildi.

Bakanlığın Bilim Kurulu’nun konuyu 15 Eylül 2011 tarihinde toplanarak ele aldığı ifade edilerek, "Damacanaların su ambalajlamasında yasaklanmasını gerektirecek şu anda herhangi bir bilimsel verinin olmadığını ve damacanaların kullanılabileceğini bildirmiştir." ifadesi kullanıldı.

DAMACANAYI BALKONA BIRAKMAYIN

Kurul, ayrıca damacana kullanımında dikkat edilmesi gereken hususları sıraladı. Buna göre, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış damacana suları kullanılmalı. Deforme veya yıpranmış damacanalardaki sular satın alınmamalı. Damacana sularının uzun süre direk güneş ışığına maruz kalması önlenmeli.

Damacana pompalarının ve damacana suyu kullanılan su sebillerinin temizliğine dikkat edilmeli. Damacanalar evlerde başka amaçla kullanılmamalı.Damacanaların temizlenmesinde çamaşır suyu, fırça gibi tahriş edici maddeler kullanılmamalı ve damacana temizliği su üreticisine bırakılmalı.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 5
  • yasin 12 yıl önce Şikayet Et
    Bu iş yabancı su firmalarının işi. Türkiye'de kendilerine su pazarı açmak isteyen firmaların ortalığı bulandırmasından başka bir şey değil bu. Milletimiz bilinçli olmalı. Televizyon izleye izleye iyice bozulduk gittik zaten. Ne zaman akıllanacaksak bilmem.
    Cevapla
  • metin yaman 12 yıl önce Şikayet Et
    Bu işi kimyacılar daha iyi bilir. Damacana ve ufak şişelerin hammaddesi PETtir. PET Polyethylene terephthalate. Bir çok işlemden sonra bu hammadde polimerleştirilmiş yani herhangi bir madde ile iletişime geçmez mesela demir bir müddet su ile temas ederse çürüme hatta zehirleme yapabilir ancak PET başka bir madde ile iletişime geçmediği için hiç bir zarar da vermez. Zarar verir diyenlerin başka hesapları vardır.
    Cevapla
  • lf84 12 yıl önce Şikayet Et
    bisfenol ayrı bir konu bakteri ayrı bir konu. temzilenmemiş, tekrar takrar kullanılmış pet şişe veya cam şişelerde bakteri oluşur. özellikle bakkal ve büfelerde açıkta duran şişeler güneş altında beklediği için içerisinde daha çok bakteri oluşur. temiz olmayan cam şişeler de sağlığa zararlıdır.
    Cevapla
  • Hasan Ellialtı 12 yıl önce Şikayet Et
    -. "DAMACANAYI BALKONA BIRAKMAYIN" şimdi bunca konuşmadan sonra bu ne perhiz bune lahana turşusu ? Mademki Bisfenol-A düzeyi uygun bu tedbirlere ne gerek var. Kendi kendileriyle çelişiyorlar. Vatandaş uyan cam varken plastiğe ne gerek var ?
    Cevapla
  • İdris Aziz 12 yıl önce Şikayet Et
    HAMİDİYE İÇME SULARI. Geçen senelerde Hamidiye içme sularını malum ambalajları ile bir İSKİ Bölge Müdürlüğü bahçesinde yazın sıcağında açıkta depolandığını gördüydüm. İçmesuyu damacanaları güneş ışığına maruz bırakılmamak için balkonda bile tutulmaması gerekiyorsa, biz özellikle daha güvenli diye Hamidiye içme sularından alıyoruz.!? İstenirse hangi İSKİ bahçesinde olduğunu da bildiririm.İlgililerin haberi var mı acaba? Hala öyle mi devamediyor bilmiyorum. Fakat o zaman gördüğümde de o durum pek hoşuma gitmemişti fakat yine de evde Hamidiye'ye devam ediyoruz.Başka depolarda da veya başka markalarda da öyle mi bilmiyorum.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Onlar işaret edildi! Erdoğan-Biden zirvesini engellemeye çalışıyorlar
Ebu Ubeyde’nin konuşmasının tamamını yayınlıyoruz... Bütün dünyaya duyurdu:Hazırlanıyoruz!