Kaçak yapılara 360 derecelik kameralarla takip

İstanbul ve Ankara'daki bazı belediyelerde, kaçak yapılaşma ve ruhsatsız binaların tespitinde, araç üzerindeki kameralarla 360 derecelik görüntü veren yazılımlar kullanıma girdi.

Kaçak yapılara 360 derecelik kameralarla takip
Kaçak yapılara 360 derecelik kameralarla takip
GİRİŞ 12.03.2012 11:24 GÜNCELLEME 12.03.2012 11:24

İstanbul'da Beylikdüzü, Tuzla, Kartal belediyelerinde uygulanan, Ankara ve Trabzon'da ise pilot çalışmaları süren sistemle, binaların boy uzunluğundan, kat sayılarına kadar kaçak yapılar, 360 derecelik görüntülerle otomatik olarak takip edilebiliyor.

Tamamen Türk mühendislerin geliştirdiği sistemin, yıkımına karar verilecek binalarda hak sahipliği ve envanter tespitinde büyük kolaylıklar getireceği belirtiliyor.

NETCAD Genel Müdür Yardımcısı Alpaslan Savacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, coğrafi bilgi sistemleri verilerinin toplanmasının ve bu verilerin güncel tutulmasının, yoğun kentleşme, alanların büyümesi, trafik, hava muhalefeti gibi nedenlerle giderek maliyetli hale geldiğini ifade etti.

Daha fazla veriyi daha kısa zamanda toplamanın kaçınılmaz hale geldiğini vurgulayan Savacı, bunun için uydu görüntülerinin kullanıldığını, bu görüntüleri tamamlamak için de fotoğraf makineleri, ölçüm cihazları ve insan gücünün devreye girdiğini anlattı.

360 derece görüntü alım teknolojisinin yeni veri toplama metodu olarak kullanıma girdiğini belirten Savacı, şu bilgiyi verdi:

''Araç üzerine monte edilmiş 8 kameralı özel sistem, araç 60 kilometre hızla yol alırken bile veri toplayabiliyor. Bu görüntüler 360 dereceli panoramik görüntüler. Bu orta ölçekli bir ilin bin kilometrelik yol ağına ait verinin, en fazla bir haftalık çalışmayla tamamlanacağı anlamına geliyor. Klasik metotlara göre onlarca kat daha hızlı veri toplanabiliyor.''


-Binalara otomatik yaklaşılıyor-


Savacı, 360 derece sokak görüntülerinin özellikle yerel yönetimler tarafından büyük ilgi gördüğünü dile getirerek, ''Haritayla ve uydu görüntüsüyle tatmin olmayan kullanıcılar için artık sokak seviyesine geçip 360 derece çevrelerini görmek, hatta 3 boyutlu olarak ölçüm yapabilmek ve sayısallaştırmak mümkün'' dedi.

360 dereceli kamera teknolojisi ile binaların ruhsat bilgileri ile mevcut durumun ne kadar uyuştuğunun, binanın üzerindeki kapı numarası ile adres veritabanındaki kaydın aynı olup olmadığının tespit edilebildiğini ifade eden Savacı, sistemin diğer kullanımlarıyla ilgili şunları kaydetti:

''Sistem, haritada bulunan binalara otomatik olarak yaklaşıp, tam cepheden bakarak öncelikle bina fotoğrafını yakalar ve veritabanına aktarır. Bina yüksekliğini tam otomatik olarak bulabilir. Bakılan binanın en yüksek noktası tespit edilip kayıtlardaki bina yüksekliği ile karşılaştırılır ve bir uyuşmazlık olup olmadığına bakılır.

Ruhsat verilmiş ancak inşaatına henüz başlanmamış veya tamamlanmamış binalar tespit edilebilir. Tabela alanı yarı otomatik hesaplanabilir. Böylece her işyeri için ilan vergisi karşılaştırılması yapılarak kayıp ve kaçak tespiti otomatik olarak yapılabilir.

Sokak boyunca her yapının veya yapı yoksa da parselin önünden, tam cepheden alınan fotoğraflar birleştirilerek, sokağın her iki yönü için sokak siluetleri otomatik üretilir.''

Sistemin, sokaklar, dönüşler, yönler, trafik işaretleri, trafik çizgileri, şerit genişlikleri gibi tüm navigasyon verisinin toplanabilmesine de olanak tanıdığını anlatan Savacı, varış yerinin, yakındaki park yerlerinin, kavşakların standart navigasyon verisine göre algılanma oranını da artırdığını belirtti.

Türkiye'de 100'e yakın belediyede yerli olarak geliştirdikleri Kent Otomasyon Sistemi'nin (KEOS) kurulduğunu dile getiren Savacı, bu sistemin yeniliği olan 360 derece teknolojisinin İstanbul'da Beylikdüzü, Tuzla ve Kartal belediyelerinde uygulamaya geçtiğini bildirdi. Savacı, teknolojinin Ankara'da ve Trabzon'daki bazı belediyelerde pilot olarak uygulandığını kaydetti.


-''Oturduğunuz yerden tespit yapıyorsunuz''_


Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Zeki Çanakçı da 360 derece sistemini bir yıl önce kullanmaya başladıklarını söyledi.

360 derece sisteminin GPRS bağlantısıyla hareket halindeki panoramik fotoğrafı konumlandırabildiğini bildiren Çanakçı, ''Yani bu şekilde bir kaldırımın bir binanın bir kolonun yani binaya ve zemine ait bilgileri alabiliyoruz. Yani oturduğunuz yerden binaların yüksekliğini, ruhsatsız binaların tespitini, kaçak yapıları, zemini, bunların mülkiyetle olan ilişkisini, imara göre oturulup oturulmadığını ve kaçak zeminleri de tespit edebiliyorsunuz'' dedi.

Sistemin özellikle kaçak katların ve binanın yüksekliğinin tespit edilmesine de büyük kolaylıklar getirdiğini kaydeden Çanakçı, ''Sistem, hak sahipliği konusunda vatandaşlara kolaylıklar getirecek. 360 derece teknolojisindeki verilerle bir alandaki fiziki değişikliği tespit edebiliyorsunuz. Elinizde o tarihe göre bir arşiv verisi bulunuyor'' diye konuştu.

Çanakçı, sistemin verilerinin hak sahipliği konusunda bir davaya konu olması halinde bir önceki veriyle karşılaştırma imkanı sağladığını da bildirdi.

AA

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD ve İsrail'den kanlı anlaşma! Hamas'ı öne sürüp el sıkıştılar
Türk havacılığının altın çağı! TEBER Güdüm Kiti atış testi!