3. havaalanının yeri Kemerburgaz mı?

Daha önce Silivri'ye yapılacağı belirtilen İstanbul'un üçüncü havalanının yeri ile ilgili yeni iddia ortaya atıldı. Son iddiaya göre İstanbul'un üçüncü havaalanının yapılacağı yer:

3. havaalanının yeri Kemerburgaz mı?
3. havaalanının yeri Kemerburgaz mı?
GİRİŞ 25.01.2012 17:52 GÜNCELLEME 25.01.2012 17:52

Vatan gazetesinden Ercan İnan'ın aktardığı bilgiler ve bugün gazetelere yansıyan iddialarla ilgili soru yöneltilen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın cevabı...

Üçüncü havaalanı Silivri’ye değil de Kemerburgaz’ın kuzeybatısına mı yapılacak?

Etrafımdakilere “İstanbul’a üçüncü havaalanı nereye yapılacak biliyor musunuz?” diye sordum. İstisnasız hepsi ‘Silivri’ dedi. Ben de öyle biliyordum. Ancak duyumlarıma göre üçüncü havaalanı için başka bir lokasyon öne çıkmış durumda....

Zaten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Marmaray’a ilk kaynağı yaptığı törende bunun sinyalini verdi ama dikkatlerden kaçtı. Üçüncü havaalanı büyük bir ihtimalle Belgrad Ormanları’nın batısında, Kemerburgaz Göktürk Bölgesi’nin kuzeybatısında kömür ocaklarının bulunduğu bir noktaya yapılacak.

Marmaray gibi birçok projeyi, Kanal İstanbul’u, Avrupa ve Anadolu yakasında iki yeni şehir projemizi, Karadeniz kıyısında ilk etapta 100 bin kapasiteli havaalanı projemizi, Taksim projemizi ustalık döneminde başlatacak, onları da hızla nihayete erdireceğiz. 81 vilayetimizde devam eden projeleri, yeni başlayacak projeleri de hızla tamamlayacak, milletimizin hizmetine sunacağız. Ben şunu, burada altını çizerek ifade etmekte fayda görüyorum. Türkiye, ekonomide,yatırımlarda, projelerde ve demokraside, bir adım bile geriye gitmez, gidemez ve gitmeyecek.” Bu sözler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ait. Bu konuşmayı Erdoğan, Marmaray’ın ilk kaynağını yapmak üzere 14 Ocak 2012’de, Kadıköy Ayrılık Çeşmesi istasyonunda katıldığı törende yaptı. Ertesi gün çıkan haberlere baktım, ‘Karadeniz kıyısındaki havaalanı projesi’ detayı kimsenin dikkatini çekmemiş.

Sordum soruşturdum. Çok ilginç bir bilgiye ulaştım. İstanbul’a düşünülen üçüncü havaalanı herkesin tahmin ettiği gibi Silivri’ye değil, Belgrad Ormanları’nın batısında bir alana yapılacak gibi duruyor. Ön hazırlıklarda bu alanın daha uygun olacağı görüşü öne çıkmış görünüyor.

kullan

Birbirini tamamlayan projeler

Havaalanı için düşünülen yeri nokta atış olarak belirlemem şu an mümkün değil. Ancak ulaştığım bilgilere göre Tayakadın, İhsaniye, Ağaçlı ve Akpınar noktalarının arasında bir yere, eski kömür ocaklarının bulunduğu bölgeye yapılacak üçüncü havaalanı.

Konuya yakın çevrelerden edindiğim bilgilere göre, Kanal İstanbul projesi, üçüncü Havaalanı projesi ve Kuzey Marmara otoyol ve üçüncü köprü projesi birbirini tamamlayacak.

Kanal İstanbul için yapılacak kazı çalışmaları sırasında çıkacak hafriyatın bir bölümü kömür ocaklarının yarattığı göletlerin doldurulmasında kullanılacak. Böylece o bölgede çok geniş bir alan yaratılacak. Doldurulan noktalardan birine de üçüncü havaalanı yapılacak.

Herkes İstanbul’un ihtiyacı olan üçüncü havaalanının Silivri’ye yakın bir noktaya yapılacağını tahmin ediyor. Arsa spekülatörleri de bölgedeki arsaların fiyatını bu bilgiye dayanarak şişirdi. Ancak geldiğimiz noktada Silivri’nin yerini Karadeniz kıyısında, Belgrad Ormanları’nın batısında, Kemerburgaz Göktürk Mahallesi’nin kuzeybatısında bir başka lokasyon alabilir. (Bu arada bazı aklıevveller Göktürk’te oturduğumu ve bu yüzden oturduğum evin değeri artsın diye tabir yerindeyse spekülasyon yaptığımı düşünebilir. Bir bilgiyi paylaşayım. Göktürk’te kiracıyım. Oturduğum ev bana ait değil. Bölgede ne kendime ne de bir akrabama ait tek bir taşınmaz bulunmuyor.)

Silivri’den daha mantıklı görünüyor

Silivri’den neden vazgeçilmiş olabilir? Atatürk Havalimanı varken, o hat üzerinde ikinci bir havaalanının çok da kullanışlı olmayacağı belirtiliyor. Sabiha Gökçen Havalimanı, Kadıköy ilçesi, hatta Gebze, İzmit ve hatta Bursa’ya kadar bir alanda yaşayanlara hitap ediyor. Ancak Silivri’de yapılacak bir havalimanının Atatürk Havalimanı varken tercih edilecek bir alternatif olmayacağı düşünülüyor. Ayrıca havacılık uzmanları, Silivri bölgesinde yapılacak bir havaalanında uçakların iniş kalkış için kullanacağı hava koridoru ile Atatürk’e inecek kalkacak uçakların kullanacağı hava koridorunun aynı olacağına, dolayısıyla yoğunluğa bir faydası olmayacağına işaret ediyorlar. Buna karşılık Karadeniz kıyısına yapılacak havaalanının da Atatürk’ten bağımsız bir hava koridoruna sahip olamayacağını düşünenler de var.

Sorulan temel bir başka soru ise İstanbul’a gerçekten üçüncü havaalanı gerekli mi?

Evet, Atatürk havalimanı ihtiyaca cevap veremiyor. Ancak bazı kaynaklar Atatürk Havalimanı’nın hemen yanıbaşındaki askeriyeye ait 800 dönümlük alanın mevcut alana eklenmesi ve dördüncü pistin yapılması halinde burada daha en az 10 yıl daha aşırı yoğunluk yaşanmayacağına dikkat çekiyor. Atatürk Havalimanı evet şehrin çok içinde kaldı ama ulaşım imkanları ile herkesin ilk tercihi olmaya devam ediyor.

Yıldırım: Havaalanı, kriterleri sağlayan en uygun yere yapılacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'a yeni havaalanının kriterleri sağlayan en uygun yere yapılacağını, yeri belli olduğunda da açıklayacaklarını bildirdi.

Bakan Yıldırım, Koreli gemi klaslama kuruluşu Korean Register of Shipping'in Vanlı depremzedelere yaptığı yardım çekini aldığı tören sonrasında gazetecilerin İstanbul'a yapılacak yeni havaalanına ilişkin sorularını yanıtladı.

Türkiye'de havacılığın çok hızlı geliştiğini, son 9 yılda yolcu sayısının iç ve dış hatlarda 3 kat civarında arttığını belirten Yıldırım, iç hatlardaki artışın 4 katın da üzerinde olduğunu, 8,5 milyondan 58 milyona ulaşıldığını söyledi.

Bu nedenle mevcut havaalanlarında, özellikle İstanbul Havalimanında ciddi sorunlar yaşadıklarına dikkati çeken Yıldırım, ''2023 hedeflerinde İstanbul Avrupa yakasına yeni bir havaalanı zaten programımızda var. Bunun dışında bir şey yok'' dedi.

Yeni havaalanının nerede yapılacağına ilişkin de Yıldırım, ''Onu ben de bilmiyorum. Neresi uygunsa... Rüzgar ölçümleri yapılıyor. Bunun dışında uçuş yaklaşma gibi birçok kriteri var. O kriterleri sağlayan en uygun yere havaalanı yapılacak. Yeri belli olduğu zaman da zaten biz açıklarız'' şeklinde konuştu.

VATAN - AA

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'la Ekrem İmamoğlu arasındaki büyük fark! Seçim döneminde ortaya çıktı
İstanbul ilçe başkanlığı seçimi anketi belli oldu: İşte İstanbul ortalaması...